Δηλώσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεντεύξεις του την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αν και διαφωνούμε με τη διαδικασία express που υιοθέτησε η Κυβέρνηση για την υποτιθέμενη “συζήτηση” του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τοποθετηθήκαμε στην Επιτροπή με υπευθυνότητα, σύνεση και διάθεση συμβολής στην εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική ανάπτυξη.

Υπογραμμίσαμε όμως κενά και αδυναμίες, υστερήσεις και παλινωδίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος το 2011 και 2012, αρκετές προβλέψεις του είναι υπεραισιόδοξες, σε κάποια στοιχεία περιέχει ευχολόγια που εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Περιλαμβάνει όμως και ορθές πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση (όπως π.χ. η λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών), ενώ καταγράφονται και ορισμένα θετικά μέτρα, έστω και ατελή ή ημιτελή, για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που ρίχνει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στο σκέλος των εσόδων και εδράζεται σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης.

Η Ν.Δ. θα παρακολουθεί, με προσεκτικό τρόπο και παραγωγική διάθεση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, για την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Άλλωστε η υιοθέτηση και υλοποίηση αυτών των αναγκαίων, προσεκτικά μελετημένων και κοστολογημένων μέτρων στα πλαίσια ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού σχεδίου είναι το ζητούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους αξιολογικούς οίκους, τις διεθνείς αγορές.»

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube