2021: Έτος προκλήσεων, ευκαιριών και ρεαλιστικής αισιοδοξίας – Άρθρο στα Παραπολιτικά | 2.1.2020

2021: Έτος προκλήσεων, ευκαιριών και ρεαλιστικής αισιοδοξίας

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

 

Η αυγή του νέου έτους μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια σειρά προκλήσεων:

  • Καταρχάς, τον έλεγχο και το σταδιακό τερματισμό της πανδημίας. Το ελπιδοφόρο είναι ότι σε αυτό το πεδίο, τα μηνύματα της επιστήμης είναι ενθαρρυντικά.
  • Τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι να βρουν το βηματισμό τους, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι άμεση και αυτόματη.
  • Την ταχύτερη και ισχυρότερη δυνατή ανάκαμψη, για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.
  • Την οικοδόμηση των βάσεων για διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Επιπλέον, ζητούμενο αποτελεί η ανάγκη ισχυροποίησης της πατρίδας μας, ώστε να αντεπεξέλθει σε πρόσθετες προκλήσεις, οι οποίες έχουν οικονομικές διαστάσεις και απορρέουν από γεωπολιτικές εντάσεις, ροές μεταναστών και φυσικές καταστροφές.

Εντούτοις, μαζί με τις προκλήσεις, αναδεικνύονται και ευκαιρίες, τις οποίες ως χώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, με σχέδιο, δυναμισμό και σύνεση, προκειμένου να μεταβούμε από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και τη ρεαλιστική αισιοδοξία του 2021.

Προς αυτή την κατεύθυνση:

1ον. Ολοκληρώνουμε τη διαμόρφωση ενός – εγχώριας ιδιοκτησίας – ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διέπεται από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Σχέδιο σύγχρονο και εξωστρεφές, μέσα από την υλοποίηση του οποίου θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή.

2ον. Δρομολογούμε τη χρηματοδότηση τόσο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο και του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βασικές προτεραιότητες είναι η στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η δίκαιη μετάβαση στην απο-λιγνιτοποίηση, η τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών κ.ά.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική αυτή, με υπευθυνότητα, ενότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και σκληρή δουλειά, θα μπορέσουμε όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε το 2021 – έτος εορτασμού των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας – να είναι επίσης έτος ανάταξης της οικονομίας και απαρχή της στροφής προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο.

Πρότυπο που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να καταστήσουμε την Ελλάδα, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα!

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube