Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στο Θέμα Radio | 18.3.2020

Το περίγραμμα των μέτρων που θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορωνοϊό ανέφερε, μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Είναι η δεύτερη δέσμη μέτρων, αυτή που θα ανακοινωθεί. Η πρώτη αφορούσε πάνω από 200 εκατ. ευρώ και ήταν προς το συστήματα Υγείας, την ενίσχυση στους γονείς με την άδεια ειδικού σκοπού, αλλά και η αναστολή υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών. 

 

 

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί, όπως είπε «έχει κόστος 2 δισ. ευρώ» και θα αφορά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, «ένα και ένα δισ. αντίστοιχα. Θα γίνει ένας επιμερισμός».

«Τα μέτρα αυτά αφορούν αυτούς που πλήττονται. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην κάνουν απολύσεις για ωφεληθούν από τα μέτρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών

«Τα χρήματα θα δοθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο υπουργός. 

Όπως είπε, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στο μέλλον.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει για την Ελλάδα φέτος ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% επί του προϋπολογισμού, επισήμανε ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, η Ελλάδα θα κινείται ορικά άνω του μηδενός.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως θα υπάρξει και παρέμβαση όσον αφορά στην αγορά ακινήτων σε μία λογική επιμερισμού του βάρους στα ενοίκια. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως μετά από αυτή τη παρέμβαση ανάλογης αναστολής πληρωμών οφειλών θα τύχουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Και τόνισε πως εξετάζονται και άλλα ζητήματα όπως, για παράδειγμα, θέματα συναλλαγών επιχειρήσεων με επιταγές, θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί «τις επόμενες μέρες» όπως είπε.

Διεμήνυσε στις τράπεζες να στηρίξουν και όσα φυσικά πρόσωπα είναι σε δυσκολία. «Πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για φυσικά πρόσωπα το τραπεζικό σύστημα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών», ανέφερε.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube