Δήλωση για το Μνημόνιο του Μηχανισμού Στήριξης

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Η Εισηγητική Έκθεση του Σχεδίου Νόμου για τα «Μέτρα για την Εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα Κράτη Μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας στις τελευταίες Κυβερνήσεις της Ν.Δ..

Πιο συγκεκριμένα το Μνημόνιο αναφέρει:

 

«Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, η συνειδητοποίηση ότι το αποτέλεσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2008 και το 2009 ήταν σημαντικά χειρότερο από αυτό που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης». 

Στην επισήμανση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή σχετικά με τη διατύπωση αυτή – διατύπωση αβάσιμη και με σαφή κομματική σκοπιμότητα – ο κ. Πρωθυπουργός απάντησε «ότι [το Μνημόνιο] δεν το έχει γράψει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μαζί και η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το Σχέδιο Νόμου όμως διαψεύδει τον κ. Πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα στο Πρώτο Άρθρο αναφέρεται:

«Για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης…καταρτίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής».

 

Στην Εισηγητική Έκθεση, μάλιστα, αναφέρεται:

«Με το Άρθρο Πρώτο του Σχεδίου Νόμου, περιγράφεται και θεσμοθετείται ο μηχανισμός και το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής) το οποίο συνέταξε το Υπουργείο Οικονομικών με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Η τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση – ότι, δηλαδή, το Μνημόνιο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών – αφού περικλείει τις επιστολές, με το συνημμένο Μνημόνιο, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος (3.5.2010) προς την τρόικα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. ότι πρόκειται για Μνημόνιο «κομματικής προπαγάνδας».

Δεν διαφωνήσαμε με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, αν και θα προτιμούσαμε, και παλέψαμε γι’ αυτό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη συγκρότηση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού. Διαφωνήσαμε με το μίγμα των μέτρων που συνοδεύουν την αναπόφευκτη, εξαιτίας κυρίως των πράξεων και των παραλείψεων της κυβέρνησης, προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Και διαφωνήσαμε διότι πιστεύουμε ότι το προτεινόμενο μίγμα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ήδη η Κυβέρνηση ομολόγησε την εντυπωσιακή επιδείνωση της κατάστασης εφέτος, αφού η εκτίμησή της για ύφεση 0,3% τον Ιανουάριο μετατράπηκε σε 4% το Μάιο. Ήδη, η ύφεση ανήλθε στο 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

 Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης θεωρούμε ότι:

  • Το μίγμα μέτρων είναι κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, «στεγνώνει» την αγορά, διογκώνει την ανεργία, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις (στο 4,8% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο). Υπογραμμίζω ότι το ποσοστό ανεργίας, το Φεβρουάριο του 2010, ανήλθε σε 12,1%, έναντι 9% το Φεβρουάριο του 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο του 2010.
  • Το «πακέτο» μέτρων είναι ελλιπές. Όχι μόνο λείπουν τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, αλλά μειώνονται δραστικά και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα μειώθηκε, εφέτος, κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωσή του κατά 500 εκατ. ευρώ για το 2011 και το 2012.
  • Πάνω από το 30% της τετραετούς δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 30 δις. ευρώ, περιλαμβάνει μη-καθορισμένα μέτρα (ύψους 11 δισ. ευρώ).
  • Το Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρεται στο πιθανό ενδεχόμενο λήψης και άλλων επιπρόσθετων μέτρων, εξαιτίας κινδύνων που προέρχονται από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις, περαιτέρω αρνητικές αναθεωρήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη, υψηλότερες δαπάνες τόκων. Η Έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει αυτούς τους κινδύνους, ενώ προσθέτει κάποιους ακόμη (αδυναμία πολιτικής βούλησης, έλλειψη δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος κ.α.).

Συμπληρωματικά, θα ήθελα να τονίσω ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ειδικών που πιστεύουν ότι τα σκληρά μέτρα κινδυνεύουν, «αντί να θεραπεύσουν, να σκοτώσουν τον ασθενή» (New York Times), «να αφήσουν την Ελλάδα στη λιτότητα, υποταγμένη και τσακισμένη» (Financial Times), «να μην τα αντέξει η κοινωνία» (Figaro), «να οδηγήσουν σε σταδιακή επιτάχυνση του οικονομικού θανάτου της χώρας» (Guardian), «να έχουν απαράδεκτες διανεμητικές επιπτώσεις» (Striglitz), «να οδηγήσουν τη χώρα να μοιάζει με την Αργεντινή του 2001» (Krugman).

Η Αργεντινή πρώτα υιοθέτησε πρόγραμμα δραστικής εξυγίανσης της οικονομίας της και στη συνέχεια κήρυξε στάση πληρωμών (Free Synday, Κύρτσος).

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube