Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην έκδοση ICAP CRIF «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας» | 29.4.2022

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω, και φέτος, την πρωτοβουλία της ICAP CRIF να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια έκδοσή της με τους «40 Κορυφαίους Κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας».

Έκδοση με ιδιαίτερη σημασία, διότι αναδεικνύει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και τους τομείς που ξεχώρισαν, σε μια περίοδο πολλαπλών, διαδοχικών και επάλληλων κρίσεων και παρατεταμένης υψηλής αβεβαιότητας.

Επιβεβαιώνει έτσι την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα, τις ισχυρές δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μια δύσκολη, απαιτητική χρονιά, όπως ήταν το 2021. Χρονιά κατά την οποία συνεχίστηκε – σε παγκόσμιο επίπεδο – η μάχη κατά   της πανδημίας, ενώ παράλληλα νέα «μέτωπα» αναδύθηκαν στο ενεργειακό, πληθωριστικό και γεωπολιτικό πεδίο.

Ως Κυβέρνηση αντιδράσαμε με αμεσότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε όλες αυτές τις υφιστάμενες κρίσεις και τις νέες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, πράττοντας το βέλτιστο δυνατό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, τον καίριο ρόλο των επιχειρήσεων στην οικονομία, στηρίζουμε σταθερά και ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενίσχυση της ρευστότητας, παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) κ.ά. Ενώ, με το βλέμμα στο αύριο, υλοποιούμε μια σύγχρονη, αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική, με στόχο να ενδυναμώσουμε ολόπλευρα τη χώρα μας, ώστε αφενός να αντέξει τις αναταράξεις της εποχής και αφετέρου να προοδεύσει εν μέσω αυτών, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποφέρει σημαντικά, απτά αποτελέσματα. Το 2021 η οικονομία μας ανέκαμψε ισχυρά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν, η ανεργία υποχώρησε, η οικονομία μας αναβαθμίστηκε. Επίσης, συνέβαλαν ώστε οι επιχειρήσεις να αντέξουν, και ταυτόχρονα να επανεκκινήσουν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία, όπως αποτυπώνεται στον κύκλο εργασιών τους, που υπερέβη τα επίπεδα του 2019, και στους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής. Βεβαίως, και οι ίδιες οι επιχειρήσεις επέδειξαν διορατικότητα και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της εποχής.

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι μέχρι στιγμής αντιμετωπίσαμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τις πολλαπλές κρίσεις. Σταθήκαμε όρθιοι και θέσαμε ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες, μεγάλες – πανευρωπαϊκές – προκλήσεις. Προκλήσεις τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε, συνεχίζοντας να κινούμαστε στον δρόμο της υπευθυνότητας, με εργατικότητα, ενότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

2022-04-29 Άρθρο ICAP CRIF 40 Κορυφαίοι Κλάδοι – ΤΑ ΝΕΑ

Share

/ In Άρθρα, Κύριο Θέμα / By author / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην έκδοση ICAP CRIF «40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας» | 29.4.2022
Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube