Ο Υπουργός Οικονομικών στο Θέμα Radio | 12.4.2020

Μεγάλο το πλήγμα από τον τουρισμό – Γίνεται ένας ορθολογικός σχεδιασμός για τους πληττόμενους-

Ίσως νέο πακέτο τον Μάιο

Η επόμενη μέρα θα είναι πιο ελπιδοφόρα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον ΘΕΜΑ Radio 104,6 FM και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο διαρκώς εμπλουτίζουμε». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ορθολογική προσέγγιση επισημαίνοντας ότι θα εξαρτηθεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τους επόμενους μήνες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι για την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται είναι στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι αυτός έχει και έντονα εποχικό τουρισμό, το Πάσχα για παράδειγμα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί ο εισαγόμενος τουρισμός.  Ο ίδιος είπε κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει επιείκεια σε ό,τι αφορά το χρέος ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική χαλάρωση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό ερώτημα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε την κρίση υπό όρους, έχουμε σήμερα ένα μαξιλάρι ασφαλείας προέχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με αποτελεσματικότητα, είπε.

Για τις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν τους πιάνει το δίκτυ προστασίας ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι γίνεται ένας ορθολογικός σχεδιασμός διακρίνοντας αυτούς που πλήττονται από αυτούς που δεν πλήττονται. 

Στο ερώτημα εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τις μικρές επιχειρήσεις ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις. Δώσαμε ήδη τη δυνατότητα ρευστότητας, το κράτος ενισχύει εργοδότες και εργαζόμενους και ίσως τον Μάιο δώσουμε ένα ακόμη πακέτο μέτρων είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Sure ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα είναι μέχρι 100 δισ ευρώ και φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέχρι 1,4 δισεκατομμύρια. Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνοντας ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους.

newmoney.gr

Η συνέντευξη με τον Ηλία Σιακαντάρη, μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras

Μπορείτε να την ακούσετε εδώ:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube