Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988, από την παγκόσμια κοινότητα, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες του σύγχρονου κόσμου, με εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα από την εμφάνιση του ιού μέχρι σήμερα. Αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη σύγχρονη μεταδιδόμενη ασθένεια, η οποία, παρά τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για τον έλεγχό της, επεκτείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την κατάρτιση δράσεων και πολιτικών με στόχο την πρόληψη, τη φροντίδα και την υποστήριξη των φορέων και των ασθενών του ιού του AIDS. Η πραγματικότητα, όμως, όπως αυτή απεικονίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από επιδημιολογικά δεδομένα, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί τον εφησυχασμό.

Είναι επιτακτική υποχρέωση κάθε σύγχρονης, δημοκρατικής και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας η συνεχής και συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό και την καταπολέμηση της νόσου, μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ευκολότερη και καθολική πρόσβαση στην ενημέρωση, την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη. Παράλληλα, αποτελεί χρέος όλων μας, η καταδίκη των όποιων φαινομένων κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού, που δυστυχώς, συνοδεύουν την ασθένεια.

Προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με υπέρτατο αυτό της προστασίας της υγείας, οφείλουμε όλοι να είμαστε αρωγοί.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube