Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” – “Τα θέματα είναι δύσκολα, ο δρόμος ανηφορικός αλλά με αισιοδοξία θα τον περπατήσουμε”

Βρεθήκατε στη Σύνοδο Κορυφής, το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα, όμως είμαι σίγουρος πως μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για το κλίμα που επικρατεί…

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον, σ’ ένα ιδιαίτερα ρευστό και αβέβαιο κόσμο,  όπως και παλαιότερα σε άλλες κομβικές στιγμές, παρουσιάζει ποικιλία απειλών αλλά και ευκαιριών.

Η Ελλάδα, σ’ αυτό το περιβάλλον, οφείλει και το επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τις απειλές και να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες.

Να αξιοποιήσει στο έπακρον τη διαμορφούμενη τάση για δημιουργική υπέρβαση της κρίσης.

Από την πλευρά μας, αυτές τις ημέρες, αρχίσαμε ως Κυβέρνηση να  καθιστούμε ξεκάθαρο στους εταίρους μας ότι αποτελεί σταθερή δέσμευσή μας η επίτευξη των στρατηγικών δημοσιονομικών και ευρύτερα των οικονομικών στόχων, καθώς και η υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών αλλαγών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Υπογραμμίσαμε όμως ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή πρόσθετων πολιτικών με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης, την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιστροφή της ανοδικής πορείας της ανεργίας.

Τα θέματα είναι δύσκολα, ο δρόμος ανηφορικός αλλά με αισιοδοξία θα τον περπατήσουμε.

Πιστεύετε πως οι προτάσεις της Κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση θα γίνουν αποδέκτες και πότε;

Αποτελεί εκπεφρασμένη πεποίθησή μου, την οποία και επαναλαμβάνω, ότι η τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες δύναται να θεωρείται ανοικτή.

Άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει και στελέχη του ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του και η Κυβέρνηση να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Το ζητούμενο συνεπώς είναι πως σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, το συντομότερο δυνατό, θα συμφωνήσουμε μία δέσμη νέων πολιτικών ώστε το Πρόγραμμα να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό, λειτουργικό, δίκαιο, αλλά και βιώσιμο.

Όμως αισθάνομαι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι προς την κατεύθυνση αυτή είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η Ισπανία και η Κύπρος μπαίνουν στο Μηχανισμό, η Ιταλία ετοιμάζεται, σε αυτό το κλίμα μήπως οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να «ασχολούνται» μαζί μας;

Όντως, άλλα δύο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προσέφυγαν στο Μηχανισμό Στήριξης για βοήθεια, αν και αντιμετωπίζουν διαφορετικής μορφής πρόβλημα από αυτό της Ελλάδας, καθώς σ’ αυτές η αιτία της «διαταραχής» εντοπίζεται στο τραπεζικό σύστημα.

Με αυτά και με άλλα κράτη-μέλη η Ελλάδα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συμπλήρωσης της δέσμης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της απασχόλησης.

Το πρωτεύον ζήτημα όμως δεν είναι αν οι ευρωπαίοι ασχολούνται μαζί μας αλλά αν εμείς ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων μας και την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ορθόν και συμφέρον είναι να πορευθούμε όλοι μαζί αρμονικά και δημιουργικά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών πως την είδατε;

Εκτιμώ τον κ. Στουρνάρα τόσο ως οικονομολόγο – πανεπιστημιακό,  όσο και ευρύτερα ως προσωπικότητα.

Έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά πολλές φορές στο παρελθόν σε διάφορα πεδία.

Είμαι βέβαιος ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε μία υποδειγματική και δημιουργική συνεργασία στο Υπουργείο.

Πιστεύω ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα και τους πολίτες.

Είστε Αναπληρωτής Υπουργός σε ένα Υπουργείο «φωτιά», για να μην πω «κόλαση». Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Όταν συμμετέχεις ενσυνειδήτως στο πολιτικό σύστημα, ζητάς την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών σου και αυτή σου παρέχεται, τότε έχεις χρέος να αναλάβεις την όποια αποστολή.

Την αποστολή που μου ανατέθηκε θα την υπηρετήσω με εντιμότητα, σκληρή δουλειά, πνεύμα και πρακτικές συνεργασίας.

Προτεραιότητα είναι να εμπεδώσω στο ανθρώπινο δυναμικό τη συλλογικότητα αλλά και την ατομική ευθύνη. Να πιστέψουμε όλοι ότι η πρόοδος της πατρίδας είναι υπόθεση όλων μας. Ότι δεν έχουν σημασία οι ιδεολογικές αφετηρίες και οι κομματικές προτιμήσεις. Από την πλευρά μου θα είμαι έντιμος, ειλικρινής και δίκαιος και ζητώ από την κάθε μια και τον καθένα ανάλογη συμπεριφορά.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές και τα μέτρα με τα οποία θα προωθήσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, την ανάσχεση της ύφεσης, την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ πρώτα στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ενδεικτικά, θα σας πω μόνο ότι δομικές και λειτουργικές βελτιωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αποτελεί το δημοσιονομικό «κεντρικό στρατηγείο» της χώρας, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της συνεργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα Υπουργεία  σε θέματα δημοσιονομικά, στο πεδίο της δημοσιονομικής πειθαρχίας όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στον τομέα των συντάξεων των δημόσιων πολιτικών και ένστολων υπαλλήλων κ.ο.κ.

Βασική μας επιδίωξη είναι η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, με μεγαλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, στο  πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Και για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, θα εργαστούμε υπεύθυνα και σκληρά όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε κλίμα αρμονικής και εποικοδομητικής συνεργασίας, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube