Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και Παραγ. Φορείς της Κρήτης | 23.4.2021

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Πάνω από 1,57 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη εργαζομένων, παραγωγών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Περιφέρεια Κρήτης –

Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής

 

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Κρήτης, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

 

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Κρήτης έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 1,57 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

 

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κρήτης, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 1,526 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

 • 678 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 995 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 14.427 ευρώ.
 • 35 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 • 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 662 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 • 157 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

 

Από τα 1,526 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης:

 • τα 772 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου,
 • τα 378 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
 • τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και
 • τα 161 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

 

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του Αγροτικού Τομέα

Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

 

Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια  Κρήτης:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:

 • 033.922 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 • 052.625 ευρώ στον τομέα παραγωγής ανθέων.
 • 000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 • 320.177 ευρώ στους τομείς α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

 

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:

 • 181.557 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 • 772 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

 

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

 • Ακίνητο Γουρνών Ν. Ηρακλείου (πρώην Αμερικανική Βάση)

Το ακίνητο βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία από τις 17.02.2021 και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 15.07.2021.

 

 • Παραθαλάσσιο οικόπεδο στο Κουτσουνάρι Λασιθίου

Η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και αναμένεται η εκδίκαση προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης.

 

 • Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου

Στις 05.04.2021 δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

 

4ον. Λοιπές Παρεμβάσεις

 • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών

Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

 

 • Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο (2) νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.

 

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού ύψους άνω των 1,57 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή».

 

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης και η Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου κα. Μαρία Καναβάκη.

 

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Γιακουμάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Μιχαήλ Χωραφάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Σταύρος Καρτέρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Παντελής Πετσετάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Κουμαντάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου κ. Χαράλαμπος Λεκάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Τσακαλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Βαρκαράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας κ. Γιώργος Βαρδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας κ. Ιωάννης Κακουράκης, ο Πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης κ. Αντώνιος Γελασάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ηρακλείου «Η Φιλοξενία» κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ανατολικής Κρήτης «Η Κνωσός» κ. Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Μανώλης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος Μαζικής Εστίασης Δυτικής Κρήτης κ. Μανώλης Γερεουδάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Ηρακλείου κα. Μαρία Αντωνακάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου κ. Κωστής Ζαχαρίας.

 

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

 

2021-04-23 ΔΤ_Τηλεδιάσκεψη_Περιφέρεια_Κρήτης

2021-04-23 Μέτρα ενίσχυσης – Περιφέρεια Κρήτης

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube