Δελτίο Τύπου από την κοινή ερώτηση για την άμεση καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων και τη στήριξη των τιμών του ελαιολάδου

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε, μαζί με άλλους Βουλευτές της Ν.Δ., κοινή ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την άμεση καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων και τη στήριξη των τιμών του ελαιολάδου. Ειδικότερα, η ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η τεράστια καθυστέρηση για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων έχει φέρει εκατοντάδες αγρότες σε δεινή οικονομική θέση. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Νοεμβρίου και η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει σχεδόν δύο μήνες στην εξουσία, δεν υπάρχει ακόμα καμία ένδειξη για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων. Από τα γεγονότα προκύπτει ότι η κυβέρνηση ήταν και συνεχίζει να είναι πλήρως απροετοίμαστη, καθώς ακόμη δεν έχει κανένα σχετικό προγραμματισμό για τη διαχείριση ακόμα και του θέματος της άτοκης χρηματοδότησης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, και για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά ακόμα και των αποζημιώσεων της καταστροφής των αμπελουργικών προϊόντων, που ζητούσαν την άμεση καταβολή του 50% των ζημιών. Δυστυχώς, η απουσία σχεδίου και προγραμματισμού της κυβέρνησης και η καθυστέρηση καταβολής των φετινών επιδοτήσεων έχει εξαντλήσει οικονομικά αρκετούς συμπολίτες μας, καθώς γνωρίζουν ότι τις προηγούμενες χρονιές όχι μόνο είχαν εισπράξει τις επιδοτήσεις, αλλά και την αξία των προϊόντων τους.»

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται πως «ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο κρίση εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού που διαμορφώνονται και κατά τη φετινή χρονιά στην εγχώρια αγορά, που εμφανίζει μεγάλες δυσκολίες. Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα πολλών παραγωγών οι οποίοι προκειμένου να πουλήσουν το απόθεμά τους ρίχνουν περαιτέρω τις τιμές, με αποτέλεσμα αυτές να κατρακυλούν, φτάνοντας στα επίπεδα του 1996. Ως εκ τούτου, και δεδομένης της άσχημης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της σημαντικότητας του τομέα για την ελληνική οικονομία, κρίνεται επιτακτική η στήριξη των τιμών του ελαιολάδου.»

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. τονίζουν την ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα, ερωτώντας αφενός εάν υπάρχει η πολιτική βούληση και ο κεντρικός σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κυβέρνησης για την άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων και αφετέρου εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και στήριξης των τιμών του ελαιολάδου.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube