Σημεία ομιλίας Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

O Προϋπολογισμός του 2013, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, τους περιορισμούς και τη χρονική στενότητα μέσα στην οποία καταρτίστηκε, εμπεριέχει αλήθεια, τόλμη, ρεαλισμό και ευαισθησία, στο πλαίσιο του εφικτού.

Πρωτίστως όμως εμπεριέχει την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για να περάσει η χώρα από το σημείο καμπής της δύσκολης τροχιάς των τελευταίων ετών.

Τόσο ο Προϋπολογισμός, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αναδεικνύουν τη Στρατηγική της Κυβέρνησης. Βασικός άξονάς της είναι η σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, ώστε η χώρα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης.

Θεμελιώδης επιδίωξη είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013. Την πεποίθηση αυτή εγγυάται η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, χωρίς αποκλίσεις, κυρίως κατά το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν ήδη ορισμένες αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις αναστροφής του κλίματος και ανατροπής της αίσθησης του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί. Δείγματα που επιτρέπουν εφεξής τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών για την Οικονομία.

Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό. Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, κάνοντας βήματα σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας. Όμως, η αναγκαία προσπάθεια είναι μεγάλη. Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο αγώνας είναι αντοχής και όχι ταχύτητας.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα ανηφορικό τούνελ. Κατά την πεποίθησή μας, η ορθή Εθνική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά επιταχύνοντας, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτό. Δεν ωφελεί να αναλώνουμε εθνική ενέργεια ομφαλοσκοπώντας ούτε να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα. Το χρέος απέναντι στην Πατρίδα και στις θυσίες των πολιτών, επιβάλλει να προχωρήσουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube