Κοινή δήλωση σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομικών για τις συμβάσεις παραχώρησης

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από κοινού με τον Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων κ. Σταύρο Καλογιάννη έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Υποδομών και Οικονομικών για τις συμβάσεις παραχώρησης:

«Χρειάστηκαν δεκαοχτώ (18) μήνες για να δοθεί συνέντευξη Τύπου δύο Υπουργών για το θέμα των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, τα οποία έχουν βαλτώσει. Δυστυχώς, όμως, δεν ακούστηκαν παρά προθέσεις και ευχολόγια.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης που είχαν ετοιμαστεί από τη Νέα Δημοκρατία, και κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ, είναι επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο διότι:

  • έχουν φθηνό κόστος δανεισμού χωρίς κρατικές εγγυήσεις,
  • το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων σε ποσοστό περίπου 65%,

Αυτό που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι η Κυβέρνηση προτίθεται:

α) Να δημιουργήσει λογαριασμό της τάξεως των 500 εκ. ευρώ, αρχικά, ως εγγύηση για τις Τράπεζες.

β) Να δημιουργήσει νέα εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν όλα τα δικαιώματα του Δημοσίου από τα μελλοντικά διόδια των έργων. Τιτλοποιούνται τα έσοδα των μελλοντικών διοδίων και θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρέους!

γ) Να ζητήσει μείωση του φυσικού αντικειμένου σε έργα παραχώρησης, αφού στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι μπορεί να τεθεί θέμα ύψους της συμβολής της ΕΕ «εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι περικόπτεται ικανό τμήμα του φυσικού αντικειμένου»! Από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε περικοπές σε φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων παραχώρησης.

Με τους ρυθμούς που κινείται η Κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης, το μέλλον των έργων -τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα- είναι αβέβαιο».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube