Άρθρο Υπουργού ΥΜΕ στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.12.2023

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

 

8 εμβληματικά έργα και δράσεις σε υποδομές και μεταφορές το 2024

 

Η Ελλάδα αλλάζει, αναβαθμίζεται και επιστρέφει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, με ισχυρή οικονομική μεγέθυνση και σταθερά δημόσια οικονομικά.

Στόχος παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημαντικός καθίσταται ο ρόλος του τομέα των υποδομών και των μεταφορών. Με την υλοποίηση ή/και δρομολόγηση σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών, μέσα στο 2024, όπως:

 

1ον. Μετρό Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη, ίσως, το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.

 

2ον. Οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία. Ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα θα παραδοθεί, στο σύνολό του, στις αρχές του 2024.

 

3ον. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65. Τα τμήματα Τρίκαλα – Καλαμπάκα και Λαμία – Ξυνιάδα αναμένεται να παραδοθούν, σταδιακά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

 

4ον. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος. Το σημαντικότερο ποσοστό του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024, καθώς η πρόοδος των εργασιών ήδη ξεπερνά το 25%.

 

5ον. Αντιπλημμυρικά έργα εθνικής σημασίας. Υλοποιούνται 10 και καταρτίζονται μελέτες για άλλα 11 σχετικά έργα, ενώ τρέχουν 49 μεγάλα αρδευτικά έργα που ήρθαν στην ευθύνη του Υπουργείου από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

6ον. Αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού φορέα. Με ολιστικό σχέδιο αναβάθμισης, που περιλαμβάνει έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου και «ομογενοποίηση» ενός «νέου» ΟΣΕ, ώστε να περιοριστούν οι αρρυθμίες από την πολυδιάσπαση των φορέων.

 

7ον. Ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο πόλεων έως το τέλος Απριλίου του 2024. Ταυτόχρονα, προχωρούν δύο ακόμη διαγωνισμοί για προμήθεια νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, τα οποία αναμένονται τη διετία 2024 – 2025.

 

8ον. Ηλεκτροκίνηση. Χρηματοδοτούνται τέσσερα σχετικά προγράμματα, τα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», «Πράσινα Ταξί», «Φορτίζω Παντού» και «e – Αστυπάλαια». Παράλληλα, σχεδιάζεται η τρίτη φάση επιδότησης.

 

Με σκληρή δουλειά, ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση, επιμονή, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε και θα καταφέρουμε!

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube