Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στην ιστοσελίδα “Mediasoup.gr” – “Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν τη δύναμη να προσπαθήσουν και να καταφέρουν να βγουν από το τέλμα”

1. Δεν βρίσκετε πως είναι λίγο προκλητική η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά αυτή την περίοδο;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

Η κρατική επιχορήγηση εξασφαλίζει την αυτοτέλεια των κομμάτων και πρέπει, βέβαια, να λαμβάνει υπόψη την πανελλήνια έκφραση των κομματικών συσχετισμών, την ιστορικότητα και την απήχησή τους, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των λογαριασμών τους.

Βέβαια, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και εξετάζοντας τρόπους ενίσχυσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων βάσει ξεκάθαρων και αυστηρών κανόνων.

Σίγουρα, μία περικοπή, εφόσον συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, είναι εφικτή, εξασφαλίζοντας, ωστόσο, την ισορροπία μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, ώστε να αποτρέπεται τόσο η μετατροπή των κομμάτων σε κρατικοδίαιτους φορείς, όσο και η εξάρτησή τους από οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

2. Οι βουλευτές και γενικά ο πολιτικός κόσμος, πιστεύετε πως θα έπρεπε ή θα πρέπει να συμβάλλει με περικοπή των απολαβών του ενδεχομένως, περισσότερο στην παλλαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Κύριε Διγενή, να ξεκαθαρίσω, αρχικά, πως έχουν γίνει πολλές και σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών.

Το εύκολο θα ήταν, τώρα που διανύουμε και προεκλογική περίοδο, να πλειοδοτήσω στην περικοπή των αποδοχών των βουλευτών.

Δεν θα το κάνω, διότι προσπαθώ να αποφεύγω το δρόμο του εύκολου λαϊκισμού.

Θα σας παραθέσω, όμως, την προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ηθικής και της δικαιοσύνης στην πολιτική διακυβέρνηση μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που θέλει την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή και την αναθεώρηση της βουλευτικής ασυλίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών που άσκησαν εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα, η απόδοση ευθυνών για την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, η αλλαγή του Νόμου «περί ευθύνης υπουργών», και η θέσπιση του ασυμβιβάστου βουλευτών – υπουργών.

3. Είστε, έστω και συγκρατημένα, αισιόδοξος πως η χώρα θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον σε τροχιά ανόδου;

Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν τη δύναμη να προσπαθήσουν και να καταφέρουν να βγουν από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα την τελευταία διετία.

Είναι αισιόδοξος ότι την κρίσιμη στιγμή, στην κάλπη, οι πολίτες θα ενεργήσουν ορθολογικά.

Θα επιλέξουν αυτούς που μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η χώρα στο ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη χώρα και την προοπτική της.

4. Πιστεύετε πως υπάρχει θέμα με το πως λειτουργούν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης;

Φυσικά και υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Και αυτό γιατί η λειτουργία των οίκων χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανταγωνισμού, απουσία μεθοδολογικών κανόνων, σύγκρουση συμφερόντων.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς, συχνά, στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους εταίρους μας έχει τονίσει την ανάγκη προώθησης ενός επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία τους και λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

5. Ποια είναι η γνώμη σας για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης από πλευράς Γερμανίας;

Είναι γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας αντιμετώπισαν τη κρίση χρέους στους κόλπους της Ευρώπης διστακτικά, συμβιβαστικά, με ημίμετρα, επιδεικνύοντας αργά αντανακλαστικά.

Άργησαν να συνειδητοποιήσουν πως η κρίση ήταν και είναι «συστημική» και απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος.

Άργησαν να καταλήξουν σε μία συνολική, συνεκτική και πειστική λύση.

Η Ευρώπη, συνεπώς, αναγκάστηκε, αν και καθυστερημένα, έστω και συμβιβαστικά, να προβεί στις θεσμικές αποφάσεις που πρόσφατα επικύρωσε το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, προτιμώ να επικεντρώνω την κριτική και την αναλυτική μου προσέγγιση στο χειρισμό της κρίσης από την ελληνική πλευρά, διότι το πιο εύκολο είναι να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας σε άλλους.

Πρώτα να εστιάζουμε στα του οίκου μας, ώστε εμείς, ως Ελλάδα, να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

6. Η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας Κε Σταϊκούρα, ήταν για λόγους ψηφοθηρικούς ή υπήρχε πράγματι και άλλος δρόμος εκτός εκείνου που οδηγούσε στο ΔΝΤ;

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν συνηθίζει να ασκεί πολιτική για ψηφοθηρικούς λόγους και να ακολουθεί τακτικές τύπου «λεφτά υπάρχουν».

Είναι δύναμη ευθύνης τόσο ως Κυβέρνηση, όσο και ως Αξιωματικής Αντιπολίτευση.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια στα οποία αναφέρεστε, από το θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε υπεύθυνη στάση.

Απέφυγε τις σειρήνες των ψευδαισθήσεων, δεν καλλιέργησε τη σύγχυση ποντάροντας, όπως άλλοι, στην απελπισία των πολιτών και στα αδιέξοδα της κοινωνίας, επέδειξε διορατικότητα, εργάστηκε ουσιαστικά για τη χώρα.

Διέβλεψε έγκαιρα, ότι η «συνταγή» για την αντιμετώπιση των «διαχρονικών υποκείμενων νοσημάτων» της Οικονομίας ήταν λανθασμένη.

Κατέδειξε τα αδιέξοδα του αρχικού Μνημονίου και πρότεινε εναλλακτικό δρόμο.

Κατέθεσε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

Λειτούργησε σταθεροποιητικά, όταν η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή.

Διαδραμάτισε, υπερψηφίζοντας τη νέα δανειακή σύμβαση, καθοριστικό ρόλο ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ευρώ.

Ώστε να μπορεί να βγει από την κρίση για να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Με ισότιμη συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρώπης.

7. Τι περιθώρια ελιγμών στην άσκηση οικονομικής πολιτικής υπάρχουν πια, με τα ψηφισμένα πια μνημόνια να κρέμονται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας;

Πριν απαντήσω στην ουσία του ερωτήματός σας, θα ήθελα να σας τονίσω πως για κάθε υπεύθυνο πολιτικό η δαμόκλειος σπάθη δεν είναι οι συμφωνίες με τους εταίρους, αλλά είναι η απώλεια ευημερίας των πολιτών, η ανεργία και η εθνική μελαγχολία.

Και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε μετά την 6η Μαΐου.

Και θα το πετύχουμε εφαρμόζοντας ένα συγκροτιμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την τροποποίηση των πολιτικών που είναι οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

Και αυτή η τροποποίηση, όπως έχω δηλώσει, πέρα από προσδοκώμενη είναι και εφικτή.

Άλλωστε, σημαντικοί οικονομολόγοι και στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του.

Και η νέα Κυβέρνηση εύλογα να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση.

Διαπραγμάτευση, κυρίως, με την επιμονή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά.

Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε και σε άλλα όχι.

8. Πως κρίνετε το έργο του Κου Βενιζέλου αλλά και του προκατόχου του, του Κου Παπακωνσταντίνου;

Το έργο τους θα το κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Εγώ, απλώς, θα σταθώ στα αποτελέσματα της πολιτικής τους που είναι η σωρευτική υφεσιακή επίπτωση κατά την περίοδο 2009 – 2012 να ξεπερνάει το 18%, η ανεργία να έχει ήδη φτάσει κοντά στο 22% και οι μεγάλες θυσίες των πολιτών να μην πιάνουν τόπο, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 είναι ακόμα πάνω από το 9%, παρά τα μέτρα λιτότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα του έργου του μιλούν από μόνα τους.

9. Υπάρχει πιστεύετε φόβος για κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων;

Δεν υπάρχει περίπτωση μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία να επιτρέψει την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντιθέτως, βασική προσήλωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε δεσμευτεί για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων με τη μεταφορά της κρατικής περιουσίας στα Ταμεία, ώστε να μπορέσουν με την αξιοποίησή της να καταστούν βιώσιμα.

Και τότε, σε συνδυασμό, φυσικά, και με τα οφέλη που θα προκύψουν από την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και την αύξηση της απασχόλησης, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμα και θα μπορούν να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έργο.

10. Ποια μέτρα βρίσκονται στην οικονομική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή του κλίματος στην αγορά;

Το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία θα αλλάξει με τον εμπλουτισμό των πολιτικών της δημοσιονομικής προσαρμογής με μέτρα και δράσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, την αποκατάσταση των ακραίων αδικιών των τελευταίων δύο ετών και την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, δράσεις για την ανάκαμψη, όπως, μεταξύ άλλων, το ξεπάγωμα των 5 οδικών αξόνων «Ανάπτυξης» και γενικότερα η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής και των συγχρηματοδοτούμενων έργων, η πληρωμή των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, η επιδότηση του επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για 10 χρόνια και επιπλέον μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η προώθηση, με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και απλούστευση διαδικασιών, των προγραμμάτων άμεσης εκταμίευσης πόρων, οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, οι συμβάσεις παραχώρησης για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, εμπορευματικών σταθμών, λιμανιών και μαρίνων κ.α.

Καθοριστικής σημασίας, είναι και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αποκατάσταση ακραίων αδικιών που πρόσφατα συντελέστηκαν. Αναφερόμαστε στην αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και των πολύτεκνων, στην παροχή του εξισωτικού επιδόματος στους κτηνοτρόφους, στην αναζήτηση λύσης για την αποζημίωση των ιδιωτών ομολογιούχων με αποταμιευτικά, φορολογικά και επενδυτικά ισοδύναμα μέτρα, στην ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση των δανείων να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Επιπρόσθετα, ιδιαιτέρως κρίσιμη για την αλλαγή του κλίματος στην αγορά είναι και η προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε. Αλλαγές, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του μεγέθους και της λειτουργίας του κράτους, η βελτίωση του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού πλαισίου των αγορών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

11. Η θέση που ακούγεται από διάφορες πλευρές και τελευταία νομίζω από τον Κο Καμμένο, να αναγνωρίσουμε σαν χώρα ως χρέος μόνο το κεφάλαιο και όχι τους τόκους των δανείων που έχουμε πάρει, κρίνετε πως θα μπορούσε να έχει εφαρμογή;

Η μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ή μη αναγνώριση μέρους αυτού, χωρίς συντεταγμένες διαδικασίες όπως έγινε στην περίπτωση του PSI, συνιστά χρεοκοπία της χώρας αυτής.

Συνεπώς, δεν νομίζω πως επιτρέπεται να συζητάμε τέτοιες ιδέες ή προσεγγίσεις τη στιγμή που η χώρα μας έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης της κατάστασης.

Ας αφήσουμε στην άκρη, παρακαλώ, αυτές τις προσεγγίσεις.

12. Κε Σταϊκούρα, έχει ευθύνες η τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα;

Η διαχρονική πορεία της χώρας προφανώς προσδιορίζεται, σε μίκρο- και μάκρο- επίπεδο, από τις επιλογές, τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συμπεριφορές των πολιτικών, συνδικαλιστικών, επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και εν γένει των κοινωνικών δυνάμεων.

Η εξειδίκευση και αντικειμενική κατανομή της τιμής για τις θετικές επιδράσεις αλλά και της ευθύνης για τις αρνητικές απαιτεί χρόνο.

Συνεπώς, το έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Καραμανλή θα αξιολογηθεί σε τελική ανάλυση στην πορεία του χρόνου και όχι σε συνθήκες επικοινωνιακής καταιγίδας.

Πιστεύω ότι αυτές οι κυβερνήσεις είχαν πεπραγμένα με θετικό και μεγάλο αλγεβρικό άθροισμα.

Κάθε ημέρα που περνάει όλο και περισσότεροι πολίτες καταλήγουν σε αυτή την αξιολόγηση.

13. Η σημερινή ηγεσία του κόμματός σας κρίνετε πως έχει μάθει από τα λάθη της προηγούμενης;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο και διορατικό κόμμα με μακρά εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η εμπειρία είναι αποτέλεσμα μιας σωρευτικής διαδικασίας πρωτοβουλιών, πολιτικών και αποφάσεων που έλαβαν οι ηγεσίες και τα στελέχη της διαχρονικά.

Και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας κρίνει ανά τακτά διαστήματα ο ελληνικός λαός.

Συνεπώς, η όποια κρίση, όπως η δική σας περί λαθών, με την οποία δεν συμφωνώ, είναι υποκειμενική και σεβαστή.

Ας αφήσουμε να μιλήσει σε λίγες ημέρες ο κυρίαρχος λαός.

Δείτε τη συνέντευξη στο “Mediasoup.gr”: Συνέντευξη Χρ. Σταϊκούρα στο “Mediasoup.gr”

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube