Τηλεδιάσκεψη του ΥπΟικ με εκπροσώπους της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικoύς Φορείς της Π. Ιονίων Νήσων | 26.3.2021

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Πάνω από 545 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη εργαζομένων, παραγωγών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής

 

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

 

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα ύψους άνω των 545 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο, πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν:

 

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 538 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

 • 342 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 927 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 16.365 ευρώ.
 • 23 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 • 123 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 023 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 • 50 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

 

Από τα 538 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

 • τα 165 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
 • τα 240 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κερκύρας,
 • τα 88 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης και
 • τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

 

2ον. Μέτρα στήριξης για τις περιοχές που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα

Η Κυβέρνηση στέκεται σταθερά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας την μέγιστη δυνατή στήριξη στις προκλήσεις που θέτει όχι μόνο η υφιστάμενη υγειονομική κρίση, αλλά και κάθε είδους κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις:

 • Για αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων

Α. 6,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) προς δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Β. 30 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) & το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

 • Στήριξη και επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων

Α. Άμεσα μέτρα αναστολών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και προστασίας εργαζομένων.

Β. Εφάπαξ Ενίσχυση 8.000 ευρώ προς επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Γ. Ένταξη στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου για τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Συγκεκριμένα, 1.583 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και έλαβαν 1.950.382 ευρώ.

 • Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τις ζημιές λόγω θεομηνίας

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο μέσος χρόνος παροχής της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές τους από θεομηνία ήταν μεγαλύτερος από δύο έτη, η πρώτη απόφαση χορήγησης προκαταβολής 20% επί της ζημιάς δημοσιεύθηκε στις 26.10.2020, μόλις ένα μήνα μετά τη θεομηνία.

Παράλληλα, θεσπίστηκε η διαδικασία για τη συμπερίληψη και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο σχήμα.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 54 επιχειρήσεις έχουν λάβει 31.660 ευρώ, ως προκαταβολή 20%, ενώ αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για την αποζημίωση επιπλέον 55 επιχειρήσεων που θα λάβουν 87.096 ευρώ.

 • Στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάσταση ζημιών
 • Άμεση αποζημίωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Η στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων.

 • Επιχορήγηση ζημιών σε εξοπλισμό, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα και έγγειο κεφάλαιο για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
 • Στήριξη νοικοκυριών, οικοσκευών και κατοικιών

Με τις απαραίτητες ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δρομολογούνται:

 • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
 • Εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ προς κατοικίες.
 • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ήδη, έχουν καταβληθεί 871.098 ευρώ, ως αποζημίωση νοικοκυριών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

3ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα

Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:

 • 164 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 • 000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 • 039 ευρώ στους τομείς της α) επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων: 

 • 094.300 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 • 916 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

 

4ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

 • Μαρίνα Αργοστολίου

Έχει ολοκληρωθεί η χάραξη παλαιού και νέου αιγιαλού και αναμένεται η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

 • Μαρίνα Ζακύνθου

Γίνεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

 • Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.)

Εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης δύο μαρίνων του Ο.Λ.ΚΕ., της Μαρίνας για Mega – Yacht και της Μαρίνας Σπηλιάς Ζακύνθου.

 

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού ύψους άνω των 545 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή».

 

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κέρκυρας κα. Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Διευθυντής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων κ. Αντρέας Ζαπάντης.

 

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Κώστας Μουζακίτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Κιτσάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Περικλής Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Θεόδωρος Παγκράτης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιάννης Μεταλληνός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκάδας & Πρόεδρος Νησιωτικών Επιμελητηρίων κ. Σωτήριος Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Φώτης Κόττης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σταύρος Σπαθής, η Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας κα. Μάγδα Κουσουνή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας κ. Σπύρος Χαλικιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Κερκυραϊκού Εμπορικού, Επαγγελματικού και Τουριστικού Φορέα κ. Παντελής Γιαννούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μπάμπης Βούλγαρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κα. Χριστίνα Τετράδη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Γιάννης Αλέγρης,.

 

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

 

Μέτρα ενίσχυσης – Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 260321

ΔΤ_Τηλεδιάσκεψη_Περιφέρεια_Ιονίων Νήσων_260321

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube