Ο Υπουργός Οικονομικών στην Κομοτηνή | 6.7.2022

Για συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων προς τους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα τους πολίτες της Θράκης και της κοινωνίας της Ροδόπης, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Ο κ. Σταϊκούρας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και περιηγήθηκε σε επιχειρήσεις, ενώ είχε σειρά συναντήσεων με τοπικούς αναπτυξιακούς και παραγωγικούς φορείς, όπως επίσης με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι επέλεξε ο ίδιος να έρθει στην Ροδόπη θέλοντας, όπως είπε, να λογοδοτήσει απέναντι στους πολίτες για τα όσα έχουν επιτευχθεί από την κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι μέσα από την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα. Τόνισε, πως η κυβέρνηση έκανε πράξη ένα μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε στοχεύοντας στην ανακούφιση των πολιτών και την ενίσχυση του εισοδήματος.

«Υποσχεθήκαμε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «και το υλοποιήσαμε μειώσαμε μια σειρά άμεσων και έμμεσων φόρων προς τις επιχειρήσεις από το 29 στο 22%. Μάλιστα, πολλές από τις επιχειρήσεις που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Η μείωση αυτή οδήγησε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι νέοι μπορούν ευκολότερα να βρουν δουλειά όταν στηρίζεται το επιχειρείν».

Ο υπουργός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην περιοχή της Θράκης, που έφτασε τα 36.000.000 ευρώ περίπου, γεγονός που, όπως είπε, «αποτέλεσε ουσιαστική βοήθεια στο διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη». Σημείωσε, ακόμα, πως μετά και τη σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού «η κυβέρνηση βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προσφέροντας ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του εισοδήματος».

«Η χώρα βίωσε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ωστόσο κατάφερε η κοινωνία μαζί με την πολιτεία να λειτουργήσουν συλλογικά και συνεκτικά. Υπήρχαν πολλές ανησυχίες και φοβίες από πολλούς συναδέλφους μου αλλά και πολλούς φορείς. Όμως τα καταφέραμε και αντί για λουκέτα είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας. Μόνο στην περιοχή της Ροδόπης διατέθηκαν 96.000.000 ευρώ και τα χρήματα δόθηκαν από την πολιτεία όταν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία τα είχε ανάγκη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών στην επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων τονίζοντας ότι σε συνολικά 6.344 επιχειρήσεις της Ροδόπης μοιράστηκαν 41.000.0000 ευρώ «και τώρα καλούνται με άνεση χρόνου να προχωρήσουν σε απόδοση τμήματος της επιστρεπτέας δηλαδή μικρότερο μέρος των χρημάτων από αυτό που δάνεισε το κράτος. Το κράτος δάνεισε συνολικά στις επιχειρήσεις περίπου 8,3 δισ. ευρώ και τώρα οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχε ένα κούρεμα της τάξης των 5 δισ. περίπου από το συνολικό χρέος».

Η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα των νοικοκυριών βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «8,5 δισ. ήταν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Από αυτά τα χρήματα τα 6 δισ. αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο, ενώ 600 εκατομμύρια αφορούν τα καύσιμα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιδότησή του 12% προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, σημειώνοντας ότι τελικά έχει αυτό έχει καταστεί εφικτό μετά από δέκα χρόνια και συμπληρώνοντας ότι ήδη πολλές επιχειρήσεις έλαβαν μια σημαντική ένεση ρευστότητας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε μια δύσκολη περίοδο».

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνη Γραβάνη:
Δείτε φωτογραφίες και video από τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΕΠ Ροδόπης:

 

Δείτε φωτογραφίες και video από την επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο:

 

Δείτε φωτογραφίες και video από την επίσκεψη του Υπουργού στον Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα:

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής:

 

Δείτε φωτογραφίες και video από την επίσκεψη του Υπουργού στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης:

Ρεπορτάζ: ΑΠΕ ΜΠΕ

video: diavlos924.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube