Άρθρο στην εφημερίδα “Νεοδημοκράτης” – “Το Κόστος Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ” | 15.6.2016

Η οικονομία της χώρας, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναποτελεσματικότητας και της αβελτηρίας της σημερινής Κυβέρνησης, περιπλανάται «βυθιζόμενη».

Αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι οι ποσοτικοί δείκτες:

 • Η χώρα έχασε 21 δισ. ευρώ εθνικού πλούτου την περίοδο 2015-2016.
 • Η πραγματική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, όπου και παραμένει.
 • Τα δημόσια οικονομικά κινούνται σε οριακές καταστάσεις και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε.
 • Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012.
 • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και Κράτους διογκώθηκαν.
 • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες, συρρικνώθηκαν.
 • Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν.
 • Οι τραπεζικές καταθέσεις παρουσίασαν τη μεγαλύτερη εκροή από την αρχή της κρίσης.
 • Η φτώχεια διογκώθηκε.
 • Το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώθηκε.

Ενώ, και η καθυστέρηση επί επτά μήνες της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα Μνημόνια, με το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, και φόρτωσε έναν πολύ βαρύ λογαριασμό μέτρων στους πολίτες.

Λογαριασμός που ανέρχεται ήδη τουλάχιστον στα 9 δισ. ευρώ.

Λογαριασμός πολύ υψηλότερος αυτού που ζητούσαν οι δανειστές πριν από 1,5 χρόνο, για την επίτευξη μάλιστα πολύ υψηλότερων στόχων.

Λογαριασμός που περιλαμβάνει νέους και πρόσθετους, άμεσους και έμμεσους φόρους, έμπνευσης, «ιδιοκτησίας» και εκτέλεσης της αριστερής διακυβέρνησης.

Λογαριασμός, που λόγω της σύνθεσής του, οδηγεί σε πλήρες στέγνωμα της οικονομίας, «δυναμιτίζει» κάθε προοπτική ανάπτυξης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, «σκοτώνει» ότι παραγωγικό έχει απομείνει στην ελληνική κοινωνία, οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

Λογαριασμός που περιλαμβάνει την αύξηση, δύο φορές, των συντελεστών ΦΠΑ, την αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση και μονιμοποίηση των συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση απαλλαγών πληρωμής του, την αύξηση των προκαταβολών φόρου εισοδήματος, τη φορολόγηση των μερισμάτων, την κατάργηση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου, την αύξηση του κόστους πρωτογενούς παραγωγής, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, την αύξηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στην μπύρα, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την αύξηση του φόρου στον καφέ, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τέλη ταξινόμησης σε αυτοκίνητα και φορτηγά, την επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία και στη συνδρομητική τηλεόραση, την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό είναι το αποτύπωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που από δήθεν σκληροί διαπραγματευτές, κατάντησαν πλήρως υποτακτικοί.

Των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που από δήθεν πολέμιοι των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζουν τα πάντα.

Ακόμη και μόνιμα Μνημόνια.

Αρκεί να παραμείνουν, λίγο ακόμη, στην εξουσία.

Κάθε μέρα όμως που περνά:

 • αποκαλύπτεται η ιδεολογική αποψίλωση και ο πολιτικός κυνισμός της αυτοαποκαλούμενης Κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς,
 • αποκαλύπτεται η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που, διαχρονικά, αυτή η αριστερά καλλιεργούσε,
 • αποκαλύπτονται οι πομφόλυγες για δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία και «αριστερά πρόσημα»,
 • αποκαλύπτεται ότι η όποια «αριστερή ψυχή» έγινε θυσία στο βωμό για λίγη «πολιτική εξουσία», ακόμη και ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής.

Σε τελική ανάλυση αποκαλύπτεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αδυνατούν να οδηγήσουν τη χώρα επιτυχώς, στην ιστορική της πορεία.

Η χώρα χρειάζεται άλλη Κυβέρνηση η οποία θα φέρει στο εσωτερικό της άλλη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής και θα της προσδώσει θετική δυναμική στον ανταγωνιστικό κόσμο.

Κυβέρνηση με κορμό την κοινωνικά φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία.

Τη Νέα Δημοκρατία, ως επικεφαλής, μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας.

Με ένα άλλο μίγμα πολιτικής.

Αυτό που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη.

Αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube