Ο Υπουργός Οικονομικών στο Action 24 με τον Γιώργο Κουβαρά (video) | 15.2.2021

Στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, στο Action24, βρέθηκε καλεσμένος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπου κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, η ευρωπαϊκή οικονομία θα προσεγγίσει τα επίπεδα του ’19  προς το τέλος του ’22», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας, «πως πρέπει την επόμενη ημέρα της πανδημίας να υπάρξουν προσεκτικά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μέχρι τότε, η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία στη διαχείριση της οικονομίας».

Έχουμε επαρκές ταμείο για να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας το επόμενο διάστημα.

«Έχουμε πάρει μέτρα ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά παρόλα αυτά χάρη στο φτηνό δανεισμό από τις Αγορές έχουμε κρατήσει τα ταμειακά διαθέσιμα αρκετά υψηλά, που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Σχετικά με την αποτίμηση των μέτρων στήριξης, ο Υπουργός σχολίασε πως  στον έναν χρόνο έχουν υποστηριχθεί 542 χιλιάδες επιχειρήσεις με 6,6 δις ευρώ από επιστρεπτέες και μη, προκαταβολές και  1.7 εκατομμύρια εργαζομένων με 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού συμπεριλαμβανομένων και των πάγιων υποχρεώσεων του Κράτους, που συνεχίζει να ικανοποιεί ακέραια.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ο κος. Σταϊκούρας σχολίασε πως το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί έναν ευρωπαϊκό προβληματισμό. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν νωρίς, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα βήματά τους την επόμενη ημέρα».

Οι αυξήσεις των τραπεζικών καταθέσεων εν μέσω πανδημίας μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία την επόμενη ημέρα. 

«Υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα στις τράπεζες το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τόνισε ο Υπουργός.

Τέλος, αποκάλυψε πως πέραν των προγραμμάτων στήριξης που τρέχουν, έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς να τρέξει το «Πρόγραμμα Γέφυρα 2», το οποίο θα επιδοτεί και θα πληρώνει μέρος των δανειακών υποχρεώσεων των νομικών προσώπων προς το Κράτος. «Σκοπός μας με αυτό το πρόγραμμα είναι στηρίξουμε σε πρώτη βάση έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της χώρας», σχολίασε.

 

 

dailypost.gr

 

Δείτε το video του action 24 εδώ:

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube