Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στον Ελεύθερο Τύπο | 25.12.2022

Καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος του τρέχοντος έτους, κλείνει και μια τριετία γεμάτη επάλληλες, πρωτοφανείς κρίσεις. Κρίσεις στο υγειονομικό, γεωπολιτικό, ενεργειακό και κλιματικό πεδίο και υψηλό πληθωρισμό, που αποτελούν πηγή πολυδιάστατων προκλήσεων για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη.

 

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα και σε περιβάλλον -πρωτόγνωρα παρατεταμένης – αβεβαιότητας, η Ελλάδα, καταφέρνει να ξεχωρίζει, τόσο για τις σημερινές επιδόσεις της όσο και για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας της.

Επίτευγμα που αποδεικνύεται μέσα από:

1ον. Την ισχυρή και ανθεκτική αναπτυξιακή πορεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία, η οποία, όπως προέβλεψε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 και τριπλάσιο ρυθμό για το 2023 έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2ον. Την ποιοτική στροφή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μας μοντέλου, το οποίο στηρίζεται πλέον στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

3ον. Τη συρρίκνωση της ανεργίας, η οποία, σε σχέση με το 2019, έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μηνιαία βάση.

4ον. Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό και την αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

5ον. Την εντυπωσιακή υποχώρηση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, και τη σημαντική δημοσιονομική βελτίωση, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε δραστικά φέτος και από το νέο έτος επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό μολονότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας τη διετία 2022-2023 είναι από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

6ον. Την ενίσχυση του κύρους και η αξιοπιστίας της χώρας που επισφραγίστηκε τον περασμένο Αύγουστο με την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και εν συνεχεία, πριν από λίγες εβδομάδες, με την έγκριση του Eurogroup για την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Έτσι, έκλεισε οριστικά ο επώδυνος κύκλος της οικονομικής κρίσης και η πατρίδα μας δεν αποτελεί, πλέον, εξαίρεση στην ευρωζώνη. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία, έχοντας αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης 11 φορές κατά την τελευταία τριετία, απέχει, πλέον, μόνο ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, η ανάκτηση της οποίας αποτελεί κομβικό -και ρεαλιστικό- στόχο για το 2023.

2022-12-24 Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

eleftherostypos.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube