Ο Υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ-1 (video) | 1.5.2020

Η αρχική ύφεση εκτιμάται πολύ υψηλότερη, της τάξης του 10%, με τα κατάλληλα μέτρα όμως που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε σημαντικά, δήλωσε στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάθεσή του στην Κομισιόν του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η ύφεση θα είναι 4,7%.

«Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι υπάρχει μια δυναμική και μια υγειονομική κρίση που δεν ξέρουμε την έκτασή της, όχι μόνο σε αυτήν τη φάση, αλλά και σε πιθανή δεύτερη φάση μέσα στο έτος. Γι’αυτό και υπάρχουν δυσμενέστερα σενάριο που ανεβάζουν την ύφεση σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα», συμπλήρωσε.

«Αν ασχοληθούμε με όλους τους κλάδους της οικονομίας, όλοι ζητούν και είναι λογικό, να δίνουμε επιδόματα και να μειώνουμε φόρους», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας ερωτώμενος αν υπάρχει σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης ή του τουρισμού γενικότερα. «Το αντιλαμβάνομαι απόλυτα και θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να μπορέσω να ασκήσω αυτήν την επεκτατική δημοσιονομική» σχολίασε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

«Η εστίαση βοηθήθηκε από την ελληνική Πολιτεία και θα βοηθηθεί και το μήνα Μάιο. Με βάση όμως τα δεδομένα που προκύπτουν από την προηγούμενη Δευτέρα, πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί ο χώρος της εστίασης από τον Ιούνιο και μετά. Για τον σκοπό αυτό κανονίζω την Δευτέρα 4 Μαΐου μια τηλεδιάσκεψη με τον αντίστοιχο φορέα έτσι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά το επόμενο διάστημα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις και για άλλες κατηγορίες αλλά θα πρέπει πάντα να συνεκτιμούμε την κατάσταση, τη δυναμική, το κόστος και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Δείτε το video:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube