Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (audio) | 3.4.2020

«Είναι γεγονός ότι η χώρα θα περάσει μία ύφεση το 2020 αλλά υπάρχει ένα αισιόδοξο στοιχείο, ότι η ύφεση δεν προέρχεται από ενδογενή προβλήματα, είναι εξωγενές το πρόβλημα, μία υγειονομική κρίση συμμετρική σε όλο τον κόσμο». Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «όταν βγούμε από την κρίση αυτή τότε θα μπορούμε να πιάσουμε το νήμα από το σημείο πριν από αυτήν με τη δυναμική που είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιπτώσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές. Βέβαια οι επιπτώσεις θα υπάρχουν φέτος και θα είναι εμφανείς αλλά γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη. Εάν η κρίση κρατήσει μέχρι το Μάϊο τότε θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία σε κάποιο τρίμηνο του 2020. Όμως η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται η κρίση στη δημόσια οικονομία η ζημία θα είναι μεγαλύτερη».

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι «όλη η Ευρώπη κάθε εβδομάδα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της προς το δυσμενέστερο και αυτό γίνεται στα εβδομαδιαία Eurogroup. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης».

Για κόκκινα δάνεια και παράταση : Ο υπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι την κατάλληλη στιγμή αναλαμβάνει τις κατάλληλες πολιτικές άρα όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθεί»

Για περικοπές μισθών και συντάξεων: «Πάντα λειτουργούμε με ένα βασικό σενάριο και με βάση αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο περικοπών στο δημόσιο» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας

Για Τράπεζες και εάν θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία

Σχετικά με τη στάση των ελληνικών τραπεζών στην οικονομική κρίση που δημιουργούν τα μέτρα της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις στο θέμα. Το πρώτο έχει να κάνει με τους πολίτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο τραπεζικό σύστημα και το δεύτερο με την χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Για το πρώτο οι τράπεζες αποφάσισαν ότι στο ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στην ομπρέλα προστασίας θα υπάρξει παράταση των χρεολυσίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο, δηλ. τι θα κάνουν οι τράπεζες για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, επεσήμανε ότι «και οι τράπεζες θα λειτουργήσουν επ΄ωφελεία κάποιων επιχειρήσεων που έχουν ένα προφίλ που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, χρειάζεται όμως ταυτόχρονα και η βοήθεια του ελληνικού δημοσίου. Έτσι με επισπεύδοντα το υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποιούμε κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουμε εγγυοδοτικά ταμεία που θα χρησιμοποιηθούν από το τραπεζικό σύστημα μαζί με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς ώστε να γίνεται μόχλευση κεφαλαίων και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

ert.gr

 

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube