Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής | 25.12.2022

Τα επιτεύγματα του 2022 και τα προτάγματα του 2023 στην οικονομία

 

Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών

 

Το 2023 διαδέχεται μια χρονιά που – σε παγκόσμιο επίπεδο – σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της αβεβαιότητας, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της συνακόλουθης όξυνσης της ενεργειακής κρίσης, των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του, συνεχιζόμενου, αντίκτυπου της υγειονομικής και της κλιματικής κρίσης. Η επίπτωση αυτών των πολυ-επίπεδων εξωγενών κρίσεων είναι, ήδη, σημαντική για μεγάλο μέρος των οικονομιών του πλανήτη και προβλέπεται να συνεχιστεί – ή ακόμα και να ενταθεί – τη νέα χρονιά, όπως προμηνύει η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα ύφεσης το 2022 και το 2023 στο 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το ταραχώδες διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να στέκεται όρθια, με αυτοπεποίθηση και ισχυρά εφόδια απέναντι σε υφιστάμενες και νέες προκλήσεις, καθώς συνεχίζει να πορεύεται με συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, της τόνωσης της ανθεκτικότητας και των θετικών προοπτικών της οικονομίας της.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούνται από σειρά επιτευγμάτων:

1ον. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά.

2ον. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά.

3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται.

4ον. Τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

5ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά. Επίσης, όπως εκτιμάται στον Προϋπολογισμό του 2023, μετά τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022, τα δημόσια οικονομικά επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το νέο έτος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως αυτά υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είναι από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την εν λόγω διετία.

6ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται και η Ελλάδα εισπράττει την αναγνώριση και τις επαινετικές αναφορές εταίρων, θεσμών, αγορών, επενδυτών, οίκων αξιολόγησης και διεθνών αναλυτών.

Το 2022 η χώρα μας πέτυχε μια ιστορικής σημασίας αλλαγή σελίδας, βγαίνοντας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την 1η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας τον Νοέμβριο και λαμβάνοντας, στις 5 Δεκεμβρίου, την έγκριση του Eurogroup για την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Επισφραγίστηκε, έτσι, ότι, ύστερα από 12 χρόνια, έκλεισε οριστικά ο επώδυνος κύκλος της οικονομικής κρίσης και η πατρίδα μας δεν αποτελεί, πλέον, εξαίρεση στην ευρωζώνη.

Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα – καρπός της κοινής, σκληρής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας, υπό αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες – έχουν φέρει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και καθιστούν ρεαλιστικό τον στόχο για ανάκτησή της εντός του 2023. Στόχος μείζονος σημασίας για την οικονομία, καθώς η κατάκτησή του θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ένα επενδυτικό άλμα ακόμα μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων δύο ετών, με αλυσιδωτή θετική επίδραση στο ΑΕΠ και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς του, στην τόνωση της απασχόλησης και την αναβάθμιση του status της χώρας.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι το βαρύ πέπλο των κρίσεων που πλήττουν έντονα την παγκόσμια και, ιδίως, την ευρωπαϊκή οικονομία, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πιο συσταλτικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, καθιστούν τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας μακρύ και γεμάτο προκλήσεις. Το 2023 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με το 2022, αλλά θα παραμείνει υψηλός. Η ενεργειακή κρίση διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Η στροφή προς πιο συσταλτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερη σύνεση και διορατικότητα στη χάραξη των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, βασικές προτεραιότητές μας για το νέο έτος, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2023, είναι, αφενός, η συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας – πρωτίστως, του πιο ευάλωτου τμήματός της και της μεσαίας τάξης – και, παράλληλα, η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και η ολόπλευρη ενίσχυση της πατρίδας μας.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων. Έχουμε, επίσης, αποδείξει, εν μέσω των διαδοχικών και επάλληλων κρίσεων των τελευταίων 3 ετών, ότι διαθέτουμε την ικανότητα, την εμπειρία και τη γνώση, ώστε να οδηγούμε το εθνικό σκάφος με ασφάλεια μέσα σε τρικυμιώδη νερά και να επιτυγχάνουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Με σχέδιο, όραμα, υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά και αποδοτικά, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προκειμένου να διαφυλάξουμε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδό μας.

Γι’ αυτό, το 2023, έτος ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι θα είναι και έτος ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Κυβέρνηση στις εθνικές κάλπες, ώστε όλοι μαζί να υπερβούμε τις δυσκολίες των καιρών και να καταγράψουμε νέα επιτεύγματα. Όλοι μαζί να καταστήσουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη και πιο ευημερούσα, την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική και πιο εξωστρεφή. Όλοι μαζί να συν-διαμορφώσουμε για την πατρίδα μας ένα μέλλον αντάξιο των δυνατοτήτων της και των λαμπρών σελίδων της ιστορίας της, ένα μέλλον προόδου και προκοπής.

2022-12-24 Άρθρο Το Βήμα

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube