Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Το Παρασκήνιο” – “Νέες, μη ψηφισμένες, φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων, με βάση το Πρόγραμμα, δεν προκύπτουν”

1. Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση πέρασε ένα δύσκολο κρας-τεστ, αυτό της υπερψήφισης των δύο επίμαχων νομοσχεδίων, το ένα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και το άλλο για τους πλειστηριασμούς. Ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος στα δημόσια ταμεία από το κάθε ένα νομοσχέδιο;

Από τη θέσπιση του ΕΝΦΙΑ προβλέπονται έσοδα της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ περίπου.

Oι προβλέψεις αυτές είναι χαμηλότερες από τις δεσμεύσεις της χώρας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% προβλέπεται μικρή απώλεια εσόδων, από 44 έως 107 εκατ. ευρώ.

Αυτή η μείωση των εσόδων είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αντισταθμίζεται βεβαίως από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την αύξηση του τζίρου και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η οποία μεταφράζεται σε διατήρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Τέλος, με τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, επιδιώκεται η μέγιστη προστασία των νοικοκυριών που πραγματικά τη χρειάζονται, με βάση τις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι προστατευμένες.

2. Η υπερψήφιση του ΕΝΦΙΑ είχε και… απώλειες για τη ΝΔ, τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα. Με την οριακή πλειοψηφία των 153 Βουλευτών πόσο εύκολο θα είναι για τη συγκυβέρνηση να περάσει τα επόμενα νομοσχέδια και τις νομοθετικές διατάξεις που θέλουν οι δανειστές;

Αναγνωρίζω το δύσκολο έργο των συναδέλφων Βουλευτών.

Άλλωστε το βιώνω και ο ίδιος, όντας Βουλευτής.

Εκτιμώ τη στήριξη που παρέχουν στην Κυβέρνηση, κατά τη μακρά πορεία στην «έρημο».

Πιστεύω ότι θα διατρέξουμε και τον τελευταίο γύρο με ευθύνη.

3. Ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι εχθρός του είναι η ανεργία. Επεξεργάζεστε κάποιο σχέδιο για την αγορά εργασίας;

Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχεδιάζει και υλοποιεί ποικιλία δράσεων.

Ωστόσο, πέρα από τις όποιες σημαντικές παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες βελτιώνουν το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου θα προκύψει μέσα από τον συντελούμενο παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της τόνωσης της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως κύριας πηγής δημιουργίας νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Η επιστροφή της οικονομίας, από το 2014, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμώ ότι θα συμβάλλει, προοπτικά, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Είναι γνωστό ότι η αγορά εργασίας αντιδρά με κάποια χρονική υστέρηση στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων μειώνεται και το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό.

4. Πρώτος εσείς έχετε παραδεχτεί ότι υπάρχει υπερφορολόγηση στους Έλληνες πολίτες. Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης και να ελαφρυνθούν τα βάρη των φορολογουμένων;

Το μεγάλο στοίχημα στα φορολογικά έσοδα για το επόμενο έτος δεν είναι απλά η επίτευξη των στόχων που βασίζονται στις θυσίες των συνεπών φορολογουμένων, αλλά η υπέρβαση αυτών μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης εκείνων που συστηματικά απέφευγαν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Συνεπώς, το μείζον θέμα για τη χώρα αφορά στην έκταση του τμήματος του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται.

Αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η ένταξη του «σκιώδους» αυτού τμήματος στο «εμφανές» πεδίο της οικονομίας και η φορολόγησή του.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

5. Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί με την Τρόικα ισχυρίζεστε ότι θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Με βάση τις εκτιμήσεις σας, ποιο θα είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και σε τι φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα;

Εκτιμούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, όσο προβλέπει και ο Προϋπολογισμός.

Βέβαια, εργαζόμαστε συστηματικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, για την επίτευξη ακόμη υψηλότερου δημοσιονομικού αποτελέσματος αλλά και για τη βιωσιμότητά του.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, σημειώνω ότι συνεχίζεται επί πτυχών του Προγράμματος.

Άλλωστε η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής και δυναμική διαδικασία.

Εμείς εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Εκτιμώ ότι μακριά από ιδεοληψίες, δογματισμούς και πρακτικές άκριτης επιβολής θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες εκκρεμότητες απομένουν.

6. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο για υποταγή στις θελήσεις της Τρόικα. Εκτός από το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, διαθέτετε κάποιο άλλο πειστήριο για τις επιδιώξεις σας απέναντι στους δανειστές;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει επιλέξει ισχυρισμούς οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ρέπει προς το λαϊκισμό.

Δεν προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τα πιεστικά προβλήματα της χώρας.

Αντιθέτως, εμείς υποστηρίζουμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Δεν πρέπει, ωστόσο, να διαφεύγει της προσοχής ότι το κεφάλαιο αξιοπιστίας και συνακόλουθα η διαπραγματευτική θέση της χώρας έχουν πλέον ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της Κυβέρνησης.

Πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «όπλα» μας είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία.

7. Ενόψει της νέας χρονιάς, παραμένει η δέσμευσή σας ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων το 2014;

Νέες, μη ψηφισμένες, φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων, με βάση το Πρόγραμμα, δεν προκύπτουν.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube