Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” – “Η Κυβέρνηση “διώκει” την αριστεία και “κυνηγάει” την αξιοκρατία”

Κύριε Σταϊκούρα, πέρα από το μέτωπο της οικονομίας, η ΝΔ ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο. Τελευταία ξέσπασε πολιτική κόντρα και για την φωτιά στα Κύθηρα, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για στοχοποίηση του δημάρχου του νησιού από την Κυβέρνηση.

Τα πρόσφατα θέματα στα οποία η ΝΔ, ως όφειλε, άσκησε σκληρή αντιπολιτευτική κριτική, τα άνοιξε η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα, το παραλήρημα ιδεοληψιών και οι καθεστωτικές νοοτροπίες της λαϊκιστικής Κυβέρνησης.

Και τα άνοιξε σε πεδία, εκτός αυτού της οικονομίας, όπως είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η παιδεία, η ποιότητα της δημοκρατίας, η οικογενειοκρατία στη διοίκηση οργανισμών, η αμφισβήτηση της θρησκείας του Ελληνικού λαού, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Στο τελευταίο μέτωπο, και με αφορμή τη φωτιά στα Κύθηρα, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα που σχετίζονται με την έλλειψη εναέριων μέσων πυρόσβεσης, σχεδίου και αποτελεσματικού συντονισμού των δυνάμεων. Ερωτήματα στα οποία, φυσικά, απαντήσεις δεν πήραμε. Και αυτό γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες και μεγάλες.

Και ας μην συνεχίζει η Κυβέρνηση να «κατασκευάζει» εχθρούς προκειμένου να «κρύψει» την δική της ασχετοσύνη και ανευθυνότητα. Γιατί αυτά πλέον είναι «φως φανάρι».

Στο μέτωπο της παιδείας, η αριστεία και η σημαία παραμένουν ψηλά. Θα αλλάξετε αυτή την απόφαση με την κλήρωση των παραστατών αν έρθετε στην Κυβέρνηση;  

Η Κυβέρνηση, σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα, «διώκει» την αριστεία, «κυνηγάει» την αξιοκρατία, προωθεί την ισοπέδωση και επιβραβεύει την μετριότητα.

Η ΝΔ, στο συγκεκριμένο ζήτημα, τοποθετήθηκε με απόλυτο και σαφή τρόπο: οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις, στη συνείδηση του κόσμου, είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο. Αλίμονο αν τα παιδιά, από μικρές ηλικίες, θεωρήσουν ότι όλα στη ζωή είναι προϊόν τύχης και κλήρωσης αντί επιβράβευσης των προσπαθειών τους.

Για τον λόγο αυτό, η απόφαση θα αλλάξει από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Θα επιμείνετε στα όσα αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο «σύμμαχο» της ΝΔ. Τι λέτε; 

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για το 1ο εξάμηνο του 2015, προερχόμενα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του.

Πρωταγωνιστές, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, που με τις πράξεις και παραλείψεις τους, επιβάρυναν τη χώρα με ένα κόστος που εκτιμάται – διεθνώς – στα 100 δισ. ευρώ, με δύο αχρείαστα Μνημόνια και με 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας.

Πρόθεσή μας είναι να θέτουμε προς διερεύνηση μη ερμηνεύσιμους με τη λογική χειρισμούς, που εγείρουν ερωτηματικά, τα οποία απαιτούν απαντήσεις. Και αυτές θα δοθούν.

Σε ότι αφορά τον κ. Βαρουφάκη, το “asset” του κ. Τσίπρα, με τους ισχυρισμούς του δικαιώνει πλήρως την σκληρή κριτική που άσκησε η ΝΔ για τις μεθοδεύσεις και τους χειρισμούς εκείνης της περιόδου.

Σύμμαχός μας όμως δεν θα μπορούσε να είναι, διότι η πορεία στο άγνωστο με αυτοσχεδιασμούς και «βάρκα την ελπίδα», με ναρκισσισμούς και τυχοδιωκτισμούς, δεν συνιστά επιλογή της ΝΔ.

Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι δεν έχετε πρόγραμμα. Τι να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σε ένα μήνα περίπου;

Θέλει περίσσιο θράσος να το ισχυρίζεται αυτό η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη, στη ΔΕΘ το 2014, 12 δισ. ευρώ παροχές, για να καταλήξει σε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Μας έχει συνηθίσει όμως σε «λόγια του αέρα», παλινδρομώντας συνεχώς μεταξύ ιδεοληψίας και κυνισμού.

Εμείς, και πάλι, με τις αξιακές και ιδεολογικές αρχές μας ιστορικά δικαιωμένες, θα κινηθούμε στη «γραμμή» του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από έωλες υποσχέσεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξετυλίξει ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο όταν εφαρμοστεί με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά από την Κυβέρνησή του, θα  σπάσει τον καταστροφικό κύκλο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μιζέριας. Πτυχές αυτού του προγράμματος έχουν ήδη αναδειχθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κυρίως στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών.

Για τα συγκεκριμένα, ας περιμένουμε τη Θεσσαλονίκη.

Η διαδρομή που ακολουθεί η Κυβέρνηση μετά και την έξοδο στις αγορές, μπορεί να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια;

Για να έχουμε διαδρομή, πρέπει να έχουμε συνέχεια. Κι αυτό απαιτεί έγκαιρη ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, ενίσχυση της αξιοπιστίας και ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βαδίσει, με συνέπεια, αυτή τη διαδρομή. Γι’ αυτό και το υψηλό κόστος δανεισμού της πρόσφατης εξόδου στις αγορές.

Και αλήθεια, για ποιο τέλος των μνημονίων θα μιλάμε, όταν επώδυνα μέτρα, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, όπως είναι η δραστική μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα υλοποιηθούν μετά το 2018, ενώ η αποδοχή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και για μετά το 2022, χωρίς υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, θα οδηγήσει σε λιτότητα διαρκείας;

Και για ποια έξοδο από την κρίση θα μιλάμε, όταν οι «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας, όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και δημόσιους φορείς, διογκώνονται;

Κύριε Σταϊκούρα, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης η Κυβέρνηση εκ των πραγμάτων κερδίζει πολιτικό χρόνο. Μήπως βάλατε νωρίς το αίτημα για πολιτική αλλαγή;

Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος που κερδίζει η Κυβέρνηση, αλλά ο χρόνος που χάνει η χώρα εξαιτίας της ανεύθυνης Κυβέρνησης.

Και η χώρα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, αφού ακόμη παλεύει να φτάσει εκεί που ήταν το 2014.

Η ΝΔ, δεσμευμένη από τις αρχές και την ιστορική διαδρομή της, συμμετέχει καθαρά στον πολιτικό «στίβο». Δεν έκανε ποτέ και δεν κάνει καταστροφικό παιχνίδι.

Λέει όμως ξεκάθαρα στους πολίτες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζημιώνει τη χώρα και ζητά από την Κυβέρνηση, το συντομότερο, να τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν κυρίαρχα τις αποφάσεις τους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube