Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Η Ελλάδα αύριο” – “Επιδίωξή μας είναι το βάρος του πακέτου των μέτρων να επιμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια”

1. Η ύφεση στην οικονομία αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 7%. Υπάρχουν εκτιμήσει ότι μετά τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων θα προσεγγίσει το 10% με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό;

Οι εξελίξεις της πραγματικής οικονομίας διέψευσαν τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012.

Ήδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση διατηρείται πάνω από το 6%.

Δηλαδή, η ζωή επαλήθευσε τη ρήση σύμφωνα με την οποία «το κακό με την οικονομία είναι ότι ελάχιστα σέβεται τις επιθυμίες μας».

Είναι αλήθεια ότι οι τρέχουσες προβλέψεις για την εξέλιξη της ύφεσης είναι πιο δυσμενείς από τις αρχικές.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση Σαμαρά, πέραν των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας έχει δρομολογήσει την ενεργοποίηση βασικών εργαλείων επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το πακέτο των πράγματι επώδυνων για τους πολλούς συμπατριώτες μας μέτρων είναι αναπόφευκτο προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Βήματα τα οποία εν πορεία θα περιορίσουν τις υφεσιακές πιέσεις.

Η επιτυχής έκβαση αυτών των βημάτων είναι αναγκαία για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης

Και αυτό διότι θα επιτρέψει τη διαμόρφωση θετικής έκθεσης αξιολόγησης από την Τρόικα, η οποία θα οδηγήσει στη χορήγηση της επόμενης δόσης.

Η αποδέσμευση των επόμενων δόσεων θα δώσει τη δυνατότητα  αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα τονώσει, φυσικά, τα ταμειακά διαθέσιμα  του κράτους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η προώθηση σειράς αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και λιμναζουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα οδηγήσουν στην τόσο αναγκαία βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πιστεύω ότι τελικά με ενεργοποίηση και των δυνητικών εργαλείων της ευρωζώνης θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα.

2. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να ζητά πρόσθετα κεφάλαια. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με επιπλέον εκδόσεις εντόκων; Αυτό όμως δεν θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το χρέος κάνοντας το μη βιώσιμο;

Το ζήτημα της διεκδίκησης της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί μια μείζονα πολιτική κίνηση.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία για να είναι επιτυχής θα πρέπει να εδράζεται στην στέρεα βάση της καλής έκθεσης από τους εταίρους και δανειστές μας. Ο στόχος που έχει τεθεί παραμένει σταθερός και επιδιώκεται με μεθοδικότητα.

Η ψηλάφηση λύσεων έχει ήδη αρχίσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι η λύση που τελικά θα επιλεγεί θα διασφαλίζει οριστικά τη διευθέτηση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους και δεν θα φέρνει σε δύσκολη θέση τους εταίρους στο εσωτερικό τους, κατά τη λήψη των αποφάσεων.

3. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους προς το λεγόμενο «επίσημο» τομέα, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιστεύετε ότι θα βοηθούσε το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης;

Αναφέρεστε σε θέμα που δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και δεν αποτελεί σημείο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές μας.

Συνεπώς, δεν τίθεται προς δημόσια συζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Εκείνο που μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι κάθε ελάφρυνση του φορτίου του δημοσίου χρέους είναι αυτονόητο πως έχει ευεργετικές επιδράσεις στην προσπάθεια διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών και ανάταξης της οικονομίας.

4. Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα περισσότερα μέτρα θα ληφθούν το 2013 ή θα επιμεριστεί εξίσου στα δύο έτη;

Πρόκειται για ένα δύσκολο πακέτο μέτρων, επώδυνο για τους πολίτες και βασανιστικό για την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν.

Επιδίωξή μας, και αυτό πλέον καθίσταται εμφανές από την προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι το βάρος του πακέτου να επιμεριστεί όσο γίνεται πιο δίκαια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η διαδικασία εξειδίκευσης, διαπνέεται από λογικές κόστους – οφέλους, κόστους – αποτελεσματικότητας, κόστους – χρησιμότητας.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, όπως σας προανέφερα, παραμένει σταθερός στόχος, ενώ η χρονική κατανομή των μέτρων του πακέτου αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Και θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

5. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι το πακέτο μέτρων αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο; Αν ναι τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι η οικονομία το αργότερο το 2014 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αποτελεί προϋπόθεση για να μην χρειαστούν νέα μέτρα;

Πιστεύω ότι όλοι μας επιθυμούμε το πακέτο των πράγματι επώδυνων για τους πολλούς συμπολίτες μας μέτρων στο οποίο αναφέρεσθε να είναι το τελευταίο.

Το κεντρικό ζητούμενο δεν είναι όμως να κάνουμε συνεχώς ασκήσεις προβλέψεων επί χάρτου και ατέρμονες συζητήσεις που μόνο σύγχυση και αβεβαιότητα προκαλούν, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βαδίσουμε αποτελεσματικά σε έναν εθνικό οδικό χάρτη ανασυγκρότησης της χώρας σε όλα τα πεδία.

Αυτός ο οδικός χάρτης θα ενσωματώνει τους όρους των εταίρων και δανειστών μας.

Όρους, πολλούς εκ των οποίων, εν πορεία και σε κατάλληλους χρόνους θα επιδιώκουμε να τους τροποποιούμε επί τα βελτίω.

Αν από δω και εμπρός κινηθούμε έτσι με ταχείς ρυθμούς μετά το πακέτο των πράγματι δυσβάσταχτων από τους πολλούς συμπατριώτες μας μέτρων εκτιμώ ότι ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας θα τερματισθεί σχετικά σύντομα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κυβέρνηση από τότε που παρέλαβε τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν εργαζόμαστε υπεύθυνα και σκληρά για να συντμήσουμε το χρόνο της καθοδικής πορείας.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

6. Φοβάστε μια αρνητική έκθεση της Τρόικα;

Είναι γνωστό ότι από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο μηχανισμό στήριξης η αξιολόγηση της πορείας μας, σε όλα τα βήματά της, από τους εταίρους και δανειστές μας έχει μεγάλη σημασία.

Τούτου δοθέντος, όλο αυτό το διάστημα, στην κυβέρνηση εργαζόμαστε μεθοδικά και σκληρά για να επιλύσουμε προβλήματα της χώρας και φυσικά να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται πιο θετική αξιολόγηση από την Τρόικα.

Υπάρχει ισχυρή βούληση για να πετύχουμε αυτή την εξέλιξη.

Εξέλιξη που αποτελεί προϋπόθεση για επόμενα βήματα τα οποία εκτιμάται ότι θα μας ανακουφίσουν από ένα μέρος των πιέσεων.

Οι επιτυχείς πρόσφατες επαφές του Πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες εκ των εταίρων μας, η ισχυρή βούλησή μας για δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία, η δρομολόγηση της επανεκκίνησης της οικονομίας και η βασανιστική προσπάθειά μας για εφαρμογή του κοινωνικά επώδυνου προγράμματος  εντός του πλαισίου που είχε συμφωνηθεί έχουν αυξήσει το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας.

Συνεπώς, φρονώ ότι μπορεί βάσιμα να προσδοκούμε ότι θα υπάρξει μια καλή εξέλιξη.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube