Άρθρο Υπουργού Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής | 31.12.2021

2022: Αφετηρία μιας πορείας ισχυρής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Ύστερα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από έντονη αβεβαιότητα και ισχυρές αναταράξεις, εξαιτίας αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) και γεωπολιτικών εντάσεων, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι ενός νέου έτους – ορόσημου για τη διαμόρφωση του μεταπανδημικού τοπίου.

Έτος την ανατολή του οποίου η χώρα μας ατενίζει με ρεαλιστική αισιοδοξία, παρά τη ρευστότητα που εξακολουθεί να προκαλεί – παγκοσμίως – ο Covid-19 και η άνοδος των τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Αισιοδοξία η οποία εδράζεται σε στέρεες βάσεις: στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική οικονομία μέσα στη δίνη της πανδημίας, στην υψηλή ανάκαμψη που πέτυχε – παρά τις πολυεπίπεδες κρίσεις – το 2021 και στη δυναμική που αυτή κληροδοτεί στο 2022, όπως αναγνωρίζουν όλες οι αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών.

Τα παραπάνω είναι καρπός και επιστέγασμα:

  • Της εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που προσαρμόστηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν η υγειονομική κρίση και οι άλλες, εξωγενείς, παγκόσμιες δοκιμασίες, συνεχίζοντας, παράλληλα, να έχει στο επίκεντρό της τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
  • Της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
  • Της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ευρύτατου και αναγνωρισμένης – εντός και εκτός συνόρων – αποδοτικότητας πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση. Πακέτο που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσε στην αγορά τη δυνατότητα να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και απέτρεψε τα λουκέτα, που ορισμένοι είχαν προεξοφλήσει.
  • Της περαιτέρω αναβάθμισης της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σειρά εγκωμιαστικών δηλώσεων για την Ελλάδα από ξένους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα. Δηλώσεις όπως αυτή της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, όπου τόνισε: «Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι ως Έλληνες». Αίσθημα βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού μας, που όμως είχε «ξεθωριάσει» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Αίσθημα που αναγεννάται και ενδυναμώνεται, χάρη σε όσα, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, πετύχαμε όλοι μαζί – πολιτεία και πολίτες – αυτή την ταραχώδη περίοδο.

Ως Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών, με τις παραπάνω πολιτικές πετύχαμε στρατηγικούς στόχους, όπως η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών, η συρρίκνωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, επιδείξαμε πρωτοφανή αντανακλαστικά και ετοιμότητα στην αξιοποίηση ιστορικών ευκαιριών, όπως είναι τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Και πράγματι καμία ευκαιρία δεν χάθηκε. Η Ελλάδα – ούσα σε θέση να επωφεληθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – δανείζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της με αρνητικά επιτόκια στην αγορά χρήματος και αντλεί πόρους από την αγορά κεφαλαίων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Πετύχαμε το πιο εντυπωσιακό comeback οικονομίας στην Ευρωζώνη, διαγράφοντας, σχεδόν, σε ένα έτος το «αποτύπωμα» της πανδημίας, με το ΑΕΠ της χώρας να καταγράφει την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη το Γ’ τρίμηνο του 2021, καθώς και την καλύτερη εγχώρια επίδοση των τελευταίων 10 ετών.

Καταφέραμε, έτσι, να ενισχύσουμε, με μόνιμο τρόπο, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να αποδοθεί «μέρισμα ανάπτυξης» στην κοινωνία και να καταστεί εφικτή η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Άλλωστε, στόχος είναι ό,τι δημιουργείται ως οικονομικό και αναπτυξιακό πλεονέκτημα, να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο.

Αποδεικνύεται ως εκ τούτου ότι πετύχαμε πολλά και θέσαμε τις βάσεις για ακόμα περισσότερα. Θέσαμε τις βάσεις ώστε η νέα χρονιά να είναι η αφετηρία μιας πορείας ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης, πράσινης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωράμε, με αυτοπεποίθηση αλλά και προσεκτικά βήματα, θέτοντας φιλόδοξους, αλλά καθ’ όλα εφικτούς στόχους. Στόχους – «πυξίδα» στην ανοδική πορεία της χώρας μας, οι οποίοι στο πεδίο της οικονομίας συνοψίζονται στα εξής:

1ον. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια.

2ον. Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.

3ον. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

4ον. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.

Πράγματι, από το 2021, συστημικά τραπεζικά ιδρύματα πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό.

5ον. Δημοσιονομική ισορροπία το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη, από το 2023.

6ον. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

Στα περίπου 2,5 χρόνια της θητείας μας, αποδείξαμε, ως Κυβέρνηση, ότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, κατακτώντας σταθερά τους στόχους που θέτουμε. Το ίδιο θα πράξουμε και το νέο έτος.

Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε με την ίδια ορμή και βούληση, στον δρόμο που έχουμε χαράξει.

Συνεχίζουμε με σχέδιο και όραμα, την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμιστικής, υπεύθυνης, αξιόπιστης, αποτελεσματικής και δίκαιης οικονομικής πολιτικής, με στόχο μια Ελλάδα δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Συνεχίζουμε, ώστε η ισχυρή ανάκαμψη του 2021 να μετουσιωθεί σε ισχυρή προοπτική για το 2022, η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, η αγορά εργασίας να διευρυνθεί με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να βελτιωθεί και η οικονομία μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Συνεχίζουμε, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα – πρότυπο και να συνεχίσει να εμπνέει ακόμα και ανεπτυγμένες οικονομίες, σαν τη γερμανική, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε ο νέος Υπουργός Οικονομικών της.

2021-12-31 Άρθρο Το Βήμα της Κυριακής

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube