Μήνυμα Υπουργού Οικονομικών στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» | 26.9.2020

H φετινή, πέμπτη, έκδοση της ICAP «Χρυσές Επέτειοι», έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της συνεισφοράς του επιχειρείν στην ανάπτυξη της χώρας, αποτελώντας έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδοδείκτη για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να επιτύχουμε την ανάταξη της οικονομίας μετά τη δύσκολη, παγκόσμια, δοκιμασία της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, θέσαμε ως βασικό πρόταγμα την προστασία της υγείας των πολιτών.Παράλληλα, δρώντας άμεσα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, καταφέραμενα περιορίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, μέσω μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Μολονότι υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής, δίνοντας έμφαση στους παραπάνω άξονες, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Έτσι, μέσα στην τρικυμία της υγειονομικής κρίσης:

Μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές.
Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως το Ελληνικό.
Εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
Δρομολογήσαμε σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ).
Ενεργοποιήσαμε ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.
Καταθέσαμε ένα νέο, συνεκτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και εθνικά αναπτυξιακό πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας.
Αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
Θεσπίσαμε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων.
Δρομολογήσαμε την ενίσχυση του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου.

Στόχος μας είναι να εντείνουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, ώστε να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να τονωθούν οι, δημόσιες και ιδιωτικές, επενδύσεις και να οικοδομηθούν στέρεες βάσεις για τη στροφή της οικονομίας, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μια Ελλάδα εξωστρεφή, με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσουμε στον βέλτιστο δυνατό βαθμό όλους τους διαθέσιμους, εγχώριους και ευρωπαϊκούς, πόρους και εργαλεία, με ισχυρότερο «όπλο» τα 72 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

Η αξιοποίησή τους θα γίνει με σύνεση, μεθοδικότητα, κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα, επί τη βάσει του ολιστικού Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μας, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό συστατικό ένταξης της Ελλάδας στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης. Ένα σχέδιο που θα έχειως κύριους στόχους:

Την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα.
Την απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
Την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, την απασχόληση, την αγροτική πολιτική κ.ά.
Την προώθηση δημόσιων επενδύσεων και τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η ανάπτυξη των υποδομών, η πράσινη ανάπτυξη, η τόνωση της βιομηχανίας, η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και η τόνωση των ενδογενών πηγών ανάπτυξης.

Είμαι πεπεισμένος ότι, με την παραπάνω στρατηγική, όλοι μαζί, Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, θα αναμορφώσουμε την ελληνική οικονομία και θα μπορέσουμε να τη θέσουμε σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Νέα_Ειδική_Έκδοση_ΥΠΟΙΚ_260920

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube