86η ΔΕΘ: Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Voice | 8.9.2022

Ελληνική οικονομία: Ευοίωνες προοπτικές, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Πριν από τρία χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδότησε την αφετηρία της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίχθηκε στην εφαρμογή ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, βασισμένου σε τέσσερις άξονες: στη συνετή δημοσιονομική πολιτική με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Τρία χρόνια μετά, η εφετινή 86η Έκθεση αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για να γίνει μία απολογιστική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου και παράλληλα μία ευκαιρία για να αναδειχθούν οι δυνατότητες και θετικές προοπτικές που έχει η χώρα μας, ακόμη και σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων – όπως αυτή που διανύουμε –, εξαιτίας των διαδοχικών και επάλληλων εξωγενών κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε αυτή την τριετία καταφέραμε, με συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια, να πετύχουμε σημαντικούς οικονομικούς στόχους που είχαμε θέσει.

Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θεσπίσαμε αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υλοποιήσαμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενισχύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αξιοποιούμε – κατά τον βέλτιστο τρόπο – τους ευρωπαϊκούς πόρους, εφαρμόσαμε μία διορατική εκδοτική στρατηγική και διαμορφώσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ενισχύσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν – παρά τις δυσκολίες – ευοίωνες.

Ελληνική οικονομία που επέδειξε ισχυρές αντοχές και κατάφερε να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, έγινε πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική. Μάλιστα οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εφέτος αλλά και την επόμενη χρονιά, ενώ θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επενδύσεις και εξαγωγές τα επόμενα χρόνια.

Επιπρόσθετα, συρρικνώθηκε η ανεργία και δημιουργήθηκαν νέες και καλές θέσεις απασχόλησης, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, στηρίχθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ενισχύθηκαν οι καταθέσεις τους, συρρικνώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τονώθηκε η κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που αποτελεί πλέον γεγονός, σηματοδοτεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Συμπερασματικά, μέσα σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε.

Βέβαια, η ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους, νέους κινδύνους, κυρίως γεωπολιτικούς, που οδηγούν σε σημαντική επιβάρυνση των οικογενειακών και εθνικών προϋπολογισμών, εξαιτίας της διαρκούς αναθεώρησης – επί το δυσμενέστερον – του πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και κατανοούμε τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό, στεκόμαστε δίπλα τους και σε αυτή τη δοκιμασία, όπως επιτυχημένα πράξαμε και κατά την πανδημία, στηρίζοντάς τους γενναία και πολύπλευρα, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για όσο χρειαστεί.

Με οδηγό τα όσα έχουμε πετύχει και έχοντας συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε, με σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις δυνάμεις της πατρίδας μας, την εφαρμογή μιας υπεύθυνης, αξιόπιστης, μεταρρυθμιστικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής.

Στόχος μας μια Ελλάδα ακόμα πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, δικαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις θετικές προοπτικές που με κόπο όλοι μαζί – πολίτες και πολιτεία – χτίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

 

2022-09-08 Άρθρο Voice 86η ΔΕθ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube