Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” | 27.8.2017

 

“Δεν αισιοδοξώ ότι θα κλείσει έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση”

 

Η έξοδος στις αγορές, η αναβάθμιση της οικονομίας από διεθνείς οίκους και τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό δεν αποτελούν για τη ΝΔ θετικά σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Αποτελούν, πράγματι, σημάδια βελτίωσης της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, σε σχέση όμως με το χειρότερο σημείο στο οποίο η οικονομία είχε κατρακυλήσει επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Βεβαίως, η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί που ήταν το 2014.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο, το διαθέσιμο, κατά μέσο όρο, εισόδημα των πολιτών θα συνεχίζει να φθίνει, αποτέλεσμα της «φορολογικής καταιγίδας» των επόμενων μηνών του 2017, της περαιτέρω αύξησης των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019.

Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν την επί μακρόν ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων και η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής. Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, σκληρή δουλειά, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα. Χαρακτηριστικά και πρακτικές ασύμβατες με την σημερινή Κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη συναρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πολιτική σταθερότητα την οποία έχει η χώρα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εκλογές δεν είναι οξύμωρο το συγκεκριμένο διαρκές αίτημα;

Η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα, η οποία δεν διαταράχθηκε ποτέ από τη Ν.Δ., δεν αποτελεί το μοναδικό προσδιοριστικό παράγοντα της ανάπτυξης.

Η προϋπόθεση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από την πολιτική βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να τονώσει τη ρευστότητα στην οικονομία, να ενισχύσει την αξιοπιστία και να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, εντός και εκτός της χώρας, καθώς και να αξιοποιήσει με σχέδιο τις αποκαλούμενες «νέες πηγές ανάπτυξης».

Εντός μνημονίων εμείς δώσαμε επιτυχή δείγματα την περίοδο από το καλοκαίρι του 2012 έως το τέλος του 2014, όταν φέραμε την οικονομία από βαθιά ύφεση στην ανάπτυξη. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση «πρωτοστατούσε» σε ανευθυνότητα, λαϊκισμό και καταστροφικό παιχνίδι.

Αντίθετα, σήμερα, η ΝΔ δεν κερδοσκοπεί πολιτικά πάνω στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Λέει βέβαια ξεκάθαρα στους πολίτες ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και ζητά από την Κυβέρνηση, το συντομότερο, να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν κυρίαρχα τις αποφάσεις τους.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι πρώτες συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης πως θα έχει κλείσει μέχρι τέλος του χρόνου;  

Αυτό πρέπει να γίνει, αν και με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό του προγράμματος, η επόμενη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει πολύ νωρίτερα, τον Οκτώβριο.

Όμως ας παρατηρήσουμε τις εξελίξεις. Ο κ. Τσίπρας, πέρυσι στη ΔΕΘ, υποστήριζε ότι «το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση». Τελικά αυτή έκλεισε πολλούς μήνες αργότερα, με οδυνηρό για τους πολίτες τρόπο.

Συνεπώς η αναξιοπιστία, η αναβλητικότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης δεν με κάνουν να αισιοδοξώ για την έγκαιρη υλοποίηση της δέσμευσης.

Οι καθυστερήσεις, για την επίτευξη εσωκομματικών διευθετήσεων, έχουν κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.

Εύχομαι να μην βρεθούμε και πάλι, μπροστά στο ίδιο έργο θεατές.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο της Ν.Δ.;

Ο κ. Μητσοτάκης, και πέρυσι στη ΔΕΘ, ανέλαβε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες, ορθολογικές και κοστολογημένες δεσμεύσεις. Το ίδιο θα πράξει και φέτος.

Με τις ιστορικά δικαιωμένες αξιακές και ιδεολογικές αρχές της παράταξης, θα κινηθεί στη «γραμμή» του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από έωλες υποσχέσεις.

Θα ξετυλίξει το πρόγραμμα, που θα κινείται και πέραν του μνημονιακού πλαισίου, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, θα προάγουν τον ανταγωνισμό, θα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος, θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και θα προωθούν την παραγωγικότητα και την διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή.

Πτυχές αυτού του προγράμματος έχουν ήδη αναδειχθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πυρήνας, στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, η στοχευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Για πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ας περιμένουμε τη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι το τελευταίο διάστημα απευθύνεται στο αριστερό ακροατήριο, μήπως η ΝΔ έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά με κίνδυνο να χάσει τον μεσαίο χώρο, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν έντονες διεργασίες στην Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η Ν.Δ., εκ της αρχικής κατασκευής της, είναι φιλελεύθερη, ριζοσπαστική και κοινωνική. Τελεία και παύλα.

Ως εκ τούτου είναι προσαρμοστική. Δεν είναι δογματική. Η οικονομική φιλοσοφία και η πρακτική της εδράζεται στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Στην παρούσα φάση, η Ν.Δ. προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, επιδιώκει να αποτελέσει την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας. Όσο πλατύτερη και ισχυρότερη τόσο καλύτερα.

Η Ν.Δ αισθάνεται ιδεολογικά ισχυρή και εδώ και χρόνια δικαιωμένη από τις παγκόσμιες εξελίξεις.  Άλλες δυνάμεις αρμενίζουν ιδεολογικοπολιτικά με βάρκα την ελπίδα. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις είναι σύμφυτες με την αυτοαποκαλούμενη «κυβερνώσα αριστερά».

2017-08-27 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ_ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube