Εισήγηση στην Επιτροπή Απολογισμού, Γενικού Ισολογισμού και ελέγχου εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ως προς το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, αυτό της επιλογής των μελών της τριμελούς Επιστημονικής Επιτροπής που θα πλαισιώσει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, θα ήθελα να εκφράσω τη σύμφωνη γνώμη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα προτεινόμενα πρόσωπα.

Πρόκειται, και για τα 2 από τα 3 πρόσωπα έχω προσωπική άποψη από το χώρο του Πανεπιστημίου, για επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους, με αξιόλογο επιστημονικό έργο, που μπορούν να επιτελέσουν το έργο το οποίο τους ανατίθεται.

Ως προς το δεύτερο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το 1ο τετράμηνο του έτους αποκαλύπτει το ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα έσοδα καταρρέουν, οι δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται.

Αυτές οι «μαύρες τρύπες» για να κλείσουν απαιτούν πρόσθετα μέτρα, μόνο για εφέτος, τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

Και η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι ο Προϋπολογισμός «κινείται εντός στόχων».

Αν όντως γίνεται αυτό προς τί τότε τα νέα μέτρα; Προς τί οι συστάσεις των εταίρων μας;

Καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να μην υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2011:

1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!!!

Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ειδικότερα, το πρώτο τετράμηνο του έτους οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 10% και οι έμμεσοι φόροι κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Χαρακτηριστικά, τα έσοδα από τον ΕΦΚ για τα καύσιμα είναι μειωμένα εφέτος κατά 22,6%!!!

2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,6% (ή κατά 730 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων τόκων (περίπου 500 εκατ. ευρώ) και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.

Μάλιστα, τον εφετινό Απρίλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα!!!

Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους.

Ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από τον πρώτο τετράμηνο του έτους, το 63%!!! και το 56%!!! αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος.

Η επιχορήγηση δε στον ΟΑΕΔ έχει καλύψει το 82% της ετήσιας χρηματοδότησης!!!

Μάλιστα, η Κυβέρνηση, για να συγκρατήσει τη διόγκωση των δαπανών, έχει καταβάλλει μόνο το 16% των προϋπολογισθέντων του έτους για τις επιχορηγήσεις φορέων και το 9,4% των καταναλωτικών δαπανών.

3ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

4ον. Οι οφειλές του Κράτους διογκώνονται:

Στο τέλος Μαρτίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους έχουν υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ, από 5,35 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Η Κυβέρνηση, εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων, έχει γίνει οπαδός του κινήματος «Δεν πληρώνω», κηρύσσοντας μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας και δημιουργώντας ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος.

Χρέος που επιβαρύνει την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «διογκώνει» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρεί» την επιχειρηματικότητα.

5ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13,7% το πρώτο τετράμηνο του 2011 (από 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους) έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%.

Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού (εκτός δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι αυξημένο κατά 50% το πρώτο τετράμηνο του έτους (ή κατά 41,5% εάν δεν συμπεριλάβουμε την επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους παλαιών οφειλών τους)!!!

Ειδικότερα, το μήνα Απρίλιο, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 27,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

6ον. Το χρέος μεγαλώνει και διατηρεί τη δυναμική του:

Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010 και 310,3 δισ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του περασμένου έτους και 298 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009.

Δηλαδή, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αυξήσει το χρέος κατά 57 δισ. ευρώ στους πρώτους 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας.

Χρέος το οποίο διαμορφώνεται κοντά στο 153% του ΑΕΠ, από 127% στο τέλος του 2009.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, παρά τις συνεχείς και διευρυνόμενες επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν επιλύει, αλλά επιβαρύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Και επιβάλλει συνεχώς νέα, πρόσθετα, μέτρα.

Έτσι, για εφέτος:

  • Το «Μνημόνιο» (Μάιος 2010) προέβλεπε μέτρα ύψους 9,1 δισ. ευρώ.
  • Ο Προϋπολογισμός (Νοέμβριος 2010) προσέθεσε μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ (σύνολο: 14,3 δισ. ευρώ).
  • Το Μάρτιο, και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ανακοινώθηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις 3 δισ. ευρώ (σύνολο: 17,3 δισ. ευρώ).
  • Και σήμερα, με βάση το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, και εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, στο λογαριασμό προστίθενται άλλα 3,4 δισ. ευρώ (σύνολο: 20,6 δισ. ευρώ).

Συνεπώς, τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν μέσα στο 2011 προσεγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από τα διπλάσια που είχαν προβλεφθεί στο Μνημόνιο πριν από ένα χρόνο!

Και με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί (οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι το έλλειμμα δεν θα μειωθεί), περίπου κατά 7 δισ. ευρώ.

Και αυτό, με βάση τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.

Που μονίμως «πέφτει έξω» και αποδεικνύονται πολύ χειρότερες…

Συνεπώς, τα 2/3 των θυσιών του Ελληνικού λαού πάνε χαμένα.

Πρόκειται για μνημείο οικονομικής αναποτελεσματικότητας.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι, πριν από ένα χρόνο, ο Υπουργός Οικονομικών διακήρυσσε ότι εάν χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα, πέρα από εκείνα που ανακοίνωνε, τότε αυτό θα σήμαινε αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και δεν θα ήταν αυτός που θα τα εφάρμοζε.

Πέραν των άλλων, υπάρχει ζήτημα και μνήμης και πολιτικής ευθιξίας και συνέπειας λόγων και πράξεων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα, η ηγεσία της Κυβέρνησης, ύστερα από αλυσίδα λανθασμένων επιλογών, αντιφάσεων και αναποτελεσματικών χειρισμών, μπροστά στα αδιέξοδά της και με τσαλακωμένο τον πολιτικό της «τσαμπουκά» παλινωδεί μεταξύ εκβιαστικών διλημμάτων και εκκλήσεων για συναίνεση, προσπαθώντας να επιβάλλει δήθεν μονοδρομήσεις.

Όμως αλήθεια:

1ον. Ποιός θυμήθηκε τη συναίνεση; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τορπίλισε τις πρωτοβουλίες της τότε Κυβέρνησης της ΝΔ για συναίνεση; Ο κ. Πρωθυπουργός δεν ήταν αυτός που ηγήθηκε διαδηλώσεων ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης;

2ον. Ποιός ζητά τη συναίνεση; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που ως Κυβέρνηση, αφού συκοφάντησε τους πολιτικούς αντιπάλους της, με περισσή αλαζονεία έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων παρουσίασε τον εαυτό του ως «θαυματοποιό»; Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που συστηματικά αγνοεί ή διαστρεβλώνει προτάσεις της Αντιπολίτευσης;

3ον. Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση στους κόλπους της; Διότι, όπως ορθώς έχει γραφεί, μία Κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και αν δεν συμφωνεί η Αντιπολίτευση. Αποκλείεται όμως να κυβερνήσει αν δεν συμφωνούν οι Υπουργοί της.

4ον. Η ΝΔ ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες, τις αβελτηρίες, την ανυπαρξία συντονισμού;

Ενδεικτικά, η ΝΔ ευθύνεται που μέχρι σήμερα, και επί 20 μήνες, δεν έγινε καμία αποκρατικοποίηση και τώρα η Κυβέρνηση τρέχει «άρον άρον και κοψοχρονιά» να πουλήσει δημόσιες επχιειρήσεις;

Η ΝΔ ευθύνεται που έχουν περάσει από τη Βουλή πολλά νομοσχέδια και τα περισσότερα δεν εφαρμόζονται;

5ον. Και έστω ότι η ΝΔ συναινούσε στο «αποδεδειγμένο λάθος μίγμα πολιτικής», ποιός διασφαλίζει ότι με την ακολουθούμενη αναποτελεσματική πολιτική θα μας χορηγηθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου από τους εταίρους μας;

6ον. Και εάν η ΝΔ είχε συμφωνήσει μέχρι σήμερα με το Μνημόνιο, θα είχε επιτύχει η λανθασμένη πολιτική;

Και εάν η ΝΔ συμφωνήσει από εδώ και μπρος στη λάθος πολιτική, αυτή παύει να είναι λάθος ή θα αρχίσει να αποδίδει;

7ον. Και εν πάσει περιπτώσει, σε τι ακριβώς να συναινέσει η ΝΔ;

Σε πόσα και ποιά μέτρα;

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου κάθε μήνα «αυγατίζουν».

Από 22 δισ. ευρώ που ανέρχονταν το Μάρτιο, ανήλθαν στα 26 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκαν στα 28 δισ. ευρώ το Μαϊο.

Και από αυτά περίπου τα 11 δισ. ευρώ είναι «μη καθορισμένα» μέτρα.

Σε αυτά μας ζητούν να συναινέσουμε;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ΝΔ, παρά τη διαφωνία για τις επιλογές της Κυβέρνησης, το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τους χειρισμούς και την αποτελεσματικότητά της τήρησε στάση δημιουργικής ευθύνης.

Δεν άσκησε «δομική αντιπολίτευση».

Δεν είπε «όχι σε όλα».

Στήριξε θεσμικές αλλαγές τις οποίες αξιολόγησε ως θετικές για την χώρα.

Παρέχει συναίνεση, στοχευμένα βέβαια, σε ότι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα.

Δεν μπορεί όμως να συναινέσει στην συνέχιση της εφαρμογής ενός αποδεδειγμένα λανθασμένου μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Σήμερα το ζητούμενο είναι, μακριά από στενές εγωιστικές αγκυλώσεις, να βρούμε από κοινού και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τη βέλτιστη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Εμείς να εντείνουμε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσανατολισμένοι στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και οι εταίροι μας να εφαρμόσουν πρακτικές κοινοτικής αλληλεγγύης, σύμφωνα με το όραμα και τις αρχές των μεγάλων δημιουργών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η ΝΔ έχει καταθέσει την πρότασή της που εδράζεται σε αυτούς τους άξονες πολιτικής.

Η Κυβέρνηση αφού εφήρμοσε την πολιτική της με τη μέθοδο «της δοκιμής και του λάθους», ας αναγνωρίσει τα λάθη της και ας προσεγγίσει με ευθύνη την πρόταση της ΝΔ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube