Χαιρετισμός Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στο 1ο Συνέδριο με θέμα «Ελληνορωσικές Σχέσεις» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελληνορωσικών Σχέσεων Θεσσαλονίκης

0794278C5A9AA827847A104D2639A801Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του σημερινού Συνεδρίου για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στην έναρξή του.

Δυστυχώς, λόγω μη εγκαίρως προσδιορισμένης και χρονικά συμπίπτουσας κομματικής υποχρέωσης στη Χαλκιδική, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου.

Σεβόμενος ωστόσο τη δέσμευση που ανέλαβα απέναντι στους διοργανωτές του Συνεδρίου, προσέρχομαι σε αυτό για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βάθος χρόνου.

Το 2013, συμπληρώθηκαν 185 έτη από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Χωρών που συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, οι οποίοι εδράζονται στις ίδιες πνευματικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες, καθώς και σε κοινές ιστορικές εμπειρίες.

Από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των Σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο, μέσω των Ρωσικών πόλεων, οι δύο λαοί ήρθαν σε επαφή και έγιναν οι πρώτες πολιτισμικές ανταλλαγές.

Ο ασπασμός του Χριστιανισμού, τον 9ο αιώνα, μέσω του Βυζαντίου, συνέδεσε τους δύο λαούς με κοινές πολιτισμικές και αισθητικές αξίες για ολόκληρη την μετέπειτα ιστορία τους, μέχρι τις ημέρες μας.

Αλλά και στα δύσκολα, για την Ελλάδα, χρόνια του Οθωμανικού ζυγού, η ομόδοξη Ρωσία λειτούργησε ως ένας ζωντανός δεσμός με τις θρησκευτικές, τις μοναχικές και τις καλλιτεχνικές παραδόσεις που εκπροσωπούσε ο Ελληνισμός.

Ενώ, πολλοί ήταν οι Έλληνες που μετανάστευσαν στη Ρωσία και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην πορεία του Ρωσικού πολιτισμού μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια σειρά προσωπικοτήτων που καλύπτουν, χωρίς κενά, μία περίοδο από τον 14ο, τουλάχιστον, αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι διαχρονικοί δεσμοί των δύο χωρών, εδράζονται και αποτυπώνονται και στις  οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών.

Σε αυτό το πεδίο, των διμερών οικονομικών σχέσεων, αξίζει να αναφέρουμε, ενδεικτικά, τα εξής:

  • Πέρυσι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ.
  • Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, κυρίως καυσίμων, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ.
  • Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών ανήλθαν στα 1,2 εκατ. άτομα.
  • Οι εισπράξεις από τουριστικές υπηρεσίες, προερχόμενες από τη Ρωσία στην Ελλάδα, διαμορφώθηκαν στο 1,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 11% του συνόλου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας και την 20η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα Ελληνικά προϊόντα.

Παράλληλα, σημαντικές είναι και οι διμερείς επενδυτικές ροές, κυρίως από την πλευρά των Ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, από την πλευρά των Ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία.

Ενδεικτικοί τομείς δραστηριοποίησης επιχειρήσεων Ρωσικών συμφερόντων αποτελούν η ενέργεια, ο τραπεζικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες, τα οπλικά συστήματα, τα ακίνητα και ο τουρισμός.

Ενώ, αρκετές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις Ελληνικών συμφερόντων, με τον αριθμό αυτών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσική επικράτεια να ανέρχεται περίπου σε 70.

Κυρίες και Κύριοι,

Με δεδομένα τα όσα προανέφερα, η πρόσφατη διαταραχή στις Ευρω-ρωσικές σχέσεις, προφανώς θα επηρεάσει δυσμενώς παραγωγικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, με επιπτώσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στον ενεργειακό, στον τουριστικό, στον αγροτικό, στον επενδυτικό τομέα.

Ενώ «φρενάρει» την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας.

Ιδιαίτερα σήμερα, που με ιδιαίτερο κόπο και μεγάλο κόστος για την Ελληνική κοινωνία, επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Για τους λόγους αυτούς, προσβλέπουμε στην άμβλυνση των διαφορών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Στο μεταξύ, διεκδικούμε, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πέρα από την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων, και την αύξηση του Ενωσιακού Προϋπολογισμού, ώστε να καλυφθούν, όσο γίνεται περισσότερο, οι Έλληνες εξαγωγείς.

Εργαζόμαστε για να προωθήσουμε, σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής και του κόσμου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube