Δελτίο Τύπου για Αναφορές προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με βασικά προβλήματα του Δήμου Αταλάντης

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε Αναφορές προς τα αρμόδια Υπουργεία για τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Δήμου Αταλάντης και που αφορούν τόσο την κατάργηση της στάσης του ΚΤΕΛ στον κόμβο Αταλάντης όσο και τις λανθασμένες καταχωρήσεις κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Συγκεκριμένα, στην Αναφορά που κατέθεσε προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα του κόμβου Αταλάντης, ο κ. Σταϊκούρας, ανέφερε τα εξής: «Το κυριότερο θέμα που εδώ και αρκετούς μήνες απασχολεί τους κατοίκους της Αταλάντης αλλά και των γύρω Δημοτικών Διαμερισμάτων είναι οι εργασίες αναμόρφωσης του ανισόπεδου κόμβου στη Σκάλα Αταλάντης. Οι εργασίες που γίνονται στον κόμβο οδήγησαν στην κατάργηση της στάσης των υπεραστικών λεωφορείων που υπήρχε για να εξυπηρετεί το κοινό που ήθελε να μετακινηθεί κυρίως προς Αθήνα και Λαμία αλλά και προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κλείσιμο των στάσεων των ΚΤΕΛ μεγάλωσε την ταλαιπωρία εκατοντάδων διακινούμενων κατοίκων του Δήμου Αταλάντης και όλης σχεδόν της Λοκρίδας που αναγκάζονται να μετακινούνται κυρίως με δικά τους οχήματα προς την πλησιέστερη στάση στις Λιβανάτες. Το γεγονός αυτό, εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλεί στους επιβάτες έχει οδηγήσει και σε απόγνωση και αγανάκτηση τους πολίτες καθώς βλέπουν το Δήμο Αταλάντης να υποβαθμίζεται και να παραμένει χωρίς σύγχρονο κόμβο, παρόλο που είναι βασικός Δήμος του Νομού, πρωτεύουσα της Λοκρίδας, κομβικό σημείο προς τον Παρνασσό και τους Δελφούς, με επίνειο και παλαιό εμπορικό λιμάνι και αναπτυσσόμενο παραλιακό οικισμό τη Σκάλα Αταλάντης.»

Συνάμα, ο κ. Σταϊκούρας έθιξε ακόμα ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους δημότες, της περιοχής και αφορά τα σφάλματα που έχουν προκύψει στο Δήμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, σημειώνοντας στην Αναφορά του προς τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως: «Κατά τη σύνταξη του Κτηματολογίου στο Δήμο Αταλάντης, σημειώθηκαν πολλές ασάφειες και λανθασμένες καταχωρήσεις στο Κτηματολογικό Βιβλίο, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα προσδιορισμού και αναγνώρισης των κτημάτων με εγγραφές σε διαφορετική θέση από την πραγματική, με εμφάνιση άλλων συνοριτών και γενικότερα με διαφορετική έκταση των κτημάτων. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη δυσχερέστερο όταν πρόκειται να δηλωθούν τα κτήματα στον ΟΣΔΕ, και όταν οι κάτοχοί τους επιθυμούν να προβούν σε μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων καθώς ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου δε συμπίπτει με την πραγματική θέση του κτήματος. Οι ασαφείς και λανθασμένες καταχωρήσεις οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το τοπικό γραφείο κτηματογράφησης λειτούργησε, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των πολιτών, χωρίς τοπογράφο μηχανικό για τη διευκρίνιση στους χάρτες των τοποθεσιών, αλλά και στο ότι τα κτηματολογικά γραφεία που επικύρωσαν οριστικά τα βιβλία κτηματογράφησης δεν ήλεγξαν τις υποβληθείσες ενστάσεις τουλάχιστον κατά την τρίτη φάση. Η δικαστική οδός που προβλέπεται από το νόμο, καλύπτει μεμονωμένες περιπτώσεις ιδιοκτησιών και όχι το σύνολο τους, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, που καλείται ο πληθυσμός της περιοχής να προσφύγει στα δικαστήρια, το οποίο είναι κοστοβόρο, χρονοβόρο και εν τέλει ανέφικτο. Όπως γίνεται φανερό από τα ανωτέρω παρά την πρόθυμη συνδρομή των πολιτών, να συνταχθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο τούτο κατέστη τελικά πολύπλοκο. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή δημιουργεί την επιθυμία επανάληψης των δηλώσεων με πρόσφορο μάλιστα χρόνο το χρόνο σύνταξης κτηματολογίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαπλατάνου του Δήμου Αταλάντης.»

Συνεπώς, ο κ. Σταϊκούρας επιθυμεί να ενημερωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία για τις λύσεις που προτίθενται να δώσουν στα παραπάνω προβλήματα του Δήμου Αταλάντης καθώς και για το χρονικό ορίζοντα των παραπάνω ενεργειών τους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube