Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών στην “Καθημερινή της Κυριακής” | 5.8.2012

“Τα 11,6 δισ. ευρώ επαρκούν όταν συνδυαστούν με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξης της οικονομίας”

 

Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2012 επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος του Μνημονίου;

Εκτιμούμε πως με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε απόλυτους όρους, θα επιτευχθεί ή τουλάχιστον θα προσεγγισθεί ικανοποιητικά.

Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις; Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα;

Επιδιώκουμε οι όποιες αποκλίσεις, κυρίως από την πλευρά των εσόδων, που οφείλονται στη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και τη διαφυγή φορολογητέας ύλης, να μην οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων.

Εξετάζετε να επισπεύσετε την εφαρμογή κάποιων μέτρων από τα 11,6 δισ.;

Τώρα προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ, όπως τα προσδιορίζει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Αυτή είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.

Ταυτόχρονα αναλάβαμε πρωτοβουλίες, όπως μειώσεις στις αμοιβές των αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης και στα μισθώματα κτιρίων από δημόσιους φορείς, ώστε το δημοσιονομικό όφελος να είναι μεγαλύτερο. Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου Υπουργοί, στον τομέα ευθύνης τους, θα κινηθούν δραστικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Πρώτα τα μέτρα των 11,6 δισ. και μετά η διαπραγμάτευση για την επέκταση και την κατανομή τους σε δύο ή τέσσερα χρόνια ή ταυτόχρονα;

Τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε θα έπρεπε ήδη να είχαν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο. Δυστυχώς, δεν υπήρχε κάποια συγκροτημένη προετοιμασία.

Η εξειδίκευσή τους αποτελεί προϋπόθεση για τη θετική αξιολόγηση των εταίρων μας, ειδικά όταν το πρόγραμμα είναι εκτός των προβλεφθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Με τη σειρά της, η θετική έκθεση συνιστά προϋπόθεση ώστε να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η διαπραγμάτευση για την επέκταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα 11,6 δισ. ευρώ μπορούν να προκύψουν χωρίς μείωση του μισθολογικού κόστους; Χωρίς δηλαδή απολύσεις στο δημόσιο και οριζόντιες μειώσεις μισθών;

Τόσο η ηγεσία της Κυβέρνησης, όσο και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν έχουν ξεκαθαρίσει την ισχυρή βούληση ώστε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επαρκούν τα 11,6 δισ. για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή απαιτούνται κι άλλα λόγω της βαθύτερης ύφεσης;

Θεωρούμε ότι επαρκούν όταν συνδυαστούν με μέτρα συρρίκνωσης της φοροδιαφυγής και ανάταξης της οικονομίας.

Μπορούμε να διατηρούμε σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής δραστηριότητας έναν τόσο μεγάλο δημόσιο τομέα;

Συνιστά βασική πολιτική επιλογή, με ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο, η προσαρμογή του δημοσίου τομέα στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας.

Οφείλουμε συνεπώς να πετύχουμε τόσο τον περιορισμό του εύρους και της παρεμβατικότητας του δημοσίου τομέα, όσο και τη βελτίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών.

Μπορεί και υπό ποιες προϋποθέσεις να ζητήσει η Ελλάδα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM;

Όσο περισσότερο συνεπείς και αξιόπιστοι είμαστε στην προσέγγιση των στόχων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας που έχουμε για να διεκδικήσουμε τροποποιήσεις στο ακολουθούμενο πρόγραμμα στήριξης.

Τροποποιήσεις και αξιοποίηση των πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, όπως αυτή που αναφέρετε.

Νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξουν; Στις ΔΕΚΟ;

Στο πρώτο σκέλος έχω συνολικά τοποθετηθεί.

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία επιβεβαίωσης της εναρμόνισής τους με τους υφιστάμενους νόμους που αφορούν τον εξορθολογισμό μισθών και επιδομάτων.

Είναι μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά και υπάρχουν δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση οι νόμοι θα εφαρμοσθούν από όλους και από τότε που πρέπει.

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια μείωσης των λειτουργικών δαπανών; Σε ποιούς τομείς μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις και πόσες μπορεί να είναι;

Οι λειτουργικές δαπάνες και οι επιχορηγήσεις φορέων αποτελούν το 10% των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Άρα τα περιθώρια, αν και συγκεκριμένα και περιορισμένα, είναι  υπαρκτά.

Η τρόικα δέχθηκε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνατε αντί της μείωσης των ειδικών μισθολογίων; Θα εξαιρεθεί το σύνολο των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια ή μόνο κάποιοι από αυτούς;

Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αξιολόγησης των δημοσιονομικά ισοδύναμων μέτρων, η οποία συνεχίζεται και σχετίζεται με την τροποποίηση μέτρων και πολιτικών που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό προγραμματισμό για το τρέχον έτος.

Πολιτικές και μέτρα που αφορούν, τουλάχιστον για εφέτος, την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων και τα ειδικά μισθολόγια.

Προς τούτο έχουμε εντοπίσει είκοσι συγκεκριμένους κωδικούς ελαστικής δημόσιας δαπάνης, για τους οποίους προτείνουμε περικοπή από 10% έως 20%.

Επίσης, προωθούμε και την άμεση κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου και τη μείωση κατά 0,5% των λειτουργικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Η τελευταία πρωτοβουλία εκτιμούμε ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση έως 300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας χωρίς τις δόσεις του δανείου;

Η τρέχουσα κατάσταση είναι οριακή και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι περίπου το Σεπτέμβριο, οπότε και εκτιμάται να ολοκληρωθεί η έκθεση. Έκθεση που σχετίζεται, φυσικά, με την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Στο μεσοδιάστημα κομβική ημερομηνία είναι, για τους γνωστούς λόγους, η 20η Αυγούστου.

Από την πλευρά μας, διαχειριζόμαστε τα ταμειακά διαθέσιμα με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ διερευνούμε διάφορες λύσεις διευθέτησης του ζητήματος.

Έχετε διερευνήσει τη δυνατότητα να δοθεί δάνειο – γέφυρα και ποια ήταν η απάντηση των δανειστών;

Όπως σας είπα διερευνούμε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων με μετάθεση για αργότερα της υποχρέωσης μείωσης των stock τους. Σε συνεννόηση με τους εταίρους μας θα επιλεγεί η βέλτιστη λύση.

Υπήρχε ένα σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Πώς θα υλοποιηθεί;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι συνάρτηση και επακόλουθο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και της συνέχισης του προγράμματος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης αποτελεί η άμεση και ταχύτατη πληρωμή τους. Στο εύρος, πάντα, του αντικειμενικά εφικτού.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το καλό σενάριο για την ελληνική οικονομία και ποιο το κακό σενάριο;

Το κακό σενάριο, και αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, είναι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

Το καλό, το οποίο επιδιώκουμε και προσδοκούμε να πετύχουμε, είναι να γίνει θετική αξιολόγηση από τους εταίρους, να πάρουμε τη δόση, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιτευχθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να ξεκινήσει άμεσα η ανάταξη της οικονομίας.

Πρόκειται για το σενάριο που, κατά τη συγκεκριμένη τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για να εισέλθουμε στον ενάρετο κύκλο της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με ισότιμη συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρώπης.

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube