Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” – “ΣΥΡΙΖΑ: Ο καλύτερος υπηρέτης της διαπλοκής” | 26.4.2019

Ποιο είναι επιτυχημένο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές; Η νίκη ή και κάτι περισσότερο;  

Το επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρεία νίκη της παράταξης που υλοποίησε, εδραίωσε και διαφύλαξε – το 2015 – την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, που πολιτεύεται μακριά από το λαϊκισμό, που διαθέτει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, που ανήκει στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης όπως την οραματιζόμαστε, αυτή της ευημερίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης, της ασφάλειας, της δημιουργικής αλληλεγγύης.

Και μία μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, του Κόμματος των ψεμάτων, του λαϊκισμού, του διχασμού και των εθνικών υποχωρήσεων. Κόμμα που ακόμη ψάχνει ανάδοχο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν. Με ποιον μπορεί να συμμαχήσει μετεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αν είναι πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία;  

Η αυτοδυναμία είναι ο βασικός, εφικτός στόχος της Νέας Δημοκρατίας.

Και με αυτοδυναμία όμως, θα χρειαστούν και θα αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ας περιμένουμε την κρίση του κυρίαρχου ελληνικού λαού, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, και ανάλογα θα πράξουμε.

Πως κρίνετε τις δηλώσεις Πολάκη και την αντίδραση του Τσίπρα σε αυτές;

Πρόκειται για απάνθρωπες, ανήθικες δηλώσεις.

Η επιλογή δε του κ. Τσίπρα να ταυτιστεί με την κ. Πολάκη, υποδηλώνει ότι το ύφος και του ήθος του Υπουργού είναι το ύφος και το ήθος της Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, εκτός των άλλων, είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή, ώστε να βελτιωθεί, σε όλα τα επίπεδα, η ποιότητα της δημοκρατίας, που τόσο πολύ έχει υποβιβαστεί τα τελευταία χρόνια.

Γιατί όσοι εκφέρουμε δημόσιο λόγο, οφείλουμε να επιδεικνύουμε ήθος και μετριοπάθεια, να εκπέμπουμε αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Αρκεί η μείωση φόρων για να πάρει μπροστά η οικονομία; Αν είναι τόσο απλή η λύση, γιατί δεν την εφαρμόζει και η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι δεν αρκεί μόνο αυτή, αποτελεί όμως βασικό συστατικό ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάρει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται και να αναπτυχθεί βιώσιμα, ιδιαίτερα μετά την επιβολή 29 νέων φόρων από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Πέραν της αναγκαίας μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας, με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς και στην υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύουν τις επενδύσεις και θα τονώνουν την εξωστρέφεια, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η σύνθεση και η ποιότητα του πλούτου της χώρας.

Αυτά η σημερινή ιδεοληπτική Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να τα υλοποιήσει.

Που θα βρείτε τους πόρους για να αντισταθμίσετε την απώλεια εσόδων από τη μείωση φορολογικών συντελεστών που θα θεσμοθετήσετε; 

Καταρχήν, οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση και μειώνουν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, όπως απεδείχθη με τις μειώσεις φόρων του 2014.

Παράλληλα όμως, θα επεκτείνουμε την αξιολόγηση δαπανών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης χωρίς περικοπές μισθών και επιδομάτων, δεν θα διογκώσουμε το δημόσιο, όπως γίνεται σήμερα, αλλά δεν θα κάνουμε και απολύσεις, και θα ενισχύσουμε τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, θα προωθήσουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, οπότε θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

Τέλος, οι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη, θα αποφέρουν περισσότερα δημόσια έσοδα, άρα θα δημιουργήσουν, μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης διαδικασίας και όχι μέσω μέτρων λιτότητας, επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, μέσω και της σταδιακής – μεσο-μακροπρόθεσμα – μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 θα αλλάξει από την Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρτίας και με ποιον τρόπο θα το πετύχετε αυτό; Θα συγκρουστείτε αν χρειαστεί με τους δανειστές;

Να υπενθυμίσω αρχικά ότι η σημερινή Κυβέρνηση – μόνη της – μείωσε ήδη μία φορά το αφορολόγητο το 2016, ψήφισε – και πάλι μόνη της – τη δεύτερη μείωσή του το 2017, και δεσμεύθηκε εγγράφως, στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, αυτή να υλοποιήσει.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, καταψήφισε τις μειώσεις του αφορολόγητου ορίου, και ως επόμενη Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση στην οποία θα παραλάβει την οικονομία, τη μη προβλεπόμενη μείωσή του.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων έχουμε προτείνει και τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα.

Η ΝΔ έχει καταγγείλει ως «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» την τροπολογία για το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ΟΠΑΠ, ως «μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο» τις αποκαλύψεις για Πετσίτη και Αρτεμίου και άλλα πολλά. Θα ερευνηθούν αυτά τα σκάνδαλα εφόσον εκλεγείτε στην Κυβέρνηση ή προκρίνετε τη λογική της «συμφιλίωσης» και της «ειρήνευσης»;

Πράγματι, η σημερινή Κυβέρνηση, καθημερινά όλο πιο εμφατικά, αποδεικνύεται «διάτρητη» στα ζητήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ενώ – σε αρκετές περιπτώσεις – αναδεικνύεται ως ο καλύτερος «υπηρέτης» της διαπλοκής.

Σε ζητήματα διασπάθισης δημοσίου χρήματος όμως δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική της «συμφιλίωσης» και της «ειρήνευσης».

Το «μαχαίρι πρέπει να φτάνει στο κόκκαλο»!

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube