Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” – “Η Κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία”

Εργασιακό, κονδύλια για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και Ασφαλιστικό βρίσκονται στο προσκήνιο της β’ αξιολόγησης. Πιστεύετε η Κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει αυτό το σκόπελο;

Αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, αρκεί να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία.

Το απέδειξε με την πρώτη αξιολόγηση όταν, εξαιτίας της με δική της ευθύνη καθυστέρησης, υποστήριξε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας και ταπεινωτικές για τη χώρα δεσμεύσεις, όπως είναι το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης» δαπανών.

Για το λόγο αυτό εύχομαι να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση, κατά τον βέλτιστο όμως για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο.

 

Ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης είπε πάντως ότι κανείς πολιτικά δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα…

Τα ίδια έλεγε η Κυβέρνηση και πριν ορισμένους μήνες και τελικά έπραξε ακριβώς τα αντίθετα.

Γι’ αυτό και δεν τους πιστεύει κανείς.

Η αλήθεια είναι ότι νέα μέτρα, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα υπάρξουν και το 2017 και το 2018.

Με αυξήσεις στον ΦΠΑ, στη φορολογία οχημάτων, καυσίμων, σταθερής τηλεφωνίας, ζύθου, τσιγάρων, καπνού, καφέ κ.α.

Με επιπλέον περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα.

Όλα αυτά, μαζί με όσα έχουν ήδη ληφθεί από την σημερινή Κυβέρνηση, αθροίζουν στα 9 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, της αναξιοπιστίας και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εύχομαι να μην βρεθούμε μπροστά σε νέες Κυβερνητικές «αυταπάτες», που θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν – και πάλι – με «πόνο ψυχής».

Η Κυβέρνηση όμως καταφέρνει, όπως υποστηρίζει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τις λίστες και το λαθρεμπόριο, κάτι το οποίο εσείς, ως Κυβέρνηση, δεν κάνατε.

Να τις δούμε λίγο αυτές τις επιτυχίες, όπως η ίδια τις παρουσίασε;

Το 2013 και το 2014, ξεκίνησε ο έλεγχος σε 401 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ από τις αρχές του 2015 έως σήμερα, σε 212 υποθέσεις.

Τα συνολικά μέχρι σήμερα εισπραχθέντα ποσά από τη λίστα ανέρχονται στα 38 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2014, είχαν εισπραχθεί 34 εκατ. ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Δημοσίου και διατέθηκαν στην εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Μέχρι το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος 1.482 υποθέσεων εμβασμάτων του εξωτερικού. Εφέτος, η Κυβέρνηση ξεκίνησε ελέγχους μόλις σε 9 υποθέσεις.

Το 2014, έγιναν 27.365 έλεγχοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το 2015, οι έλεγχοι συρρικνώθηκαν στους 8.859 και το 2016, ακόμη περισσότερο, στους 2.567.

Συνεπώς είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Η κοινωνία εκτιμάτε θα αντέξει; Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως ισχυρίστηκε ότι δεν κόπηκαν οι συντάξεις…

Την απάντηση στον Υπουργό την έδωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, που έκαψαν τις επιστολές που τους απέστειλε.

Αυτοί μάλλον θα ξέρουν καλύτερα.

Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία, από την αρχή υλοποίησης των Μνημονίων μέχρι και σήμερα, έχει υποστεί τεράστιες, επώδυνες θυσίες.

Με το τελευταίο «αριστερό» πακέτο μέτρων, περικόπηκαν κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους συνταξιούχους, ενώ εξαϋλώθηκαν τα κοινωνικά επιδόματα.

Για την Κυβέρνηση βέβαια, οι καθημερινές εικόνες των συνταξιούχων στα τραπεζικά υποκαταστήματα που διαπιστώνουν αυτές τις περικοπές, ίσως να είναι ακόμη μία ψευδαίσθηση.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία και τα «αριστερά πρόσημα» ήταν απλώς πομφόλυγες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

Η Νέα Δημοκρατία έχει Πρόεδρο που ξέρει και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Έχει αξιακές και ιδεολογικές αρχές, ιστορικά δικαιωμένες.

Έχει πρόγραμμα που ξεκίνησε να ξετυλίγει, επικαιροποιημένο, ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο.

Και έχει αποδείξει, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, ότι μπορεί να επιτυγχάνει επωφελή για τη χώρα αποτελέσματα.

Διαθέτει συνεπώς όλα τα βασικά συστατικά ώστε, με τη δημιουργική συμβολή όλων, να σπάσει τον καταστροφικό κύκλο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μιζέριας.

Και γιατί οι δανειστές να δεχθούν τη λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας» της Νέας δημοκρατίας, π.χ. την πρόταση για χαμηλότερα πλεονάσματα, όταν μέχρι στιγμής απορρίπτουν κάθε πρόταση της σημερινής Κυβέρνησης;

Καταρχάς, στην ανάγκη μείωσης των μεσο-μακροπρόθεσμων πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως αυτή ετέθη από τον Πρόεδρο της ΝΔ, συγκλίνουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνεπώς, αυτή η επιδίωξη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εθνικό στόχο.

Η επίτευξη όμως αυτού του στόχου απαιτεί αξιοπιστία και σοβαρότητα.

Και αυτά, σήμερα, με την παρούσα Κυβέρνηση, είναι «είδος εν ανεπαρκεία».

Αντιθέτως, όταν κατά το πρόσφατο παρελθόν η χώρα ήταν αξιόπιστη και οι στόχοι επιτυγχάνονταν, δημιουργήθηκαν βαθμοί ελευθερίας που οδήγησαν στη μείωση φορολογικών συντελεστών.

Το παράδειγμα του 2014, όταν και υλοποιήθηκαν οι πρώτες και μοναδικές από το 2010 μέχρι σήμερα μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, είναι χαρακτηριστικό.

Το ενδεχόμενο σαν Κυβέρνηση να κληθείτε να αναλάβετε την διακυβέρνηση λίγο πριν λήξει το τρίτο μνημόνιο ή να φέρετε και να εφαρμόσετε ένα τέταρτο μνημόνιο δεν το φοβάστε;

Σήμερα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της.

Και αυτό το κόστος δεν αφορά μόνο το πεδίο της οικονομίας, αλλά διατρέχει όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Όσο μάλιστα η Κυβέρνηση αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, αργεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές με λογικό κόστος και οι μεσο-μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά, έχουμε μάθει στα δύσκολα.

Και προφανώς δεν τα φοβόμαστε.

Αύριο συνέρχεται εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να συναινέσει;

Η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά, επιζητά την πολιτική συναίνεση και την κοινωνική συνεννόηση.

Εμείς, και το έχουμε αποδείξει αυτό, δεν ακολουθούμε τη λογική του «όχι σε όλα», όπως έκανε η ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η συναίνεση όμως απαιτεί αυτογνωσία, αυτοκριτική, ειλικρίνεια προθέσεων και σαφήνεια θέσεων.

Και αυτά λείπουν από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία επιμένει να συντηρεί το αδιέξοδο το οποίο η ίδια δημιούργησε.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το αδιέξοδο πρέπει να αρθεί και να μπει μία τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και προς αυτή την κατεύθυνση, με υπευθυνότητα, προσπαθούμε να συμβάλλουμε.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει «βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο».

Προέχει η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Αυτό θα γίνει με την κατάργηση του νόμου της Κυβέρνησης και την επαναφορά του συνόλου των συνταγματικώς προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Ακολουθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, στα οποία θα μπορούσαμε, όλοι μας, να συναινέσουμε και να συμφωνήσουμε.

Ώστε να προχωρήσουμε σε ένα διαγωνισμό αδειοδότησης τηλεοπτικών αδειών που θα ενισχύει την πολυφωνία, τον πλουραλισμό, τη διαφάνεια, τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube