Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στα «Παραπολιτικά» και το Powergame.gr | 14.4.2023

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, σταθερότητα, συνέπεια, για μια ακόμα πιο δυναμική Ελλάδα

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Το 2023 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της σημερινής Κυβέρνησης και συμπίπτει με το τέλος μιας τετραετούς περιόδου πρωτόγνωρων εξωγενών κρίσεων, αλλά και σημαντικών οικονομικών επιτευγμάτων για την Ελλάδα.

Παρά τις διαδοχικές ισχυρές διεθνείς αναταράξεις, η Ελλάδα έκανε μεγάλα άλματα από τον Ιούλιο του 2019, ξεπερνώντας επανειλημμένα προσδοκίες και προβλέψεις, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, αναπτύσσοντας σημαντική δυναμική και δημιουργώντας θετικές προοπτικές. Επιτεύγματα που περιλαμβάνουν την ισχυρή, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξη, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας, την υποστήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Παράλληλα, οι πολίτες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους, το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται, ενώ η Ελλάδα προχωράει σταθερά με δημοσιονομική υπευθυνότητα, καταγράφοντας – τη μεγαλύτερη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο – μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, μηδενίζοντας το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2022 και επιστρέφοντας φέτος σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατήρησε σταθερή την τροχιά της οικονομίας και της χώρας εν μέσω έντονης ευρωπαϊκής και διεθνούς μεταβλητότητας και, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, υλοποίησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τον αρχικό σχεδιασμό της, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και έργων.

Συγκεκριμένα:

  • Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.
  • Υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και επιταχύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Υλοποιήσαμε παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους, την οικογένεια, τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, τους αγρότες και τη νέα γενιά.
  • Ενισχύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
  • Εφαρμόσαμε μία διορατική, μεθοδική και υπεύθυνη εκδοτική στρατηγική, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε ασφαλή επίπεδα.
  • Προχωράμε την αξιοποίηση – κατά τον βέλτιστο τρόπο – των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
  • Ενισχύσαμε την εθνική άμυνα, με δαπάνες για αγορά οπλικών συστημάτων και με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και παραγωγικών δυνάμεων της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό «πλέγμα προστασίας» με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών των διαδοχικών, πολυ-επίπεδων κρίσεων.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στην ενίσχυση και την εδραίωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, όπως πιστοποιείται και από την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, τις αλλεπάλληλες ισχυρές ψήφους εμπιστοσύνης από τις αγορές και τις 12 αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις εξωγενείς δοκιμασίες.

Είναι, συνεπώς, απολύτως εφικτή, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, εξέλιξη που θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της οικονομίας μας.

Όμως, η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να περιβάλλεται από αυξημένη μεταβλητότητα που επηρεάζει και τη χώρα μας.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνεχίσουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας, ώστε να αξιοποιήσουμε την επιτευχθείσα πρόοδο ως εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερα άλματα στο μέλλον.

Στόχος μας μια Ελλάδα ακόμα πιο δυναμική, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες, που θα συνεχίσει να πορεύεται ισότιμα δίπλα στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, προσφέροντας καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες για όλους, και πρωτίστως για τη νέα γενιά.

powergame.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube