Συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή” – “Κανένα πρόγραμμα κατά την εφαρμογή του δεν είναι τελείως άκαμπτο”

1. Κύριε Σταϊκούρα, ποιο θα είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών κατά την άποψή σας; Τι καλείται να επιλέξει, επί της ουσίας, ο κόσμος και γιατί να επιλέξει τη ΝΔ;

Είναι κοινή η παραδοχή ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου και τους Υπουργούς Οικονομικών, κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, με τις επιλογές, τις δράσεις και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδα.

Τα αδιέξοδα τα βιώνουμε με σκληρό τρόπο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συνεπώς, το διακύβευμα είναι ο ταχύτατος απεγκλωβισμός από αυτά τα αδιέξοδα. Και φυσικά η συμμετοχή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι η ΝΔ, με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη χώρα και την προοπτική της.

2. Ποιά είναι συνοπτικά η πρόταση της ΝΔ για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση;

Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε με έμφαση τη λανθασμένη επιλογή της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, σε συνδυασμό με τη λάθος «θεραπεία» για τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας.

Στη συνέχεια, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Υποστήριξε, και υποστηρίζει, ότι απαιτείται:

• Η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως, μέσω της περιστολής της δημόσιας σπατάλης και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, τροποποιώντας, συνάμα, συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

• Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν καθηλώσει επί χρόνια την εγχώρια παραγωγή και αγορά.

• Η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.

Είναι πλέον κοινή, και όχι μόνο της ΝΔ, η πεποίθηση ότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

3. Η ΝΔ θα καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα όπως είπε ο κ. Σαμαράς. Οι δανειολήπτες που τραβούν τον δικό τους Γολγοθά, μπορούν να ελπίζουν σε κάποια βοήθεια ή παρέμβαση που θα ανακουφίσει τα βάρη που σηκώνουν;

Από τον Οκτώβριο του 2011, η ΝΔ έχει καταθέσει την πρότασή της για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα η κατάργηση του «χαρατσιού» και η εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας σε μία διευρυμένη φορολογική βάση.

Τη θέση αυτή την επανέλαβε ξεκάθαρα, πρόσφατα, και ο κ. Πρόεδρος.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες, θεωρούμε πως οι τράπεζες, δεδομένης και της προβλεπόμενης επανακεφαλαιοποίησής τους, πρέπει να προβούν σε πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις και σε περισσότερους διακανονισμούς των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη, εφ’ όσον αυτός αιτιολογημένα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Αναφερθήκατε προηγουμένως στην ανάγκη τροποποίησης των πολιτικών. Είναι εφικτή μια τέτοια τροποποίηση;

Η τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, είναι εφικτή.

Κανένα πρόγραμμα κατά την εφαρμογή του δεν είναι τελείως άκαμπτο.

Άλλωστε το ίδιο το Μνημόνιο, αναφέρει πως μπορούμε να διαβουλευτούμε με την τρόικα, σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέραν του 2014.

Αντίστοιχη είναι και η διατυπωμένη θέση σημαντικών οικονομολόγων και στελεχών του ΔΝΤ.

Μέχρι σήμερα, στην πράξη, αυτό αποδείχθηκε κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος.

Τότε, για πρώτη φορά, κατά τη διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του Προέδρου της ΝΔ, του κ. Σαμαρά, η χώρα σε άλλα θέματα τα κατάφερε και σε άλλα όχι.

5. Κύριε Σταϊκούρα, η ΝΔ είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μόνη της, ειδικά σε μια τέτοια περίσταση, και με δεδομένο ότι δεν θα έχει την πολυτέλεια της πίστωσης χρόνου;

Είναι χρέος της ΝΔ απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της, απέναντι στην ιστορία της πλατιάς παράταξής μας, να ανταποκριθεί με ευθύνη και επάρκεια στην εντολή των Ελλήνων πολιτών.

Άλλωστε, και σε άλλες κρίσιμες περιόδους για τη χώρα, έχει κληθεί η παράταξή μας να λάβει τις μεγάλες αποφάσεις.

Και το έκανε με όραμα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

6. Η παράταξη κατεβαίνει με τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς. Πόσο δύσκολο κάνει αυτό το πράγμα το στόχο της αυτοδυναμίας;

Κύριε Μελισσόπουλε, θα διαφωνήσω με την τοποθέτησή σας.

Και αυτό διότι, από το φθινόπωρο του 1974, η κομματική έκφραση της Κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα είναι, με διαδοχικές αποφάσεις των πολιτών, η ΝΔ.

Είναι η παράταξη που αποτελεί, όπως διαχρονικά έχει αποδείξει, σταθεροποιητικό παράγοντα.

Με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και διαυγές ιδεολογικό στίγμα, αυτό του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει ισχυρή λαϊκή εντολή.

Επιδιώκει αυτοδυναμία.

Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Σαμαράς.

Γιατί πρέπει να ενισχυθεί διεθνώς η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

Γιατί πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί με στιβαρότητα.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube