Πώς θα πετύχουμε το άλμα στην ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών
Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ, κυρίως την κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε σημαντική ύφεση φέτος. Ύφεση η οποία, όμως, δεν έχει ενδογενή αίτια, και με τις κατάλληλες πολιτικές, που ήδη εφαρμόζει ή σχεδιάζει η Κυβέρνηση, με την υπεύθυνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων και πόρων, με αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, μπορεί να είναι – και θα είναι – παροδική.
Προς την κατεύθυνση αυτή, καταρχάς, υλοποιούμε ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, όπως αναγνωρίζεται και διεθνώς. Σχέδιο συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, που μπορεί να αυξηθούν, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και τα διαθέσιμα ταμειακά και δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Σχέδιο που περιλαμβάνει δραστικά μέτρα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε φάσης της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ως βασικούς στόχους την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Στην τρέχουσα φάση της προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας, και μέχρι τον Οκτώβριο, η προσπάθειά μας επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες: στη συνέχιση και επέκταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, στην περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην υλοποίηση στοχευμένων μέτρων για τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές κ.λπ.
Στην επόμενη φάση, όσο η οικονομία θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται, τόσο θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, οικοδομώντας πάνω στη βάση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, την οποία με κόπο κερδίσαμε, και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα ξεδιπλωθούν στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό μας και θα αποτελέσουν εφαλτήριο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, προκειμένου η Ελλάδα να προστεθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.
Στις κυριότερες προτεραιότητές μας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
- Η προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη αυτό το πρόβλημα.
- Η περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
- Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Παρά τις αντίξοες, διεθνώς, οικονομικές συνθήκες, έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στο πεδίο αυτό.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα και της ελληνικής οικονομίας, που θα περιορίσει τη γραφειοκρατία για πολίτες και επιχειρήσεις.
- Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μικροχρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέου, βελτιωμένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας κ.ά.
- Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, το δικαστικό σύστημα, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική κ.ά.
- Η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Εφαρμόζοντας συνεκτικές πολιτικές πάνω στους προαναφερθέντες άξονες και αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτό, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα διαθέσιμα εγχώρια και ευρωπαϊκά μέσα και πόρους, με όραμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, θα οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Πρότυπο απαλλαγμένο από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, σε κλάδους και τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Όλοι μαζί – Κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – οφείλουμε να προσδώσουμε στην ελληνική οικονομία την αναγκαία ώθηση, ώστε να μπει σε τροχιά ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό «στοίχημα». Και θα το κερδίσουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ενότητα!