Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στη Real News | 7.6.2020

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Real News»

«Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε αρνητικά όλες τιςσυνιστώσες του ΑΕΠ, κυρίως την κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε σημαντική ύφεση. Η Κυβέρνηση, με τα μέτρα που έλαβε από την πρώτη στιγμή, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδηματων πολιτών και την απασχόληση, ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τονώνει την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, θέτει τις βάσεις, με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, για την ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε τη φετινή ύφεση να διαδεχθεί, το 2021 και τα επόμενα έτη,μια δυναμική και σταθερή ανάπτυξη.

Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την υλοποίησημεταρρυθμίσεων, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, τη στροφή προς την ψηφιακή οικονομία και τις νέες τεχνολογίες, τη διάδοση της έρευνας και της καινοτομίας και την πραγματοποίηση ποιοτικών επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι υποδομές, η πράσινη οικονομία και η πρωτογενής παραγωγή.

Για όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν «καύσιμα». Και θα τα διασφαλίσουμε! Με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, τον επιτυχή δανεισμό από τις αγορές και την αξιοποίηση των εγχώριων και ευρωπαϊκών μέσων και πόρων, στον βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργώντας με σχέδιο, όραμα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, θα καταστήσουμε το πανευρωπαϊκό εργαλείο ανάπτυξηςεφαλτήριο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Διότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και τη μεγάλη ευκαιρία όχι απλώς να ανακάμψει, αλλά να εισέλθει σε ισχυρή και βιώσιμη ανοδική τροχιά. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε, ώστε να κερδηθεί το καθοριστικό στοίχημα της ανάπτυξης. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά!».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube