Συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” – Η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια δεν είναι εφικτή

Επιμένετε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο. Δίνετε την εντύπωση ότι το εύχεστε ώστε να το επικαλείστε αν γίνετε Κυβέρνηση για να υποστηρίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα γιατί παραλάβατε «καμένη γη».

Κε. Μπασκάκη, δεν είναι θέμα δικής μου άγονης επιμονής. Είναι η καθαρή και ειλικρινής προσέγγιση της πραγματικότητας. Ξεκαθαρίζω ότι η πλήρης και καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια είναι επιθυμητή, αλλά με τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, δεν είναι εφικτή.

Και δεν μπορεί να είναι εφικτή αφού η Κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας (πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και μεγάλη μείωση αφορολόγητου) για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά θα γίνει στο βαθμό που αυτό κριθεί τότε αναγκαίο από τους θεσμούς και θα συνοδευτεί από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας. Αυτή συνεπώς είναι η αλήθεια μακριά από «αυταπάτες», που τόσο πολύ κόστισαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων της χώρας, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, η διατήρηση της εσωτερικής στάσης πληρωμών, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και η υποβάθμιση της ποιότητας των θεσμών διακυβέρνησης, δεν προσιδιάζουν σε «εύφορη γη». Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.

Ως Νέα Δημοκρατία όμως, έχουμε μάθει, διαχρονικά, στα δύσκολα. Και δεν τα φοβόμαστε. Έχουμε καταθέσει, και διαρκώς επικαιροποιούμε και εμπλουτίζουμε, ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό και τεκμηριωμένο οικονομικό σχέδιο, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Η υπόθεση Novartis τι είναι κατά τη γνώμη σας; Σκάνδαλο; Και σκάνδαλο και σκευωρία; Μόνο σκευωρία;

Δεν θα μπω στο τρίλημμα. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της. Όμως ο χρόνος και η μεθόδευση της διαδικασίας αποκαλύπτουν ότι η Κυβέρνηση πρωτίστως στοχεύει  στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη, και τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, που αποδοκιμάζεται από την πλειονότητα των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία, είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι πρόκειται για Κυβερνητική προσπάθεια συκοφάντησης και σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων της, με μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και με  μαρτυρίες αόρατων μαρτύρων.

Η μεταγενέστερη εξέλιξη των γεγονότων, όπως αποτυπώθηκε τόσο κατά τη συζήτηση για τη σύσταση επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και κατά τη λειτουργία αυτής της επιτροπής, φαίνεται να δικαιώνει τις εκτιμήσεις της.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό βεβαίως πρέπει να γίνει με απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των νόμων και με αυστηρή τήρηση, από όλους, της νομιμότητας στη διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας. Η Κυβέρνηση, με τακτικισμούς, δεν αφήνει τη Βουλή να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της.

Υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για το ζήτημα της Novartis; Κανένα από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη αν και ήταν στα πράγματα την περίοδο που είχαμε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ας δούμε πρώτα τα στοιχεία και μετά θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για το θέμα των ευθυνών, αν τέτοιες εντοπισθούν.

Οι υπερσυνταγογραφήσεις, οι φαρμακευτικές δαπάνες, δημόσιες και ιδιωτικές, και οι αυξομειώσεις τους είναι θέματα που πρέπει σοβαρά και τεκμηριωμένα να διερευνηθούν, να ελεγχθούν οι ενδεχόμενες εκτροπές και να αντιμετωπισθούν ώστε να μην διαιωνίζονται και αναπαράγονται τα προβλήματα. Ας μην κάνουμε όμως όλα τα ζητήματα αντικείμενα κοντόφθαλμης επικοινωνιακής αντιμετώπισης με κομματικές σκοπιμότητες.

Θα έλεγα δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν χρήσιμο να θυμάται τα από παλαιά πεπραγμένα του, ειδικά όταν κάποιοι άλλοι μείωναν την φαρμακευτική δαπάνη, και μέσα-μέσα να κοιτά και στον καθρέπτη.

Στην περίπτωση που νικήσετε στις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία πόσες πιθανότητες δίνετε να σχηματιστεί Kυβέρνηση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής;

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει δικαιωμένο ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα, αξιοπιστία, βούληση και σοβαρότητα, στιβαρή και αποφασισμένη πολιτική ηγεσία, γνώση και εμπειρία, ρεαλιστικό και συνεκτικό προγραμματικό λόγο.

Στόχος της, να αποτελέσει, με σκληρή δουλειά, την ορθολογική επιλογή μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας. Όσο πλατύτερη είναι αυτή, τόσο καλύτερα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία, θα αναζητήσει τις μέγιστες δυνατές κοινωνικές συναινέσεις και πολιτικές συνεννοήσεις.

Συνεννοήσεις και συναινέσεις, όπως έχω υποστηρίξει και κατά το παρελθόν, που θα χτιστούν με όρους εθνικής ευθύνης, αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας.

Όλες και όλοι θα κριθούμε στον κατάλληλο χρόνο, αρχικά από τους πολίτες.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube