Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Βραδυνή | 23.5.2020

Άρθρο στην εφημερίδα Η ΒΡΑΔΥΝΗ 23.5.2020

Πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας στην μετά-κορωνοϊό εποχή

Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Οικονομικών

 

Η πανδημία που ενέσκηψε σε ολόκληρο τον πλανήτη, και στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλες, πρωτόγνωρες ανατροπές και αβεβαιότητες, καθιστώντας – σε διεθνές επίπεδο – ιδιαιτέρως σύνθετο και απαιτητικό τον σχεδιασμό και την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, αντιμετώπισε τις προαναφερθείσες ανατροπές και αβεβαιότητες συντεταγμένα, προσεκτικά και με αίσθημα δικαίου. Αξιοποιήσαμε, και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα, εγχώρια και ευρωπαϊκά, «όπλα» και πόρους, ώστε οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι όσο γίνεται μικρότερες, αλλά και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη επαρκών μέσων για τη μετά-κορονοϊό εποχή.

Με γνώμονα την επίτευξη των παραπάνω στόχων, διαμορφώσαμε ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ.

Σε 1η φάση, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, απλώσαμε «δίχτυ προστασίας» για την πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με οριζόντιες και έγκαιρες παρεμβάσεις, που συνιστούν εμπροσθοβαρή δράση.

Σε 2η φάση, στις σημερινές συνθήκες σταδιακού ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας, έχουμε λάβει μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, υλοποιούμε στοχευμένες πολιτικές για σημαντικούς κλάδους που έχουν υποστεί τα ισχυρότερα πλήγματα.

Σε 3η φάση, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, τη φάση της προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας, συνεχίζουμε και διευρύνουμε τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, ενισχύουμε περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, λαμβάνουμε στοχευμένα φορολογικά μέτρα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και δρομολογούμε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Στην ιδιαιτέρως απαιτητική αυτή φάση, καθοριστικής σημασίας θα είναι η ενεργοποίηση των συμφωνημένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, δηλαδή του προγράμματος SURE για την επιδότηση της απασχόλησης και του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επιπροσθέτως, κομβικής σημασίας είναι η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Τέλος, σε 4η φάση, από το φθινόπωρο, όσο θα ανατάσσεται η οικονομία και θα απομακρυνόμαστε από την «καρδιά» της κρίσης, τόσο θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, χτίζοντας μια «γέφυρα» που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στη μετά-κορονοϊό εποχή της οικονομίας.

Εποχή κατά την οποία θα ξεδιπλωθεί το Στρατηγικό μας Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Οικονομίας και θα κεφαλαιοποιήσουμε την υπευθυνότητα, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν – και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν – Κράτος και πολίτες στη χώρα μας απέναντι στην πανδημία. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε τις σημαντικές τομές που έγιναν στη λειτουργία τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα υπό πρωτοφανείς, δύσκολες συνθήκες, και, ασφαλώς, θα συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία, θα επιστρέψουμε στην, ορθή, δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με σωφροσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη και λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια της χώρας.

Αξιοποιώντας όλα  τα παραπάνω «όπλα», θα προχωρήσουμε στο χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ενός νέου μοντέλου βασισμένου σε κλάδους και τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να προσδώσουν στην ελληνική οικονομία την αναγκαία ώθηση, ώστε να μπει σε τροχιά ισχυρής, βιώσιμης ανάπτυξης.

Είμαι αισιόδοξος ότι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, με σύνεση, μεθοδικότητα, αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό του κόστους της κρίσης, θα ξεπεράσουμε την παρούσα δοκιμασία και, έχοντας βγει γεροί και δυνατοί, θα κερδίσουμε το «στοίχημα» της επόμενης μέρας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube