Δελτίο Τύπου σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για την Ανθρωπιστική Κρίση

10427675_1596851673861646_4584120189994605138_n«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώντας ότι η Κυβέρνηση έχει βρει, όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί στη συμφωνία με τους εταίρους, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Oι διατάξεις, βεβαίως, της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τις υποσχέσεις.

Τα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κοστολογούνται στα 200 εκατ. ευρώ, όταν το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 2 δισ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση.

Συνεπώς έχουμε μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση, και νομοθετικά πλέον, εγκαταλείπει τις πολυάριθμες μεγαλόστομες εξαγγελίες των τελευταίων ετών και της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα:

1ον. Στο Σχέδιο Νόμου δεν περιλαμβάνεται σειρά από παρεμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά υποσχεθεί για άμεση υλοποίηση.

Ενδεικτικά, η στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (η οποία βέβαια, από 7 Οκτωβρίου 2014, με τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που επέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν υφίσταται) κ.ο.κ.

2ον. Το Σχέδιο Νόμου αφορά πολύ λιγότερους, σε σχέση με τις υποσχέσεις, δικαιούχους.

Αν και σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής προϋπολογισμός του ύψους της δαπάνης διότι αυτή εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης εκτιμάται ότι :

(α) Από τις διατάξεις για τη δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, θα ωφεληθούν 150.000 νοικοκυριά, και όχι 300.000 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ (είχε καταθέσει μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2014, και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία).

(β) Από τις διατάξεις για την επιδότηση σίτισης, θα ωφεληθούν μέχρι 170.000 νοικοκυριά, και όχι 300.000 που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το ύψος της μέσης μηνιαίας επιδότησης για σίτιση ανά νοικοκυριό από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται περίπου στα 100 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 3 ευρώ την ημέρα. Και όχι 7 ευρώ την ημέρα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, πριν από περίπου 1 χρόνο, για την αντιμετώπιση της κρίσης, είχε διαθέσει υπερδιπλάσιο ποσό, με τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

Μάλιστα, χωρίς την ανάγκη δημοσιονομικών ισοδυνάμων, που τώρα η Κυβέρνηση αναζητά, αφού είχε υπερβεί το δημοσιονομικό στόχο του 2013.

Συγκεκριμένα, διένειμε «κοινωνικό μέρισμα», ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, σε 700.000 νοικοκυριά, για τη στήριξη πολιτών και οικογενειών με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.

Μέρισμα το οποίο εφέτος δεν θα διανεμηθεί, με αποτέλεσμα πολλά φτωχά νοικοκυριά να μην έχουν, ή να έχουν μικρότερη, βοήθεια από την πολιτεία».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube