Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Σφήνα»

Δικαιούται η Ν.Δ. να ασκεί υψηλών τόνων αντιπολίτευση στους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δικές της κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία;

Η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει συνετή, συνεπή, υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση.

Θα στηρίζει ορθές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θα εναντιώνεται, όμως, σε κάθε λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, αλλά χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι ήδη τοποθετήθηκε θετικά σε ένα αντιδημοφιλές μέτρο, την αναπροσαρμογή της φορολόγησης στα ποτά και στα τσιγάρα.

Αναγνωρίζει όμως και τις όποιες ευθύνες της αναλογούν και προέκυψαν από τη διακυβέρνησή της. Από λάθη και παραλείψεις της.

Όμως, κε. Παρρά, οι αξιολογικοί οίκοι και οι αγορές άρχισαν να υποβαθμίζουν τη χώρα και να αυξάνουν την απαιτούμενη απόδοση των κεφαλαίων τους όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την οικονομική κρίση πρόχειρα και επικοινωνιακά, με δηλώσεις, διακηρύξεις και ατέρμονη διαβούλευση.

Η χώρα, με περιορισμένους πλέον βαθμούς ελευθερίας, πληρώνει ακριβά την ολιγωρία και αβελτηρία της Κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, σας κατηγορεί ότι «δραπετεύσατε» μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα, τα οποία εσείς όπως λέει δημιουργήσατε…

Κύριε Παρρά, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Είναι όμως γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσθηκαν, με επάρκεια, ακόμη και σε περιόδους ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

Πράγματι, η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί με υψηλότερες ταχύτητες, πιο τολμηρά και αποφασιστικά.

Η σημερινή όμως αδυναμία διακυβέρνησης δεν καλύπτεται με τη μετακύλιση ευθυνών.

Κάθε μέρα που περνά κοστίζει περισσότερο στη χώρα και κάνει αναγκαία τη λήψη πρόσθετων, ακόμη πιο επώδυνων, μέτρων.

Επιτέλους, ας αναλάβει η Κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες και ας αρχίσει να παίρνει μέτρα ώστε η χώρα να δραπετεύσει από την κηδεμονία στην οποία, κυρίως με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, έχει εισέλθει.

Ποιά είναι η γνώμη σας για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο συζητάται αυτές τις ημέρες στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα;

Πρόκειται για φιλόδοξο Πρόγραμμα που εδράζεται σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησής του (π.χ. εκτιμώμενος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης).

Από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησής του, τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα. Υπογραμμίσαμε κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.

Θεωρούμε ότι ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος το 2011 και 2012, ρίχνει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στο σκέλος των εσόδων, δεν περιλαμβάνει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης, δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αρκετές προβλέψεις του είναι υπεραισιόδοξες, σε κάποια σημεία περιέχει ευχολόγια που εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Περιλαμβάνει όμως και ορθές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση (όπως π.χ. η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών), ενώ καταγράφονται και ορισμένα θετικά μέτρα, έστω και ατελή ή ημιτελή, για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα παρακολουθεί, με παραγωγική διάθεση, την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Τελικά η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί, απ’ όποιον εκείνη επιλέξει; Απαγορεύεται να μας δανείσουν οι Κινέζοι;

Φυσικά και δεν απαγορεύεται, απλά δεν προεξοφλείται.

Η προαναγγελία ομολογιακών εκδόσεων, οι δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και γεν και οι διαρροές για συμφωνία με την Κίνα αποδείχθηκαν άστοχες και επιζήμιες, για τη χώρα, κινήσεις.

Η εκδοτική και διαχειριστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα εξαρτάται από τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

Στόχος πρέπει να είναι η άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων, η επίτευξη της απαιτούμενης ευελιξίας, και, αν είναι εφικτό, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Στον τελευταίο στόχο εκτιμώ ότι η παρούσα Κυβέρνηση ήδη απέτυχε αφού η διαφορά των διαφορικών επιτόκιων (spreads) έχει υπερτριπλασιαστεί από την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών μέχρι σήμερα, υπονομεύοντας την ίδια την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Υπάρχει η άποψη ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην χώρα μας και το παιχνίδι των κερδοσκόπων δεν συνδέονται απολύτως με την κατάσταση στην οικονομία μας, αλλά η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός «πολέμου» με στόχο το ευρώ και την Ευρωζώνη… Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;

Κύριε Παρρά, κερδοσκόποι υπήρχαν και υπάρχουν τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Πράγματι, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ίσως και να έχουν και πολιτική διάσταση, να συνδέονται με την τύχη του ευρώ, να δοκιμάζουν τις αντοχές του οικοδομήματος της ΟΝΕ.

Εκεί όμως θεωρώ ότι τελειώνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Η Κυβέρνηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.

Ας μην ψάχνει συνεπώς για δαίμονες προκειμένου να δικαιολογήσουμε τις δικές της αδυναμίες, παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Η Ν.Δ. κάλυψε τελικά τον Κώστα Καραμανλή, έστω και καθυστερημένα, για την ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή προς Χριστοφοράκο, που απεκάλυψε η Ελευθεροτυπία. Ωστόσο πρέπει ο πρώην Πρωθυπουργός να διευκρινίσει τι αφορά αυτή η επιστολή του, προκειμένου να μην υπάρξουν σκιές; Η υπόθεση της Siemens αποτελεί απειλή για τη Ν.Δ.;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα και την προσφορά στον τόπο του κ. Καραμανλή. Αυτή η δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Σαμαρά με κάλυψε απολύτως.

Και βέβαια δεν είμαι εγώ αυτό που θα υποδείξει τις κινήσεις οποιουδήποτε, ειδικά του τέως Πρωθυπουργού.

Η θέση της Ν.Δ. για τις Εξεταστικές Επιτροπές είναι ξεκάθαρη και αταλάντευτη.

Υπερψηφίσαμε τις προτάσεις για τη σύστασή τους, ελπίζοντας αυτές να οδηγήσουν στη διαλεύκανση νοσηρών υποθέσεων, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια, σκόπιμη σύγχυση και σκιαμαχίες.

Πάντως είναι προφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

Να αποπροσανατολίσει τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα της Οικονομίας.

Τα φαινόμενα εσωστρέφειας και αρρυθμιών, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ.,  σας προβληματίζουν;  Πιστεύετε ότι βοηθούν την προσπάθεια της Ν.Δ., ν’ ανασυνταχθεί μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου;

Η προσπάθεια ανασύνταξης της παράταξης μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως, η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Ν.Δ. και η αυθόρμητη και μαζική συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή, προσέδωσαν μια ιδιαίτερη δυναμική στην προσπάθεια.

Αυτά τα μέλη απαιτούν ένα Κόμμα πιο ανοικτό στην κοινωνία και πιο δημοκρατικό στην εσωτερική λειτουργία των οργάνων του.

Ένα Κόμμα στο οποίο θα διατυπώνονται, πιθανόν διαφορετικές, απόψεις στα όργανά του.

Ένα Κόμμα όμως με πειστικό, συγκροτημένο και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, με ενιαία φωνή και δράση.

Μετά την 29η Νοεμβρίου Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη μπορούν να συνυπάρξουν στη Ν.Δ. και να βαδίσουν μαζί, γιατί βλέπουμε μια δυσκολία στις σχέσεις των δύο…

Κύριε Παρρά, και οι δυο τους δεσμεύτηκαν για κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube