Δελτίο Τύπου από την Εισήγηση για τις διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε κανένα σημείο του Προγράμματός του, δεν περιελάμβανε το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Ας δεχθούμε όμως ότι τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλοντας να γίνει αρεστό στους πολίτες, έταξε τα πάντα στους πάντες. Η ίδια όμως ανεύθυνη στάση ακολουθείται και μετεκλογικά.

Στο δε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως υπήρχε για τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα. Συνεπώς, άλλες οι προθέσεις της Κυβέρνησης, και άλλες οι πολιτικές της. Άλλη η οικονομική της πολιτική προεκλογικά, άλλη μετεκλογικά και άλλη σήμερα.»

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου υπογράμμισε πως: «θα έχουν δυσμενείς, πρωτογενείς και δευτερογενείς, άμεσες και έμμεσες, επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Θα πλήξουν τον κάτοχο αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις καθώς η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα μετακυλιθεί, άμεσα, στον καταναλωτή με δυσμενείς επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημά του. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, και σε δυσανάλογα μεγαλύτερη μείωση των συναλλαγών. Θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής και το κόστος μεταφοράς. Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν, και οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες, με δεδομένη και την προτεινόμενη εισοδηματική πολιτική παγώματος των μισθολογικών αυξήσεων στο Δημόσιο Τομέα.»

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube