Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Εν Δελφοίς”

Κ. Σταϊκούρα, το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνώς, άλλοι μιλούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια, άλλοι κάνουν λόγο για παλιές «αμαρτίες» που έρχονται στο φως σήμερα. Εκτιμάτε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση ή με απλά λόγια… θα τα βρίσκαμε έτσι και αλλιώς μπροστά μας, όλα αυτά; 

Τα διαχρονικά, διαρθρωτικά, προβλήματα της οικονομίας θα τα βρίσκαμε έτσι και αλλιώς μπροστά μας αφού δεν τα αντιμετωπίσαμε, ως χώρα, υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες, στο παρελθόν.

Η Κυβέρνηση όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στέλνει λανθασμένα μηνύματα:

1ον. Παρουσίασε μία υπερβολική εικόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ακυρώνοντας αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και προβαίνοντας σε λογιστικές ακροβασίες επιζήμιες για τη χώρα.

2ον. Καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα.

3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των προσδοκιών και δεν ενσωμάτωνε τα αναγκαία, μόνιμα, μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη.

4ον. Προχώρησε στην υποβολή ενός Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αν και φιλόδοξο, εδράζεται σε αμφίβολες προϋποθέσεις υλοποίησης. Αυτό έγινε άμεσα ξεκάθαρο από το πρόσφατο διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού.

5ον. Υπαναχώρησε από προεκλογικές δεσμεύσεις και κατέφυγε σε κυβερνητικές παλινωδίες (π.χ. φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κ.α.).

6ον. Διαχειρίζεται την οικονομική κρίση με προχειρότητα. Η προαναγγελία ομολογιακών εκδόσεων, οι δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και γεν και οι διαρροές για συμφωνία με την Κίνα αποδείχθηκαν άστοχες και επιζήμιες, για τη χώρα, κινήσεις. Ο καταστροφικός ρόλος των κερδοσκόπων είναι υπαρκτός. Όμως, κερδοσκόποι υπήρχαν και υπάρχουν τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ίσως και να έχουν και πολιτική διάσταση, να συνδέονται με την τύχη του ευρώ, να δοκιμάζουν τις αντοχές του οικοδομήματος της ΟΝΕ. Εκεί όμως θεωρώ ότι τελειώνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας.

Τους 3 πρώτους μήνες έφταιγε η Ν.Δ., με το δημοσιονομικό έλλειμμα που άφησε, για τα μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τον τελευταίο μήνα φταίνε οι κερδοσκόποι για τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν.

Η Κυβέρνηση τελικά δεν φταίει για τίποτα;

Ας μην ψάχνει συνεπώς για δαίμονες προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική της ανεπάρκεια.

 

Πάγωμα μισθών, περικοπή επιδομάτων, αύξηση ορίων ηλικίας, φόροι στα καύσιμα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μέτρα που κρίθηκαν υπερβολικά σκληρά μάλιστα. Πώς είδατε εσείς αυτές τις εξαγγελίες; Tελικά για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι;

Οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού αναίρεσαν προεκλογικές δεσμεύσεις, ανέτρεψαν κυβερνητικές εξαγγελίες, ακύρωσαν βασικές πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης.

Η αδράνεια, η ολιγωρία, η αβελτηρία της Κυβέρνησης κόστισαν στη χώρα, επιφέροντας τη λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα, σε συνέντευξή του, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο χρόνος σημαίνει πολύ χρήμα».

Η Κυβέρνηση συνειδητοποιεί, σταδιακά, τις οδυνηρές συνέπειες του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας λόγω της απόκλισης προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πρωτοβουλιών.

Και μην μου πείτε ότι και γι’ αυτά τα μέτρα φταίει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρόσφατα.

Είναι γεγονός ότι η καθολική περιοριστική εισοδηματική πολιτική και η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα οδηγήσουν σε συμπίεση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Σ’ αυτή την περίπτωση το κοινωνικοοικονομικό κόστος ενδέχεται να υπερβεί το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό όφελος.

Γι΄αυτό, σύμφωνα με τη Ν.Δ., δεν αρκεί η δημοσιονομική εξυγίανση για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Απαιτούνται και οι αναπτυξιακές ανάσες, ειδικά με τη λήψη μέτρων μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.

Σε αυτό το σκέλος, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμελώς παραμελεί, η Ν.Δ. προτείνει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων με εμπροσθοβαρείς κοινοτικές πληρωμές, την επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την αξιοποίηση εγγυήσεων από το πακέτο ρευστότητας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση παρεμβάσεων που αλλάζουν τη διάρθρωση των αγορών, καταπολεμούν τις στρεβλώσεις και περιορίζουν το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

 

Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, απηύθυναν μια βαρύτατη μομφή στη ΝΔ ότι εγκατέλειψε στη μέση του ωκεανού το καράβι, το καράβι της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν παρά ένα τέχνασμα για εκχώρηση της διοίκησης του τόπου σε κάποιον άλλον, σε μια συγκυρία όμως με τεράστιες δυσκολίες. Τι απαντάτε;

Αν ήταν τέχνασμα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήθελε, πιστεύω, η προηγούμενη Κυβέρνηση να γίνει αρεστή στους πολίτες, και όχι δυσάρεστη με τα επώδυνα μέτρα που κατέθεσε στον Ελληνικό λαό προεκλογικά.

Αναγνωρίζω όμως τις όποιες ευθύνες αναλογούν και προέκυψαν από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Πράγματι, η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί με υψηλότερες ταχύτητες, πιο τολμηρά και αποφασιστικά.

Όμως οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Να μην λησμονούμε όμως ότι οι αγορές και οι αξιολογικοί οίκοι άρχισαν να μας τιμωρούν όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε δηλώσεις, διακηρύξεις και διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνει και να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε με τα ανακλαστικά και την αίσθηση του επείγοντος.

Η σημερινή όμως αδυναμία διακυβέρνησης δεν καλύπτεται με τη μετακύλιση ευθυνών στη Ν.Δ. ή τους κερδοσκόπους.

 

Πρόσφατα, ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως θα στηρίξει τα όποια επώδυνα μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου η οικονομία να εξέλθει από τη στενωπό της τρέχουσας συγκυρίας. Πολλοί μίλησαν για μια προσπάθεια ώστε να συσπειρωθούν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι, πώς το σχολιάζετε;

Λογικά, η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων θα απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο.

Να θυμίσω απλώς ότι η τακτική και νοοτροπία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Καταψήφιζε κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια της τότε Κυβέρνησης, ακόμη και σε αλλαγές που τις είχε στηρίξει δημόσια προηγουμένως.

Και όταν έρχονταν για ψήφιση στη Βουλή αποχωρούσε.

Σ’ αυτή την κρίσιμη όμως για τη χώρα συγκυρία, η Ν.Δ. ασκεί, και θα συνεχίσει να ασκεί, συνετή, συνεπή και δυναμική αντιπολίτευση.

Συναινεί και στηρίζει ορθές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, χωρίς να χορηγεί «λευκή επιταγή» στην Κυβέρνηση.

Εναντιώνεται όμως σε κάθε λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης και καυτηριάζει άδικες πρωτοβουλίες.

Απτά δείγματα γραφής αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής έχουν ήδη ξεδιπλωθεί στον οικονομικό τομέα.

Στην πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αύξηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές η Αξιωματική Αντιπολίτευση τάχθηκε αρνητικά.

Θεωρεί ότι μέτρα αύξησης της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων, του κόστους των γονικών παροχών και των αντικειμενικών αξιών, και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, θα οδηγήσουν σε μείωση των συναλλαγών, μείωση των εσόδων, αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα, μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως υπερψήφισε την αναπροσαρμογή της φορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά και στα τσιγάρα προκειμένου να ενισχυθούν τα τακτικά έσοδα, ως έκτακτο μέτρο σε έκτακτες περιστάσεις, υπενθυμίζοντας όμως ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα.

Παράλληλα, η Ν.Δ. καταθέτει και τις δικές της προτάσεις, αντιπροτείνει λύσεις και επιδεικνύει υπεύθυνη στάση για την έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, κοστολογημένα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, την περιστολή των δαπανών και την τόνωση της ανάπτυξης. 

 

Παρατηρούμε ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις επεκτείνονται στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Πως πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίση «κρατικού χρέους» στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα.

Οι αγορές, και κυρίως οι κερδοσκόποι, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη δημοσιονομική αστάθεια και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που υπάρχει σε αυτές τις χώρες.

Η Ευρώπη εμφανίζεται μπροστά σ’ αυτή την κρίση ευάλωτη, χωρίς αμυντικούς μηχανισμούς και θεσμούς για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής επίθεσης (όπως είναι η ύπαρξη ενός δανειστή ύστατης καταφυγής).

Σαφώς και απαιτείται συνολική και συντονισμένη Ευρωπαϊκή παρέμβαση, κοινές δράσεις και πολιτικές που θα απαντούν στις κερδοσκοπικές επιθέσεις, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίκτυ ασφαλείας για την ευρωζώνη.

Όμως το δίλλημα των Ευρωπαίων είναι απλό:

Αν στηρίξουν την Ελλάδα, αποτρέπουν την άνοδο των επιτοκίων του ελληνικού χρέους, αλλά την ίδια ώρα ενθαρρύνουν τον ηθικό κίνδυνο.

Αν αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της, όλα τα κράτη-μέλη θα πάρουν το μήνυμα ότι τα ίδια είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την οικονομική τους τύχη, αλλά αυτό θα προκαλέσει επιδρομή κερδοσκόπων σε κάθε χώρα που δείχνει αδυναμία και θα αυξήσει την πιθανότητα μελλοντικής σωστικής παρέμβασης.

Άρα χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη στήριξη που θα πρέπει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάληψη της ευθύνης των Κυβερνήσεων για την ανόρθωση των οικονομιών τους.

Οι εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν είναι η έκδοση ευρωομολόγου, η δημιουργία κοινού ταμείου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρησιμοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγγύηση από την ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

 

Αυτές τις μέρες, η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens. Τι περιμένετε από αυτές τις εξεταστικές;

Η σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεσμική εξυγίανση της πολιτικής, χωρίς όμως συμψηφισμούς, μετάθεση ευθυνών, επικοινωνιακά παιχνίδια και σκόπιμη σύγχυση.

Με αυτό το σκεπτικό η Ν.Δ. τοποθετήθηκε θετικά στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Το αποτέλεσμα θα το δούμε στο πόρισμα των Εξεταστικών Επιτροπών.

Πάντως είναι προφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης, με την κατάθεση των σχετικών προτάσεων, να αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

Να αποπροσανατολίσει τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα της Οικονομίας. 

 

Τα αγροτικά μπλόκα συνεχίζουν να βρίσκονται στη θέση τους παρά τις εκκλήσεις και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι είναι πολιτικά υποκινούμενα, πολλοί μάλιστα συνδέουν ειδικά για το Νομό Φθιώτιδας, τις κινητοποιήσεις με την προσωπική κόντρα της κ. Αντωνίου με την Υπουργό κ. Μπατζελή.

Θα μου επιτρέψετε να μην γνωρίζω τα εσωκομματικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πάντως σίγουρα δεν υποκινήθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, και αυτό έγινε ξεκάθαρο, από την πρώτη στιγμή, δια στόματος του ίδιου του Προέδρου της.

Είναι γεγονός, ωστόσο, πως ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει πολλά, μεγάλα και ανοικτά, λειτουργικά, δομικά και θεσμικά προβλήματα.

Προβλήματα που σε συνδυασμό με χρόνιες υστερήσεις της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής, υπό το πρίσμα της τρέχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, έχουν επηρεάσει δυσμενώς το καθαρό αγροτικό εισόδημα.

Η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας απαιτεί τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη στήριξη του τομέα υπό τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά και την προώθηση συγκροτημένων μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών.

Πρωτοβουλιών που δύναται να αναληφθούν μέσα από ένα γόνιμο, ειλικρινή, ανοικτό και εκτεταμένο εθνικό διάλογο, χωρίς παρωπίδες και εκβιασμούς από τη μία πλευρά, και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις από την άλλη.

Ένα διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακές μεθοδεύσεις.

Ένα διάλογο που, όπως απεδείχθη, δεν έγινε ποτέ από την Κυβέρνηση με τους αγρότες.  

 

Κλείνοντας θα ήθελα ένα σχόλιο για το σχέδιο «Καλλικράτης» και κατά πόσον εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά νομούς όπως της Φωκίδας.

Η Ν.Δ. πιστεύει στη διοικητική μεταρρύθμιση, άλλωστε ως Κυβέρνηση, συστηματικά, εργάσθηκε για την επίτευξή της. Επιδιώκει συνεπώς την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, στερούνται των προϋποθέσεων που απαιτεί μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση.

Είναι ημιτελείς ή κινούνται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς:

  • Δεν ξεκαθαρίζονται τα γεωγραφικά όρια των συγχωνεύσεων.
  • Δεν διευκρινίζεται η γεωγραφική κατανομή, ενώ εξαγγέλλεται πως οι Δήμοι θα μειωθούν σε 370.
  • Η εφαρμογή τους απαιτεί 4-5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν μας λέει η Κυβέρνηση από πού θα βρεθούν σε μία περίοδο μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Συνεπώς, όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς, απαιτείται να τεθούν και να τηρηθούν συγκεκριμένες, αναγκαίες και αυτονόητες προϋποθέσεις.

Απαιτείται ενδελεχής μελέτη, προσεκτικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με αντιστοίχιση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Αυτό το σκεπτικό προφανώς ισχύει και για το Νομό Φωκίδας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube