Συνέντευξη στο περιοδικό “Βουλή & Ευρωβουλή” – “Εμείς είμαστε συνεπείς σε όσα συμφωνήσαμε, η καλή συνεργασία επιβάλλει σε όλους να πράξουν το ίδιο”

1. Κύριε Σταϊκούρα, θα ήθελα το σχόλιο σας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής και τις αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της Οικονομικής Ένωσης – ο πυλώνας που ουσιαστικά λείπει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) – απαιτεί, ταυτόχρονα, δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτείται η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης με το συγχρονισμό του δημοσιονομικού βηματισμού, η αναβάθμιση και επιθετικότερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστής ύστατης καταφυγής και φορέας ενίσχυσης της ρευστότητας για την αποκατάσταση των γραμμών πιστώσεων, η ενίσχυση της «δύναμης πυρός» και του «τείχους προστασίας» των μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), η έκδοση ευρωομολόγων, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εταιρίας αξιολόγησης, και φυσικά, ως προτεραιότητα, η ενσωμάτωση αντισταθμιστικών πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης.

Έτσι ώστε να έχουμε περισσότερη Ευρώπη, με συνοχή και αλληλεγγύη, με ελευθερία και δημοκρατία, και όχι σχηματισμούς χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ένωση πολλών ταχυτήτων και κύκλων.

Μία Ευρώπη που δεν θα συνθλιβεί κάτω από το βάρος της κρίσης και εθνικών εγωισμών.

Και δεν θα βυθιστεί στην ύφεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις συνιστούν μέρος αυτής της αναγκαίας, συνολικής και ρεαλιστικής λύσης.

Με κάποια σημεία της να επαναλαμβάνουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν στην υλοποίησή τους (όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης).

Και κάποια να διορθώνουν λανθασμένες πολιτικές επιλογές (όπως ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους).

Απουσιάζουν, όμως, οι επιλογές για την ουσιαστική ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, που -κατά την άποψή μας- παραμένει ανεπαρκής.

Ενώ, κάποιες αναγκαίες επιλογές ενίσχυσης της ρευστότητας και τόνωσης της ανάπτυξης μεταφέρονται πλέον για το Μάρτιο.

Και ίσως, μέχρι τότε, να μην υπάρχει χρόνος…

2. Κύριε Σταϊκούρα, η ΝΔ  υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση μεταβατική, ειδικού σκοπού. Μήπως αυτούς τους όρους τους χρησιμοποιείτε ως «προκάλυμμα» έναντι του εσωκομματικού σας ακροατηρίου που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και έναντι της κοινής γνώμης για να μην σας ταυτίσει με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια;

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για παίγνια μικρών σκοπιμοτήτων.

Προέχει η πορεία της πατρίδας.

Η Νέα Δημοκρατία, στο ιδιαίτερα ασταθές εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου λειτούργησε σταθεροποιητικά.

Επικέντρωσε στα μεγάλα παραμερίζοντας τα μικρά. Συνέβαλε ουσιαστικά στην υπέρβαση του αδιεξόδου στο οποίο είχε οδηγηθεί η χώρα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Εμείς είμαστε συνεπείς σε όσα συμφωνήσαμε.

Η καλή συνεργασία επιβάλλει σε όλους να πράξουν το ίδιο.

Οι θέσεις μας για την ασκούμενη και την ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική είναι με σαφήνεια διατυπωμένες.

3. Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν τελικά οι εκλογές γιατί ακούω στελέχη σας που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου της συγκεκριμένης κυβέρνησης;

Η πορεία της χώρας δεν προσαρμόζεται στις προσωπικές στρατηγικές. Αυτές οφείλουν να συναρθρώνονται στη στρατηγική της χώρας.

Όπως σημείωσα και προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία αναμένει από όλους την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

4. Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ  έκανε στροφή 180 μοιρών και από αντιμνημονιακή πολιτική  δύναμη έφτασε να υπερασπίζεται την νέα δανειακή σύμβαση και να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να υπογραφεί η  συγκεκριμένη σύμβαση;

Πιστεύω ότι στην πατρίδα μας, αντί να είμαστε προσκολλημένοι και να σκιαμαχούμε γύρω από λέξεις και εικόνες, είναι ωφελιμότερο να δίνουμε βαρύτητα στην πολιτική ουσία, στο περιεχόμενο του πολιτικού λόγου.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα της προηγούμενης Κυβέρνησης με ατυχείς χειρισμούς οδήγησαν τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης.

Υπέγραψαν το Μνημόνιο και εφήρμοσαν ένα λανθασμένο μίγμα πολιτικής. Το εφήρμοσαν μάλιστα πλημμελώς. Εμείς, επικρίναμε εγκαίρως τόσο τους χειρισμούς και την προσφυγή όσο και το «θεραπευτικό σχήμα» και την πλημμελή εφαρμογή του.

Τα δυσμενή αποτελέσματα της Κυβέρνησης Παπανδρέου, τόσο από τις πράξεις όσο και από τις παραλείψεις της, τα βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Οι εταίροι μας, με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου επιχείρησαν να δώσουν μία διέξοδο στα αδιέξοδα που είχαν σωρευθεί. Οι αποφάσεις είχαν καταστεί αναπόφευκτες.

Ως τέτοιες τις αποδεχτήκαμε, τις στηρίξαμε και τις στηρίζουμε. Όμως υποστηρίζουμε σταθερά τη θέση ότι απαιτείται τροποποίηση των πολιτικών που έχουν αποδειχθεί λανθασμένες και βεβαίως την συμπλήρωσή τους με πολιτικές που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή διαδικασία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα παίξουμε με την προοπτική, την πορεία, τη δημιουργική συμμετοχή της πατρίδας μας στην επεξεργασία και εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αρχιτεκτονικής που εκτιμώ ότι έχει ήδη ξεκινήσει.

5. Ας υποθέσουμε ότι στις επόμενες εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, αλλά δεν κατακτά την αυτοδυναμία. Αλήθεια τι θα κάνετε; Θα οδηγήσετε την Χώρα ξανά σε εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία, ή θα επιλέξετε τον δρόμο των συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Εμείς, επιδιώκουμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Επιδιώκουμε αυτοδυναμία.

Όμως, στις δημοκρατίες, κατά τις εκλογές, αποφασίζουν οι πολίτες. Οι εκπρόσωποί τους, δηλαδή οι πολιτικοί, οφείλουν να διαχειριστούν με ευθύνη την όποια εντολή.

Η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι είναι πολιτική δύναμη ευθύνης.

Και τώρα θα δράσει με ευθύνη. Δεν θα παίξει με την πορεία της χώρας.

6. Κατά την προσωπική σας εκτίμηση, στο μέλλον θα έχουμε και πάλι μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας;

Ανεξάρτητα από το αν κατά περιόδους έχουμε κυβερνήσεις μονοκομματικές ή συνεργασίας είναι αναγκαίο στην πατρίδα μας να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κλίμα, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας.

7. Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή πολλά στελέχη της ΝΔ κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό του 2012 και όμως στο τέλος τον ψήφισαν. Αυτή η στάση δεν είναι αντιφατική;

Η Νέα Δημοκρατία έδρασε με ευθύνη και στήριξε την απεμπλοκή της χώρας από το αδιέξοδο.

Δεν μπορεί, όμως, να κλείνει τα μάτια στη λάθος πολιτική που μας οδήγησε στο αναπόφευκτο.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορείτε να δείτε τη μη αμφισβήτηση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η μεταβατική Κυβέρνηση.

Πιστεύει όμως, και αποδεικνύεται και από την εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και να πεισθούν οι πολίτες και οι αγορές ότι υπάρχει διέξοδος.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως μέσω της περιστολής των δαπανών, πλην των δαπανών για επενδύσεις.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και θα στηρίξει την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Τις αποκρατικοποιήσεις. Την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Πολιτικές δηλαδή που θα αντιστρέψουν την πτωτική πορεία της Οικονομίας, θα βελτιώσουν τις προσδοκίες και συνακόλουθα θα της προσδώσουν δυναμική μεγέθυνσης.

8. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ δεν διαθέτει στελέχη με την πολιτική εμπειρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προδικάζουν ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το κόμμα σας, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές,  δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που έχει μπροστά της η χώρα. Ποιά είναι η απάντησή σας;

Κύριε Κωνσταντόπουλε, θα ήθελα να σας θυμήσω πως πολλά από τα «έμπειρα στελέχη» του ΠΑΣΟΚ έχουν συμβολή στο θρυμματισμό του αξιακού συστήματος από τη δεκαετία του ‘80 και στη δημιουργία των «υποκείμενων νοσημάτων» της Οικονομίας.

Ενώ άλλα μας εγκλώβισαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Θα μου επιτρέψετε, αφήνοντας κατά μέρος την προβολή και την αναγνωρισιμότητα, να μην προχωρήσω σε επί της ουσίας συγκριτική αξιολόγηση των διαθέσιμων στελεχών των δύο κομμάτων.

Ας αφήσουμε να κρίνουν οι πολίτες.

9. Το ΠΑΣΟΚ κύριε Σταϊκούρα, βρίσκεται σε μια έντονη φάση εσωκομματικής διαμάχης με κορυφαία στελέχη να βάλουν κατά του προέδρου του κόμματος κυρίου Γιώργου Παπανδρέου. Βλέπετε ενδεχόμενο διάσπασης στην Ιπποκράτους;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει και δεν επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Προσωπικά εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ να πράξει το καλύτερο για τη χώρα.

10. Επειδή είστε Πολιτικός και χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός ότι ανήκετε στην ΝΔ θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος, τα στελέχη και ενδεχομένως τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Και, όπως γνωρίζετε, δεν ανήκω σε αυτές τις κατηγορίες.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube