Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ | 28.1.2023

Οικονομική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Σχεδόν τρία χρόνια από το σοκ της πανδημίας, ο πλανήτης μας εξακολουθεί να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Αντιμέτωπος με πρωτοφανείς, εξωγενείς, επάλληλες κρίσεις. Κρίσεις που πλήττουν έντονα την παγκόσμια και, κυρίως, την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βρέθηκε – μετά από δεκαετίες ειρήνης – στη «σκιά» του πολέμου. Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με τη συντελούμενη στροφή σε πιο συσταλτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, καθιστούν το 2023, έτος καμπής για την οικονομία, διεθνώς. Έτος μεγάλων προκλήσεων και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα ύφεσης το 2022 και το 2023 στο 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτή την, ταραχώδη, ιστορική περίοδο παρατεταμένων κρίσεων – permacrisis, όπως εύγλωττα αποτυπώνεται στο λήμμα που επιλέχθηκε από το Collins Dictionary ως η λέξη της χρονιάς για το 2022 –, η Ελλάδα στέκεται όρθια, με αυτοπεποίθηση και ισχυρά εφόδια. Διότι, παρά τις δυσκολίες, έκλεισε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις πολλές και ταυτόχρονες προκλήσεις του παρόντος και χάραξε πολιτικές με όραμα και προοπτική για το μέλλον, τροχοδρομώντας την οικονομία της σε πορεία ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από ένα σύγχρονο, συνεκτικό και μεταρρυθμιστικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με βασικό άξονα τις μειώσεις φόρων, με δέσμευση και προσήλωση στην έγκαιρη και επιτυχή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και αναπτυξιακών εργαλείων, αλλά και με την προσαρμοστικότητα που επέδειξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καταφέραμε – όλοι μαζί – να μετατρέψουμε τις δυσκολίες, σε ευκαιρίες και πρόοδο. Και να καταστήσουμε την επί χρόνια δοκιμαζόμενη οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και πιο εξωστρεφή, σε σχέση με το 2019. Μια οικονομία που εκπέμπει ασφάλεια και σταθερότητα, συγκεντρώνοντας πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον και διεθνή αναγνώριση.

Και τούτο διότι, στην «καρδιά» της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα επόμενα έτη. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2023, έτος σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώνεται, χάρη στην εκτόξευση των εξαγωγών και των επενδύσεων σε επίπεδα ρεκόρ, προσδίδοντας βιωσιμότητα και δυναμική στη συντελούμενη οικονομική μεγέθυνση. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, με τη χώρα μας «πρωταθλήτρια» στην αύξηση των επενδύσεων την τριετία 2022-2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, καταγράφεται συρρίκνωση της ανεργίας σε χαμηλά 12ετίας, βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και δραστική μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ενώ, η χώρα μας έχει ανακτήσει πλέον – μετά από 12 χρόνια – την οικονομική της αυτονομία και έχει αναβαθμιστεί 11 φορές μέσα σε τρία χρόνια, απέχοντας μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την επενδυτική βαθμίδα, η επίτευξη της οποίας αποτελεί κεντρικό εθνικό στόχο για το 2023 στο πεδίο της οικονομίας.

Τα παραπάνω σπουδαία, αλλά καθόλου αυτονόητα επιτεύγματα, επιβεβαιώνουν ότι στα δύσκολα, τα καταφέραμε καλύτερα από πολλούς. Πλέον, η πατρίδα μας έχει κατορθώσει όχι μόνο να βρει τον βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη και τον σύγχρονο, σύνθετο, ανταγωνιστικό κόσμο, αλλά και να διακριθεί ως πρότυπο ανθεκτικότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης μεγάλων κρίσεων, αναβαθμίζοντας τη θέση της στη διεθνή σκηνή και προβάλλοντας θετικές προοπτικές, παρά τις δύσκολες, διεθνώς, συνθήκες.

Διανύσαμε, λοιπόν, μεγάλη απόσταση, έχουμε όμως ακόμη πολύ και δύσβατο δρόμο μπροστά μας. Διότι εξακολουθούμε να πλέουμε στα τρικυμιώδη ύδατα των γεωπολιτικών αναταράξεων, του υψηλού πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους χρήματος. Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που εγείρονται, διαθέτουμε όμως και την ικανότητα, την εμπειρία, τη γνώση και τη βούληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, διαφυλάττοντας όλα όσα με κόπο πετύχαμε και «χτίζοντας» πάνω σε αυτά, ώστε να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις προοπτικές των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος είναι:

1ον: Η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, με έμφαση στο πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας και τη μεσαία τάξη.

2ον: Η συνέχιση και ενίσχυση των φορο-ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3ον: Η διαφύλαξη της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

4ον: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

5ον: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.

6ον: Η βέλτιστη και εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας μας.

7ον: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι οδηγεί με ασφάλεια το «καράβι» της οικονομίας μέσα σε φουρτουνιασμένα νερά, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της προόδου της χώρας. Γι’ αυτό και έχω εμπιστοσύνη ότι στις προσεχείς εθνικές εκλογές, οι πολίτες θα επικροτήσουν, με την ψήφο τους, το έργο, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη και εχέγγυο, τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, για μια πιο παραγωγική, πιο ευημερούσα και πιο δυνατή Ελλάδα, με ευκαιρίες για όλες και όλους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube