Δελτίο Τύπου σχετικά με επίσκεψη στην περιοχή Αχινού, Γλύφας και Πελασγίας – Απαντήσεις σε ερωτήματα και προτάσεις κατοίκων που δημοσιοποιήθηκαν μέσω επιστολής

Ο Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επισκέφθηκε σήμερα την ευρύτερη περιοχή του Αχινού, της Γλύφας και της Πελασγίας συναντώντας και συζητώντας με κατοίκους της περιοχής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, στην κρισιμότητα της κατάστασης της οικονομίας και κυρίως στα ζητήματα που σχετίζονται με το ήθος και τη δικαιοσύνη στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην απάντησή του σε σχετική ανοιχτή επιστολή κατοίκων της περιοχής που δημοσιοποιήθηκε σε ιστολόγιο της Πελασγίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Χρήστου Σταϊκούρα:

Λαμία, 24.4.2012

Είναι πολύ θετικό, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, οι πολίτες να απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους υποψηφίους βουλευτές, καθώς έτσι μπορούν να καταστούν ξεκάθαρες και σαφείς οι θέσεις τους.

Και είναι υποχρέωση, φυσικά, των πολιτικών να απαντούν σ’ αυτές.

Για αυτό το λόγο, θεωρώ χρέος μου να απαντήσω σε κάθε μία από τις ερωτήσεις-προτάσεις που τέθηκαν από μία ομάδα κατοίκων της Φθιώτιδας μέσω ανοικτής επιστολής που αναρτήθηκε σε ιστολόγιο της περιοχής.

1. Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο.

Η άποψη αυτή αποτελεί και προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, προτείνεται η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας και ο περιορισμός τους στους 200.

Προφανώς, συνεπώς, συμφωνώ.

2. Να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα κόμματα στο ένα τρίτο (33%) των αποδοχών και των επιχορηγήσεών τους που ίσχυαν πριν από την ψήφιση των Μνημονίων.

Και στις δύο περιπτώσεις, με βρίσκει σύμφωνο η εναρμόνιση του κόστους του κοινοβουλευτικού έργου και της λειτουργίας των κομμάτων με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποδοχές των βουλευτών έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 50%.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κρατική επιχορήγηση εξασφαλίζει την αυτοτέλεια των κομμάτων και πρέπει, βέβαια, να λαμβάνει υπόψη την πανελλήνια έκφραση των κομματικών συσχετισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους.

Βέβαια, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων βάσει ξεκάθαρων και αυστηρών κανόνων.

Σίγουρα, μία περικοπή, εφόσον συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, είναι εφικτή, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, την ισορροπία μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, ώστε να αποτρέπεται τόσο η μετατροπή των κομμάτων σε κρατικοδίαιτους φορείς, όσο και η εξάρτησή τους από οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

3. Να καταργηθούν οι αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεστε έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις κατά την προηγούμενη περίοδο και μπορούν να μειωθούν κι άλλο.

Και, βέβαια, η κατάργησή τους δεν θα με έβρισκε αντίθετο.

4. Να μειωθούν δραστικά τα βουλευτικά προνόμια.

Φυσικά και συμφωνώ με την πρόταση.

Άλλωστε, και θα σας παραπέμψω πάλι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί βασική θέση η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.

5. Να καταργηθεί η δυνατότητα των βουλευτών να προσλαμβάνουν συγγενείς τους στα γραφεία τους και στη συνέχεια να τους μονιμοποιούν στο δημόσιο.

Νομίζω πως έχετε εσφαλμένη εικόνα για το καθεστώς που ισχύει για τους υπαλλήλους των γραφείων των βουλευτών.

Και αυτό διότι οι εργαζόμενοι στα εν λόγω γραφεία είτε είναι αποσπασμένοι από αλλους τομείς του δημοσίου τομέα, οπότε και επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις όταν ολοκληρώνεται η θητεία του βουλευτή, είτε είναι επιστημονικοί συνεργάτες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που με το πέρας της θητείας του βουλευτή απολύονται.

Κανείς, συνεπώς, δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Και, φυσικά, δεν θα έπρεπε.

6. Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και να σταματήσει η καταβολή δεύτερης σύνταξης σε πρώην βουλευτές και αιρετούς των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. 

Το θέμα αυτό έχει τεθεί και πρόσφατα από συναδέλφους στη Νέα Δημοκρατία.

Θέλει προσεκτική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Προσωπικά, φυσικά και δεν με βρίσκει αντίθετο να προσμετρηθούν τα χρόνια της βουλευτικής περιόδου στον υπόλοιπο επαγγελματικό μου βίο και να λάβω τη σύνταξή μου από τον ασφαλιστικό μου φορέα.

Όταν κάποιοι παραμένουν επαγγελματίες πολιτικοί ή αναζητούν αναδρομικά, θεωρώ πως μια τέτοια κίνηση πέρα από οικονομικό ισοδύναμο θα αποτελούσε και ηθικό ισοδύναμο απέναντι στις περικοπές που βιώνουν οι πολίτες.

7. Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού.

Και αυτή την πρόταση την προσυπογράφω.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη θέση, όπως και άλλες από τις προτάσεις σας, περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

8. Οι υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες ή δήμαρχοι πρέπει να έχουν ασκήσει αποδεδειγμένα και για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών κάποιο επάγγελμα.

Προσωπικά συμφωνώ και η διαδρομή μου σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους το αποδεικνύει.

9. Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, γενικών διευθυντών και διευθυντών υπηρεσιών να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή τύπου ΑΣΕΠ και όχι από την κυβέρνηση ή από υπηρεσιακά συμβούλια τη σύνθεση των οποίων καθορίζει η κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα που αναφέρεστε έχει προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.

Έχει υποστηρίξει, πάλι στο πλαίσιο της πρότασής της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και την αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

10. Να απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποδεδειγμένα καταχρώνται δημόσιο χρήμα, χρηματίζονται ή έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια ή θα λάβουν στο μέλλον συντάξεις συγγενών τους που έχουν αποβιώσει.

Υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Το ζητούμενο είναι η χωρίς παρεκκλίσεις και άμεση εφαρμογή τους όταν αποδεικνύεται η ύπαρξη τέτοιων νοσηρών φαινομένων στη δημόσια διοίκηση και όχι μόνο.

11. Να κατάσχεται εντόκως το ισόποσο της περιουσίας όσων αποκαλυφθεί ότι έχουν λάβει συντάξεις αποβιωσάντων συγγενών τους ή αναπηρικές συντάξεις «μαϊμού».

Όπως, ανέφερε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, η δραστική αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων σπατάλης, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που καταγράφονται καθημερινά σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, όπως οι συντάξεις «μαϊμού» που αναφέρετε, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό δημοσιονομικό ισοδύναμο ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδικίες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί και προσωπική δέσμευση να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε το νοικοκύρεμα του κράτους να προέλθει από τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Και αυτό διότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων συνιστά την ισχυρότερη προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μία δημοσιονομικα βιώσιμη τροχιά.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις-προτάσεις των κατοίκων της Φθιώτιδας θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο αυτούς, όσο και το ιστολόγιο που προχώρησε στη δημοσίευση της επιστολής τους, καθώς αποτέλεσαν το έναυσμα να αποτυπωθούν πολλές και σημαντικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της ηθικής και της δικαιοσύνης στην πολιτική διακυβέρνηση.

Και, βέβαια, να διαπιστωθεί και η σύγκλιση με την πλειοψηφία των προτάσεων των συγκεκριμένων κατοίκων της Φθιώτιδας, καταδεικνύοντας πως οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται πολύ κοντά με τις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών.

Ωστόσο, πέρα από την πολιτική και κομματική διάσταση των τοποθετήσεων θα ήθελα να επισημάνω πως οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες θέσεις καθορίζονται και προκύπτουν από τη στάση ζωής.

Αποτελούν «πιστεύω» που αποδεικνύονται στην πράξη, χωρίς λεκτικούς κομπασμούς και ανούσιους παλικαρισμούς, οι οποίοι σχεδόν πάντα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη διαδρομή ζωής και τα πεπραγμένα όσων τους χρησιμοποιούν.

Και για αυτά τα «πιστεύω» δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σταϊκούρας

Υποψήφιος Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Φθιώτιδας

Κατεβάστε την επιστολή εδώ (.pdf)Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή Κατοίκων της Φθιώτιδας – 24.04.2012

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube