Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» | 29.12.2019

Στην εκπνοή του 2019, οι πολίτες είναι σε θέση να κοιτάξουν το μέλλον με άλλα μάτια. Τα πράγματα αλλάζουν στη χώρα.

Ο οικονομικός σχεδιασμός μας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει αρχίσει να υλοποιείται και γίνεται ορατός.
Ως Οικονομικό Επιτελείο, ατενίζουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία, αλλά χωρίς εφησυχασμό, με σθένος αλλά χωρίς αλαζονεία.
Το έργο μας είναι πολύπλευρο και αδιαμφισβήτητα απαιτητικό μέσα στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες που μας περιβάλλουν.
Ήδη όμως, στους πέντε πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας πετύχαμε πολλά.
 • Καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2019 και 2020.
 • Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την 4η αξιολόγηση της χώρας.
 • Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ.
 • Βελτιώσαμε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών.
 • Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και παρατείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο κατά 4 μήνες.
 • Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
 • Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα.
 • Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις.
 • Δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
 • Νομοθετήσαμε πλαίσιο για την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.
 • Ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο.
 • Ψηφίστηκε μία συστημική λύση για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή των πολιτικών μας έχουν θετικό αντίκτυπο στους εταίρους, στους επενδυτές, στις αγορές, στους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες. Γεγονός που αποδεικνύεται από τις δημόσιες αναφορές εγχώριων και διεθνών παραγόντων και φορέων, από τις επιτυχημένες ως προς το επιτόκιο και την ποιότητα εκδόσεις χρέους, από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, από τη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης.
Εμείς όμως δεν επαναπαυόμαστε, δεν θριαμβολογούμε, δεν αιθεροβατούμε.
Το οικονομικό Επιτελείο θέτει συγκεκριμένους στόχους για το 2020. Στόχους τους οποίους θα προσεγγίσουμε με πολιτικές που θα διακρίνονται από συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, παρακολουθώντας, σε συνεχή βάση, την υλοποίησή τους.
Συγκεκριμένα:
1ος Στόχος: Η προώθηση της ανασυγκρότησης της οικονομίας. Με την ανασύνθεση του εθνικού προϊόντος, με την αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας και με τη βελτίωση της ποιότητάς του, ώστε η χώρα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές. Στοχεύουμε σε ανάπτυξη 2,8% για το 2020.
Με όλα τα συστατικά της μεγέθυνσης, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις να εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Ώστε να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.
Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής και η αναπλήρωση του χαμένου αποθέματος κεφαλαίου, αποτελούν τα κλειδιά για τη μετάβαση της οικονομίας σε υψηλότερη καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων.
Η νέα πολιτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν.
Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και θα τονώνουν τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.
2ος Στόχος: Η αναδιανομή του εισοδήματος και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Μείωση της ανισοκατανομής και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συγκρότηση του αναγκαίου αρραγούς εσωτερικού κοινωνικού μετώπου.
3ος Στόχος: Η περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους. Η χώρα πλέον δεν απασχολεί µε τα οικονομικά θέµατά της τους διεθνείς οικονομικούς θεσµούς. Η αξιοπιστία έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος.
4ος Στόχος: Τα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά.
Σε περιβάλλον συνολικής μείωσης της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι αναγκαία η απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών, με στοχευμένες βέβαια αυξήσεις αυτών, μετά από αξιολόγηση αποτελεσμάτων και οφελών.
5ος Στόχος: Η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης των πολιτών, το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και μέσα στο 2020, αν δημιουργηθεί, με ασφάλεια, πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, όπως το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από το «χτύπημα» της φοροδιαφυγής, που για εμάς ισοδυναμεί με αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό επιδιώκεται με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλή τιμή αξία ακινήτων, την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
6ος Στόχος: Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτό θα επιτευχθεί με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και με τη σταδιακή τόνωση της πιστωτικής επέκτασης.
7ος Στόχος: Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της επενδυτικής κοινότητας.
Η Ελλάδα, με σταθερό βήμα και γοργό ρυθμό, κινείται στον οδικό χάρτη προς την κανονικότητα. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτώνται. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η πολιτική σταθερότητα και η ρεαλιστική αισιοδοξία επανέρχονται, σιγά – σιγά, στη χώρα. Η μετριοπάθεια, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, και πάλι, εγκαθίστανται.
Οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να επανακαθορίσουμε τον ρόλο και τις ευθύνες μας. Με την ειλικρινή προσπάθεια όλων μας, προς την ίδια κατεύθυνση, είμαι αισιόδοξος ότι θα οδηγηθούμε στην ισχυροποίηση της χώρας και την προώθηση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας.
Αυτή είναι και η ευχή μου για τη νέα χρονιά που υποδεχόμαστε.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube