Ερώτηση σχετικά με τα Δημοσιονομικά Στοιχεία Οικονομικού Έτους 2010

Πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010 θα διευρυνθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 9,5% του ΑΕΠ.

Στον απόηχο των πληροφοριών αυτών, το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι «τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά ετοιμάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία και τα αποστέλλει στην Eurostat για έλεγχο. Με δεδομένη την ανάγκη διαφύλαξης και περαιτέρω εμπέδωσης της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας μας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σχολιάσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά δημοσιεύματα, πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς».

Όμως, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. η Πορτογαλία) ανακοίνωσαν την 31η Μαρτίου, ημέρα αποστολής των στοιχείων στην Eurostat για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), στοιχεία για το έλλειμμά τους. Στην Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο περιορίστηκε στην ανακοίνωση, η οποία παραπέμπει στην 26η Απριλίου.

Δεδομένης της αυξημένης ανάγκης για διαφάνεια και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, αφού ή όποια αύξηση του ελλείμματος έναντι του στόχου συνεπάγεται νέα μέτρα για το 2011, αλλά και του γεγονότος ότι στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι πρόσθετες, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, παρεμβάσεις για το 2011,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε εγκαίρως το ύψος του ελλείμματος του 2010;

2ον. Σε ποιο ύψος έχει, τελικά, αυτό διαμορφωθεί;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube